(P) Vrei să iei un credit? Iată la ce să fii atent!

Ultima actualizare: 17-03-2020 16:17
credit
Pro TV

Contractarea unui credit pare a fi cea mai la îndemână soluție atunci când ai nevoie de o sumă de bani în plus, însă o astfel de decizie trebuie să fie luată cu mare precauție.

Deși pe moment poți crede că problemele tale financiare s-au rezolvat în acest mod facil, neplăcerile pot reapărea ulterior, cu consecințe mult mai severe. De aceea, înainte de a semna contractul cu banca sau cu orice altă instituție financiară dispusă să te crediteze, trebuie să acorzi atenție unor detalii, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

Ai cu adevărat nevoie de un credit?

 

Aceasta este prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui înainte de a da curs intenției de a te împrumuta. Trebuie să te gândești dacă scopul pentru care ai nevoie de bani merită să te îndatorezi pe termen lung. Dacă ai nevoie de bani pentru a-ți cumpăra o locuință, o mașină sau alte lucruri de strictă utilitate, atunci este indicat să faci un credit, pentru că este vorba de bunuri de folosință îndelungată.

În schimb, dacă vrei să-ți faci un credit pentru a-ți comanda cel mai nou model de smartphone sau să-ți schimbi televizorul cumpărat recent cu unul de trei ori mai scump, nu e cea mai bună idee. Gândește-te că atunci când vei termina de achitat ratele, telefonul sau alt gadget pe care vrei să-l achiziționezi va fi deja depășit și nu ai câștigat nimic făcând o astfel de investiție.

Asigură-te că poți plăti ratele

 

Dacă te-ai decis că e bine să faci creditul, trebuie să-ți faci un calcul, pentru a vedea dacă poți achita ratele fără probleme. Pentru aceasta, calculează câți bani obții lunar și ce cheltuieli ai. Aici se includ facturile la utilități, întreținerea, impozitele, taxele, eventual chiria. Adaugă apoi celelalte cheltuieli uzuale și scade totul din venitul lunar.

Diferența obținută îți indică valoarea ratelor pe care ai putea să le suporți, însă trebuie să ai în vedere că pe parcursul derulării creditului pot apărea și situații neprevăzute. Astfel, trebuie să faci calculul pentru o rată mai mică, pentru a nu risca la un moment dat să nu mai poți plăti.

Alege creditul în funcție de nevoile tale

 

Ar fi bine să apelezi la serviciile unui consultant specializat, care poate fi găsit la sediul oricărei bănci serioase, serviciile de consultanță pentru clienți fiind gratuite. Dacă ai nevoie urgent de bani, cardul de credit sau descoperitul de cont este varianta cea mai potrivită, însă dobânda va fi una mai mare. Pentru achiziția de locuințe sau de autoturisme ai la dispoziție alte variante de împrumut, care îți vor fi prezentate de consultantul bancar.

De asemenea, dacă ai nevoie de o finanțare pentru a demara o afacere sau pentru a investi în agricultură ori în eCommerce, poți să apelezi la Mikrokapital.ro, companie care oferă credite pentru astfel de investiții.

Împrumută-te în moneda în care ești plătit

Dacă vrei să faci un împrumut în valută, trebuie să ții cont și de riscul deprecierii leului în raport cu moneda în care te-ai împrumutat. Cum în ultimii ani leul s-a depreciat semnificativ în raport cu euro și cu dolarul american – principalele valute de pe piața monetară – șansele da a ieși în câștig dacă te împrumuți în valută sunt aproape nule. Astfel, pe lângă dobânda aferentă vei plăti și diferența dată de deprecierea monedei naționale, iar un astfel de împrumut nu este deloc rentabil.

De aceea, este recomandat să te împrumuți în moneda în care ești plătit, pentru că astfel nu riști ca ratele să ajungă la o valoare pe care să n-o mai poți achita.

Dacă vei ține cont de toate aceste sfaturi, poți lua cea mai bună decizie în privința creditului pe care intenționezi să-l contractezi.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!