Rețeta pentru o inimă sănătoasă și cum ne ferim de atacuri vasculare. Reguli pe care oricine le poate respecta

×
Codul embed a fost copiat

Bolile cardiovasculare sunt una dintre cele mai frecvente cauze de deces în lume, iar în România, din păcate, sunt pe primul loc.

 

Specialiștii în chirurgie cardiovasculară spun, însă, că incidența atacurilor de inimă poate fi mult redusă dacă se respectă câteva reguli simple, la îndemâna tuturor.

Prezent la Congresul de Cardiologie East Meets West, profesorul Alan Lumsden, președintele ISEVS - Societatea Specialiștilor EndoVasculari din Statele Unite ale Americii și director medical la DeBakey Methodist Hospital, Houston Texas, este de părere că fumatul este principala cauză a bolilor cardiovasculare, iar reducerea acestui fenomen ar duce și la reducerea incidenței îmbolnăvirilor.

“În SUA, ne concentrăm pe prevenție și în special pe reducerea fumatului, care este probabil este cel mai important factor asociat cu bolile cardiovasculare. Fumatul este foarte rău pentru vasele de sânge și se spune că ai vârsta pe care o au vasele tale de sânge. Acestea afectează creierul, rinichii, toate organele corpului și de aceea ne concentrăm asupra prevenirii. Așadar, eliminarea fumatului, exercițiile fizice, pierderea de colesterol – toți aceștia sunt factori care reduc mortalitatea”, a explicat prof. Alan Lumsden.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

În concluzie, președintele Societății Specialiștilor EndoVasculari din SUA propune câteva reguli de bază pe care toată lumea le poate respecta, pentru a reduce îmbolnăvirile.

“Sunt lucruri cunoscute, de bază. Fumatul este o mare problemă și trebuie redus. Acest obicei este foarte puțin tolerat în America. În al doilea rând, controlul tensiunii arteriale – este foarte important să fie controlată permanent. Țierea tensiunii sub control reduce foarte mult riscul de atac de inimă sau atac cerebral. Deci, programe de reducere a fumatului, oamenii trebuie ajutați să reducă acest obicei, și numărul doi - controlul permanent al tensiunii arteriale. Cu aceste două lucruri veți reduce masiv incidența bolilor cardiovasculare”, este de părere prof. Alan Lumsden.

În opinia acestuia, deși sistemul medical din România este subfinanțat, accentul ar trebui pus și aici mai ales pe prevenție, pentru că tratarea ulterioară a bolilor deja instalate este mult mai costisitoare pentru stat.

“Dorim să reducem această povară a bolilor cardiovasculare. Și în România este enevoie de o reprioritizare, pentru a ne concentra pe acele boli care sunt pe primul loc în ceea ce privește decesele. Important pentru pacienți este să înțeleagă că ceea ce provoacă cele mai multe decese este boala cardiovasculară. Frecvența acestor incidente se poate reduce în primul rând prin prevenție. Atacurile de inimă apar în mare parte ca urmare a unor cheaguri de sânge. De multe ori, atacul de inimă nu te omoară, dar îți poate afecta stilul de viață, ceea ce poate fi o povară pentru întreaga societate. De aceea, trebuie analizat unde trebuie investit, prevenirea atacurilor de inimă și apoi tratarea lor, astfel încât să prevenim aceste cheaguri să ajungă în creierul pacientului. Această prevenție este foarte importantă ca și costuri pentru întreaga societate”, a precizat prof. Alan Lumsden.

Prof. Alan Lumsden a mai spus și că România are personal medical de excepție, pe care, din păcate, îl pierde din cauza migrației.

“România are un personal medical excepțional, din păcare am înțeles că migrația afectează cadrele medicale, care merg în Europa de Vest, SUA sau Canada, pentru că sunt foarte buni. Asta este o dovadă a calității lor și a educației medicale din România. Dar eu vorbesc ca un chirurg, trebuie să operezi, e ca la atletism, cu cât te antrenezi mai mult, cu atât ești mai bun. De exemplu, bolile de inimă la copii, cazurile pediatrice. Specialiștii pleacă nu pentru că nu ar exista o cerere, dar pacienții sunt operați în străinătate și atunci acești specialiști, ca niște atleți de înaltă performanță, nu pot fi păstrați și pleacă. De aceea, este nevoie de o reprioritizare în ceea ce privește bolile cardiace pentru copii și, în general, bolile cardiovasculare”, a mai spus Lumsden.

Potrivit acestuia, cercetarea din domeniul cardiovascular este foarte avansată, iar unele tehnologii au fost prezentate și la București, în cadrul congresului. Finanțarea unor astfel de tehnologii ar putea fi, însă, o barieră în folosirea lor în România.

“Multe tehnologii noi au fost prezentate aici la acest congres. În lumea cardiovasculară vorbim despre montarea de valve aortice, un tratament foarte nou și foarte eficace, pacienții au nevoie de bypass, li se înlocuiește valva printr-o operație, care are rezultate foarte bune și durează mult timp. Sunt și alte tipuri de operații care au evoluat și acum mergem pe o chirurgie neinvazivă sau minim invazivă. Pacientul decide, el alege dacă vrea sau nu o anumită operație. Într-o țară ca România există restricții privind finanțarea. Pentru că în SUA o valvă costă 35.000 de dolari, doar valva în sine costă atât. Chiar și pentru spitalele mari, cu putere financiară, aceste costuri sunt foarte mari, însă în SUA nu poți să nu faci această operație. De aceea, în România, este o problemă cu adoptarea acestor noi tehnologii în raport cu restricțiile financiare. Totuți cred că trebuie introduse aceste noi metode care sunt cât mai puțin invazive pentru pacienți”, explică președintele ISEVS.

Cum ar putea rezolva România problema subfinanțării? “În România, speranța de viață este cu 10 ani mai mică decât în SUA, este de neacceptat. Acest lucru ar trebui să determine populația, cetățenii, publicul să facă presiuni asupra Guvernului pentru a schimba situația. O speranță de viață cu cu 10 ani mai redusă decât în alte țări este inacceptabilă. Dar asta înseamnă presiuni asupra politicienilor”, mai spune prof. Alan Lumsden.

Cea de-a treia ediție a Congresului East Meets West, care s-a desfășurat la București în perioada 26-28 septembrie 2019, a fost al treilea eveniment de acest gen organizat pentru Europa Centrală și de Est, susținut pe deplin de ISEVS – Societatea Specialiștilor EndoVasculari din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Societatea Română de Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024
Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024

PRO TV și VOYO sunt parteneri media principali ai GpeC. Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE și se va desfășura în București pe 20-21 Mai.

(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara
(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara

Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.