(P) Stadiul implementarii proiectului: Regularizare parau Raznic in zona localitatii Grecesti, confluenta rau Jiu, Dolj

Ultima actualizare: 30-09-2015 11:28
antent publicitate proiect UE

Administratia Bazinala de Apa Jiu a emis un comunicat de presa privind stadiul proiectului "Regularizare parau Raznic in zona localitatii Grecesti – confluenta rau Jiu, judetul Dolj"

Cod Proiect: SMIS-CSNR nr. 38766 Data: 15 Iunie 2015

Administratia Bazinala de Apa Jiu implementeaza proiectul “Regularizare parau Raznic in zona localitatii Grecesti – confluenta rau Jiu, judetul Dolj”, co-finantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operational Sectorial “Mediu”, Axa prioritara 5 – “Implementarea infrastrcuturii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul major de interventie 1 – “Protectia impotriva inundatiilor”.

Durata de implementare a proiectului este de 29 de luni, respectiv pana la data de 21.06.2015.
Valoarea totala a proiectului este de 11.506.507,00 lei cu TVA, din care contributia Uniunii Europene este de 8.430.465 lei si 3.076.042 lei contributia de la Bugetul de Stat.

Acest proiect a survenit ca urmare a precipitatiilor abundente si a scurgerilor de pe versanti din perioada 13 - 15 martie 2006, dupa cum reiese din Raportul de sinteza emis de S.G.A. Dolj vizat de Prefectul judetului si a evaluarilor din trimestrul III.2005. Datorita sectiunii reduse a albiei, cat si a gradului mare de colmatare pe raza localitatilor Grecesti, Cernatesti si Breasta, au fost afectate un numar de 16 case, 28 poduri si podete, 4,85Km drumuri judetene si comunale, 832ha teren agricol si un numar de 172 fantani.

Proiectul raspunde direct la neajunsurile situatiei actuale prin stabilizarea albiei minore a paraului Raznic in zona localitatilor Grecesti, Tiu, Cernatesti, Cornita, Raznicu Oghian, Predesti si Breasta, astfel punandu-se in siguranta gospodariile din zona si evitarea producerii altor evenimente majore.

Lucrarile propuse pentru amenajarea paraului Raznic sunt corelate cu lucrarile hidrotehnice existente, sau prevazute in zona si in intreg bazinul hidrografic Jiu.

Regularizarea cursului de apa va fi incadrata in planurile de amenajare complexa a bazinului si se vor respecta urmatoarele prevederi generale: reglementarile tehnice privind asigurarea durabilitatii, sigurantei in exploatare, functionalitatii si calitatii constructiilor; sistematizarea teritoriala din punct de vedere al dezvoltarii social-economic si al potentialului turistic; la incadrarea in mediul riveran, sa fie cuprinse in special variante ale amenajarilor care imbogatesc si infrumuseteaza peisajul, in special la traversarea localitatilor, in lungul cailor de comunicatie, precum si in zonele turistice.

Tronsonul aflat in studiu este situat intre satul Busu, comuna Grecesti si confluenta paraului Raznic cu raul Jiu. Amenajarea albiei in zona mentionata era necesara pentru stoparea si prevenirea fenomenelor de eroziune, punandu-se in siguranta gospodariile din zona si evitarea producerii altor evenimente neplacute. Prin realizarea lucrarilor de amenajare ale albiei s-a asigurat stabilizarea albiei minore a paraului Raznic in zona localitatilor Grecesti, Tiu, Cernatesti, Cornita, Rasnicu Oghian, Predesti si Breasta, indeplinind cerintele temei de proiectare. Pentru stoparea fenomenului de eroziune de mal au fost necesare lucrari de protectie a acestuia. Scopul investitiei este asigurarea continuitatii liniei de aparare eliminand pericolul inundarii localitatilor mai sus mentionate.

Calculele hidraulice efectuate au pus in evidenta faptul ca pe tronsonul analizat se produceau depasiri ale malurilor si digurilor de aparare (acolo unde acestea exista), fiind afectate localitatile Grecesti, Tiu si Cornita. In urma trasarii limitei de inundabilitate au fost stabilite lucrarile necesare pentru apararea impotriva inundatiilor a localitatilor stabatute de raul Raznic.

Lucrarile proiectate au drept scop stoparea si prevenirea fenomenelor de inundatii, punandu-se in siguranta gospodariile din zona si evitarea producerii altor evenimente majore. Avand in vedere aceste considerente impactul lucrarilor asupra factorului social este pozitiv, favorizand dezvoltarea generala a zonei, cresterea increderii in randul populatiei si agentilor economici din zona, in legatura cu mai buna protectie a bunurilor lor.

Avand in vedere gradul avansat de incarcare cu vegetatie si de colmatare a albiei raului Raznic, conducand astfel la o capacitate mica de transport a acesteia, s-au considerat necesare lucrari care sa asigure scurgerea, si anume lucrari de amenajare a albiei pe o lungime totala de 15 425 ml.

Lucrarile prevazute in proiect se executa in mare parte in albia paraului Raznic, astfel incat nu necesita scoaterea terenului din circuitul agricol sau silvic, intrucat din punct de vedere juridic acesta este proprietatea Ministerului Mediului si Padurilor, in administrarea Administratiei Nationale „Apele Romane" – Administratia Bazinala de Apa Jiu.

Realizarea lucrarilor in albia paraului Raznic nu implica ocuparea de terenuri.

Proiectul cuprinde mai multe componente, dintre acestea cele mai importante fiind: Recalibrare - reprofilare albie, digurile de aparare din materiale locale, parapetul din beton, umpluturile din material excavat, zidurile din beton armat, lucrarile din gabioane, pereu din dale de beton.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei

Persoana de contact: Camelia Barbutu – Responsabil proiect publicitate
Adresa e-mail: camelia.barbutu@daj.rowater.ro, telefon: 0748.101.873. fax:0251.425.124

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO