Cel mai rapid telescaun din lume, deschis iarna asta. Statiunile unde sigur gasiti zapada, oricat de calda va fi iarna


Ultimul update: Miercuri 16 Noiembrie 2016 17:59
Data publicarii: Luni 16 Noiembrie 2015 17:45
Categorie: Tirol
tirol

Mai e un pic pana incepe iarna, dar zapada nu pare ca ar avea de gand sa ne viziteze. Asa ca, daca vreti sa mergeti la schi, ati putea alege regiunea austriaca Tirol.

Si ca o recomandare in plus, Tirolul a fost ales si ca scena pentru o parte din ultimul film din seria James Bond, “Spectre” . Dar, chiar daca nu vreti sa calcati pe urmele celebrului agent secret, aveti motive serioase sa alegeti regiunea din Austria pentru o vacanta de iarna.

De pilda, la Bixen im Thalse va deschide un nou telescaun pentru 8 persoane, care va fi cel mai rapid din lume. Va costa 12 milioane de euro, dar va avea si o viteza de sase metri pe secunda si va putea transporta 3.000 de persoane pe ora. In plus, va fi de doua ori mai lung decat cel dinainte. Pe fatada sudica se va construi o instalatie fotovoltaica de 180 metri patrati, cu o capacitate de 20.000 KWh pe an. Astfel, noul telescaun va avea o contributie importanta si in ceea ce priveste generarea energiei regenerabile.

Daca va faceti griji ca iarna va fi calduroasa si nu veti gasi omat, in Tirol exista de curand una dintre cele mai performante “fabrici de zapada”. Start-up-ul NEUSCHNEE GmbH si-a propus sa imbogateasca productia de zapada dedicata practicarii sporturilor de iarna, cu o varianta de inalta calitate: zapada pulver adevarata. Inca se lucreaza la dezvoltarea tehnologiei, dar testele desfasurate cu succes pe domeniul schiabil Obergurgl-Hochgurgl iarna trecuta, vor continua si in sezonul 2015/16. O noua camera cu nori promite un design nou, o tehnica imbunatatita si mai multa zapada.

O alta varianta este “snowfarming”. Regiunea olimpica Seefeld mizeaza pe aceasta solutie, putand sa deschida sezonul de schi fond inca de la inceputul lunii noiembrie 2015. Pista de 2,5 kilometri lungime poate fi utilizata atat de amatori cat si echipele internationale de schi fond aflate aici in cantonament. In sezonul de iarna 2014/15 s-au facut provizii de zapada de 6.000 metri cubi. Pe timpul verii, aceasta zapada este pastrata sub un strat de 25 cm de rumegus si acoperit cu o folie de protectie. 20 – 25% din zapada se topeste de la un an la altul, insa restul poate fi adus pe partie, imediat ce temperaturile scad suficient.

Iar daca vreti sa mergeti cu copiii, incepand cu sezonul de iarna 2015/16, in noua lume a copiilor din Angerberg/Mariastein, cei mici pot practica schi fond – cu un tunel, un cort indian tipi, o trambulina si un parcurs de slalom. Lumea copiilor se afla langa pista de schi fond de antrenament cu nocturna, putand fi utilizata si pe inserat. Micutii care vor sa practice schi alpin sunt asteptati intr-o noua lume a copiilor chiar langa telegondola Salvista din Itter, cu teleschi, diferite parcursuri si multe atractii pentru cei mici.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO