Aer toxic în București și în împrejurimi, de câteva zile. Explicațiile autorităților

23-01-2021 16:56


Aerul este toxic în București și în împrejurimi de câteva zile. Stațiile independente de măsurare a aerului indică depășiri de aproape șase ori pentru cele mai periculoase particule în suspensie, denumite PM 2,5 și PM 10.

Poluarea este confirmată și de oficiali, dar cifrele furnizate de ei sunt mai mici. Oricum ar fi, aerul ne îmbolnăvește, iar asta s-ar întâmpla din cauza încălzirii rezidenţiale, dar mai ales a traficului.

Măsurătorile independente arătau, de exemplu, sâmbătă dimineaţă, pe strada Sabinelor din sectorul 5, depăşiri de 596% pentru PM 2,5 şi 419% pentru PM 10, cum sunt numite cele mai periculoase particule în suspensie care ajung în plămânii oamenilor. Şi în Voluntari aerul a fost irespirabil, la valorile de aproape cinci ori mai mari. Iar în zona Lacului Morii din Bucureşti se înregistrau depăşiri de 324% şi 188%, pentru aceleaşi particule.

De altfel, zona Lacului Morii este una dintre zonele poluate indicate şi de oficiali, iar un operator economic suspectat că a contribuit la asta riscă o amendă de până la 50 de mii de lei.

În rest, datele oficiale indică Titan şi Cercul Militar ca zone unde s-au înregistrat depăşiri ale poluanţilor, aproape triplu faţă de valoarea limită. Vinovaţi? Încălzirea pe lemne, dar mai ales traficul.

Garda de Mediu: ”Am făcut imediat controale, am ajuns la concluzia că totul s-a întâmplat din cauza traficului şi a încălzirii rezidenţiale. Am anunţat autorităţile cu privire la trafic, să ia măsuri”.

Nici condiţiile meteo nu ar fi ajutat prea mult. Pentru că masele de aer nu au circulat, poluanţii au rămas blocaţi la nivelul solului.

Totuşi, diferenţele între măsurătorile independente şi cele oficiale nu sunt de ignorat. Măsurătorile independente arată întotdeauna o poluare mai mare. Datele oficiale arată o poluare mai mică sau chiar deloc.

Iată explicaţiile pentru acest ping pong cu sănătatea bucureștenilor.

Garda de Mediu: ”Nu sunt valori reale, nu sunt omologate staţiile de măsurare”.

Reprezentatn Ecocivica: ”Chiar dacă nu sunt omologate de stat, asemenea valori nu pot fi o eroare. Ele sunt reale.
Autorităţile să nu mai ascundă datele, să monteze staţii de măsurare în mai multe staţii, astfel că reţelele independente şi ale mediului să reflecte realitatea şi să nu se mai acuze reciproc”.

Aerul şi sănătatea noastră au fost pe agendele tuturor politicienilor care s-au perindat pe la conducerea Capitalei şi a ţării. Fostul ministru al Mediului promitea un nou sistem de măsurare a calităţii aerului în toată ţara. Vom vedea acum dacă această poveste este dusă mai departe de actualul şef de la Mediu. În acest moment, avem 148 de staţii care monitorizează calitatea aerului în toată ţara. Promisiunea este că vom ajunge la 208 staţii.


VIDEO PROTVPLUS.RO