Ascensiunea lui Prigojin, „bucătarul lui Putin”, și teama liderului de la Kremlin că-i va lua locul. Manevra „uzurpatorului”

Prigojin „bucătarul lui Putin”
Getty

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pare că a observat, în sfârșit, că războiul din Ucraina a creat un oponent periculos al puterii sale: Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, ale cărui trupe luptă alături de armata rusă.

Cariera lui Evgheni Prigojin în timpul războiului din Ucraina a fost prezentată într-o opinie de Mihail Zigar, autorul cărții „Toți oamenii de la Kremlin: în curtea lui Vladimir Putin”, în New York Times.

În funcție de punctul tău de vedere, domnul Prigojin ar putea fi considerat fie Omul Anului, fie Ticălosul Anului. Domnul Putin este, potrivit multor surse din Moscova, încrezător că îi poate slăbi influența lui Prigojin, care a intrat în conflict cu Statul Major al armatei. Totuși, ar putea obține un efect contrar a ceea ce și-a dorit, pentru că mai mulți îl văd pe Prigojin drept cel mai probabil favorit pentru a-i succeda lui Putin la putere.

Încă de la începutul războiului împotriva Ucrainei, Putin s-a asigurat că rivalii săi nu au expunere și a vrut să evite ca războiul să creeze un alt lider militar popular care ar putea reprezenta o amenințare pentru el. Până la un punct, strategia lui a mers. În vara lui 2022, de exemplu, ambițiosul general Alexander Lapin a fost în centrul unei mici campanii de relații publice online, care îl glorifica. Acest lucru l-a costat imediat pe domnul Lapin slujba - și a urmat un scurt, dar puternic război media împotriva lui, lansat de către Prigojin, care controlează o serie de fabrici de troli online.

Potrivit unor surse apropiate administrației ruse, Vladimir Putin l-a perceput atunci pe Evgheni Prigojin doar ca pe o contrapondere a generalilor. Președintele rus l-a văzut drept omul său, un instrument obedient și ușor de folosit.

Citește și
Wagner Evgeni Prigojin
The Guardian: Cine este Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns în vârful maşinăriei de război a lui Putin

Bucătărie și fabrică de troli

Cu toate acestea, în ultimii ani, Evgheni Prigojin a făcut o carieră foarte neașteptată. La început, a fost cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, care a reușit să devină furnizorul meselor de prânz pentru copiii ruși din toată țara. Apoi a creat fabrica de troli, Agenția de Cercetare pe Internet, și a fost remarcat în investigația lui Robert Mueller privind interferența în alegerile din 2016 din SUA. În cele din urmă, Evgheni Prigojin a devenit faimos drept fondator al grupului Wagner, ai cărui mercenari au luptat în Africa, Siria și acum, Ucraina.

Realizările i-au garantat lui Prigojin responsabilitatea pentru cele mai delicate misiuni ale lui Putin. Însă anul acesta, domnul Prigojin a intrat într-o altă ligă, depășindu-i pe toți ceilalți prieteni ai lui Putin de la putere. Printre aceștia se numără ministrul Apărării Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, directorul general al gigantului rus al apărării deținut de stat, Rostec, Serghei Chemezov, și cel mai apropiat prieten al lui Putin, Yury Kovalchuk. Evgheni Prigojin i-a ocolit pe toți, și pare a fi cel mai important jucător din Rusia. Este atât cel mai popular „operator” politic, cât și cel de care se tem înalții oficiali și oamenii de afaceri ruși. 

Prigojin, omul care poate scoate cel mai periculos criminal din închisoare

Ascensiunea politică fulminantă a lui Evgheni Prigojin a început în vara lui 2022, când vizita închisorile rusești ca să recruteze prizonieri pentru armata sa privată Wagner, oferind grațiere celor care luptă în prima linie în Ucraina: șase luni de contract și apoi libertate.

Pentru a face asta, Prigojin a preluat mai multe agenții cheie de securitate ruse: Serviciul Federal al Penitenciarelor, stat în stat în Rusia, apoi FSB, Ministerul de Interne, Procuratura Generală și Comisia de Investigații. Toate aceste grupuri au un statut special, și raportează doar președintelui Putin și nimeni nu îndrăznește să le combată. Dar apoi situația s-a schimbat - a apărut un joker, care poate învinge toți așii în același timp. Dacă domnul Prigojin poate elibera orice prizonier, puterile sale sunt nelimitate.

Următorul semn al noului statut al domnului Prigojin a fost confruntarea lui deschisă cu Ministerul Apărării și cu statul major al armatei.

(...)

„Barosul Wagner”

Toamna trecută, Yevgeny Nuzhin, un fost prizonier rus care a dezertat în Ucraina după ce a fost recrutat de grupul Wagner, a ajuns înapoi în Rusia după un schimb de prizonieri. Aici a fost ucis cu un baros. Un videoclip cu acest masacru a apărut în noiembrie și a fost cel mai probabil menit să fie un avertisment pentru toți viitorii dezertori.

În mod surprinzător, această barbarie are o mulțime de fani. Magazinele din Rusia au început să vândă „Barosul Wagner”, precum și suveniruri și autocolante cu simboluri Wagner. Prigojin, care a făcut o declarație susținând uciderea lui Nuzhin, a devenit oarecum un erou popular.

Cei mai radicali politicieni și oameni de afaceri au fost atrași de domnul Prigojin. Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care anterior avea o linie directă cu Putin, îi raportează acum lui Prigojin.

(...)

Pe 10 ianuarie, domnul Prigojin a transmis pe canalul Telegram al companiei sale că trupele Wagner au cucerit orașul ucrainean Soledar. Aceasta a fost cea mai puternică victorie a sa propagandistică și dovada convingătoare că Wagner este una dintre cele mai pregătite unități rusești pentru luptă. Sursele mele din Moscova spun că unii oficiali de rang înalt au început să discute – mai în glumă, mai în serios – dacă nu cumva era momentul potrivit pentru a-i jura credință domnului Prigojin înainte de a fi prea târziu.

Ministerul Apărării a transmis că cucerirea orașului Soledar a fost realizarea armatei ruse, ceea ce a fost imediat negat de Prigojin și de numeroși corespondenți militari.

(...)

Probabil că în acest moment domnul Putin și-a dat seama că domnul Prigojin ar putea fi puțin prea popular. Așa că i-a ridicat pe principalii dușmani ai lui Prigojin - generalii Lapin și Valeri Gerasimov, și l-a numit pe cel din urmă comandant al „operațiunii speciale” din Ucraina. Acesta este jocul birocratic tradițional al domnului Putin, care a fost eficient, dar este posibil să nu funcționeze de data aceasta.

Mulți ruși, zombificați de propagandă, sunt frustrați că armata nu câștigă. Kievul nu a fost cucerit în câteva zile, așa cum promiseseră liderii militari. Prin numirea generalului Gerasimov comandant suprem, Vladimir Putin își asumă responsabilitatea pentru toate înfrângerile ulterioare. Și nu îl slăbește pe Evgheni Prigojin, care nu a criticat această numire.

Aceasta înseamnă că, în viitorul apropiat, domnul Prigojin s-ar putea să-l conteste pe președinte, iar domnul Putin s-ar putea să nu se mai poată opune fostului său bucătar.

Citește și...
Kremlinul recunoaște că șeful grupării Wagner riscă să fie asasinat. I-a umilit pe generalii lui Putin: ”o grămadă de clovni”
Kremlinul recunoaște că șeful grupării Wagner riscă să fie asasinat. I-a umilit pe generalii lui Putin: ”o grămadă de clovni”

Moscova a recunoscut că Evgheni Prigojin, șeful grupării de marcenari Wagner, riscă să fie asasinat. Cel supranumit ”bucătarul lui Putin” se află acum într-o luptă pentru putere cu liderul de la Kremlin.  

The Guardian: Cine este Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns în vârful maşinăriei de război a lui Putin
The Guardian: Cine este Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns în vârful maşinăriei de război a lui Putin

Cine este Evgheni Prigojin și cum a apărut armata privată cunoscută drept Grupul Wagner.   

Evgheni Prigojin, șeful Wagner, vrea închisoare pentru rușii care critică criminalii deveniți mercenari în Ucraina
Evgheni Prigojin, șeful Wagner, vrea închisoare pentru rușii care critică criminalii deveniți mercenari în Ucraina

Evgheni Prigojin cere o lege prin care toți rușii care critică forțele armate să ajungă la închisoare, iar proprietățile lor să fie confiscate. Prigojin a fondat grupul de mercenari Wagner, care luptă acum în Ucraina.

Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin atacă iar conducerea armatei, cu un motiv hilar. Liderul cecen, un apropiat al lui Putin
Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin atacă iar conducerea armatei, cu un motiv hilar. Liderul cecen, un apropiat al lui Putin

Ramzan Kadîrov, considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a criticat din nou conducerea ministerului rus al Apărării, după ce șefii armatei au interzis soldaților să poarte barbă. Aceeași poziție a adoptat-o și Evgheni Prigojin.  

Detalii incendiare despre familia lui Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor ruși Wagner: „Bunicii săi erau din Ucraina”
Detalii incendiare despre familia lui Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor ruși Wagner: „Bunicii săi erau din Ucraina”

O jurnalistă celebră din Ucraina susține că a aflat detalii surprinzătoare despre familia lui Evgheni Prigojin, liderul temutei grupări ruse de mercenari Wagner.

Recomandări
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”

Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.  

Ursula von der Leyen recunoaște că ajutorul dat de UE fermierilor români „nu e suficient”. Promisiunea făcută de șefa CE
Ursula von der Leyen recunoaște că ajutorul dat de UE fermierilor români „nu e suficient”. Promisiunea făcută de șefa CE

Președinta Comisiei Europene a recunoscut că ajutorul dat fermierilor români „nu este suficient”, în cazul celor afectați de comerțul cu cereale din Ucraina.

Proiectul plafonării tarifelor RCA a fost retras. Precizările ASF
Proiectul plafonării tarifelor RCA a fost retras. Precizările ASF

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a început cu stângul. Deși urma să fie aprobat în ședința de Guvern, a fost scos de pe ordinea de zi și ar putea fi aprobat săptămâna viitoare, conform premierului.