(P) Sfaturi practice pentru utilizarea unui cuptor electric

Ultima actualizare: 20-12-2019 15:16
Cuptor
Pro TV

Te-ai decis, în sfârșit, să faci o schimbare majoră în bucătăria ta și ai schimbat aragazul clasic cu un cuptor electric! Aparatul arată foarte bine, însă pentru a te bucura cât mai mult de funcțiie sale, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante.

Nu face greșeala de a confunda aragazul clasic cu un produs asemănător ca formă - cuptorul electric. Deși au aceeași utilitate, sunt două aparate diferite, fiecare cu recomandările sale specifice pentru utilizare și întreținere.

Cuptorul electric necesită mai multă atenție din partea ta, iar pentru a te ajuta să te obișnuiești mai ușor cu noul tău aparat electrocasnic, îți oferim câteva sfaturi utile.

Conectarea corectă la sursa de energie

Aceste cuptoare incorporabile au nevoie de conectare la o sursă de curent, așa că trebuie să te asiguri că există o priză la îndemână, aproape de locul unde vei amplasa aparatul. Mai mult, cuptoarele cu funcție de gătire la abur și funcție de autocurățare cu aburi, trebuie să fie conectate și la rețeaua de apă.

În ambele cazuri, este indicat să lași conectarea în seama unui specialist, pentru a evita problemele ulterioare.

Menține curată garnitura cuptorului

Garnitura are rolul de a asigura etanșeitatea cuptorului și a menține temperatura necesară preparării alimentelor. Inevitabil, pe garnitură vor apărea pete de grăsime și murdărie, care trebuie îndepărtate fără întârziere. În caz contrar, ușa cuptorului nu se mai închide bine, lăsând astfel să iasă căldura din interior, ceea ce va duce la un consum mai mare de curent.

În plus, timpul de preparare va fi mai lung, iar pe suprafața mobilei în care este încorporat aparatul se va crea condens.

Folosește vesela potrivită

Nu orice tip de vase de gătit este potrivit pentru cuptoarele electrice. Evită utilizarea vaselor din oțel inoxidabil sau aluminiu, deoarece aceste materiale reflectă căldura. Prin urmare, un produs gătit într-un astfel de vas nu se coace suficient, sau vei avea nevoie de mai mult timp pentru prepararea lui. În schimb, vasele din sticlă termorezistentă sunt ideale pentru cuptoarele electrice.

De asemenea, se recomandă folosirea unor tăvi emailate și închise la culoare, deoarece au proprietatea de a distribui uniform căldura.

Nu deschide ușa cuptorului în timpul funcționării

Dacă la vechiul aragaz erai obișnuită să deschizi periodic ușa cuptorului, pentru a verifica stadiul de coacere al preparatelor, în cazul cuptorului electric trebuie să renunți la acest obicei. Ori de câte ori deschizi ușa cuptorului, se pierde căldură, iar asta va genera un consum mai mare de curent.

Producătorii s-au gândit la acest aspect, și au prevăzut cuptoarele electrice cu iluminare interioară. Nu trebuie decât să apeși butonul ce aprinde becul din interior, pentru a examina prin geamul ușii stadiul de coacere.

Căldura reziduală te ajută să reduci consumul de energie

Unele produse au nevoie de un timp îndelungat de preparare, ceea ce înseamnă și un consum mai mare de curent. Dacă gătești des astfel de produse, folosește căldura reziduală pentru a mai reduce din consumul de energie.
O poți face închizând cuptorul cu 10 minute înainte de expirarea timpului de preparare a produsului, care va continua să se coacă datorită căldurii acumulate în cuptor în timpul funcționării.

Nu răci cuptorul cu ușa deschisă

Deși aceasta pare o soluție ideală pentru a grăbi răcirea cuptorului după utilizare, lucrurile nu stau chiar așa. E posibil ca răcirea să fie accelerată cu câteva minute, datorită mai bunei aerisiri, însă mobilierul din apropierea cuptorului va avea de suferit. Asta pentru că, lăsând ușa deschisă, căldura emanată din cuptor deteriorează în scut timp mobila. De aceea, răcirea cuptorului electric se face întotdeauna cu ușa închisă.

Iată cum se utilizează corect un cuptor electric! Dacă vrei să îți cumperi un astfel de produs, noi credem că o astfel de schimbare se va dovedi a fi una de bun augur pentru bucătăria ta. Un cuptor electric este: mai sigur, mai eficient, mai spectaculos, din punct de vedere al design-ului. Așadar, găsește cel mai potrivit model de cuptor electric pentru nevoile tale și începe o nouă etapă în bucătăria ta!

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO