(P) Sfatul specialiștilor pentru un coș de fum perfect funcțional

Ultima actualizare: 07-01-2020 11:04
ad

Pentru obținerea unui tiraj optim, primul lucru căruia trebuie să-i acordăm o atenție sporită, se referă la dimensionarea corectă a unui coș de fum.

În cazul în care un semineu lemne, o sobă sau un termoșemineu întâmpină probleme, nereușind să livreze performanță în parametri normali de funcționare, de cele mai multe ori, vina o poartă coșurile de fum neconforme, fumul devenind deranjant, mai ales din cauza toxicității sale. În rândurile acestui articol, specialiștii în soluții de încălzire alternativă de la PEFOC, ne vor ajuta să înțelegem motivele celor mai frecvente disfuncționalități ale unui coș de fum, dar și soluțiile pentru pre-întâmpinarea unui tiraj deficitar.

Proiectarea greșită a structurii de evacuare a gazelor de evacuare, reprezintă în sine, una dintre cele mai frecvente situații care determină probleme la nivelul coșului de fum. Indiferent dacă vorbim despre un coș montat la exterior sau la interior, contează foarte mult ca specialistul să identifice poziția optimă de amplasare, în funcție de arhitectura spațiului în care urmează sa funcționeze șemineul, cu respectarea unor criterii clare din punct de vedere al formei, lungimii hornului sau al secțiunii transversale.

Un alt aspect important care va determina funcționarea sau nefucționarea unui coș de fum este redat de condițiile climatice și factorii externi precum, altitudinea, presiunea atmosferică, direcția vântului sau temperatura, factori care vor influența în mod direct calitatea tirajului. Spre exemplu, iarna, când este foarte frig afară, diferențele de temperatură dintre aerul cald expulzat și aerul rece de la exterior, favorizează tirajul și buna funcționare a coșului de fum, în timp ce, vremea ploioasă, cumulată cu scăderea presiunii atmosferice, va determina reale dificultăți procesului natural de evacuare al fumului.

Materialele utilizate pentru confecționare coșurilor de fum, reprezintă încă un factor decisiv ce poate influența randamentul unui coș de fum. Materialele utilizate diferă, începând de la ceramică refractară sau materialele prefabricate, până la oțel și fontă, însă, în funcție de specificațiile fiecărui proiect în parte, nu toate sunt și la fel de bune. Pentru asigurarea unei funcționări optime și în deplină siguranță, specialiștii PEFOC recomandă utilizarea unui cos de fum dublu izolat, din oțel inoxidabil, superior din punct de vedere al calității și al eficienței, pe termen lung.

Și pentru că am început cu descrierea cauzelor funcționării improprii ale coșurilor de fum, în continuare vom prezenta și caracteristicile ce trebuie respectate pentru a ne asigura preventiv că vom obține tirajul optim, și astfel, funcționarea ideală a șemineului sau a sobei pe lemne.

Izolarea termică corespunzătoare

Izolarea optimă la nivelul hornului, contribuie decisiv la evitarea răcirii aerului în timpul procesului de evacuare. Astfel este asigurat un flux continuu pentru eliminarea gazelor rezultate din ardere.

Importanța sursei de aer

Transferul masei de aer de la exterior, la interiorul focarului este iarăși esențială în procesul de ardere. Sursa de aer facilitează pătrunderea oxigenului în focar, ceea ce va asigura respectarea condiției necesare de combustie, dar și menținerea constantă a tirajului în condiții de eficiență maximă.

Dimensionarea corectă a secțiunii transversale

Orice coș de fum trebuie să prezinte secțiunea transversală, proporțională cu dimensiunile focarului. Un diametru prea mic, ar putea bloca sau încetini ridicarea fumului, împiedicându-i astfel, evacuarea completă.

Adecvarea înălțimii hornului

Este absolut necesar ca înălțimea să fie corelată cu diametrul hornului. O secțiune transversală de mici dimensiuni, va fi potrivită unor coșuri de fum mai lungi, lungimea compensând diametrul redus, însă niciodată, un coș de fum nu va avea mai puțin de 4 metri șii nici nu se va înălța deasupra acoperișului cu mai puțin de 1 metru.

Alte aspecte importante

Indiferent de materialele utilizate sau de locația în care sunt amplasate, hornurile trebuie construite cât mai drept posibil, fără devieri, curburi sau înclinații prea mari. Chiar dacă hornul nu se află pe aceeași axă cu focarul, în niciun caz nu se vor construi porțiuni orizontale. Înclinația va avea cel mult 45 de grade față de axa verticală, evitându-se astfel, turbulențele ce ar putea bloca evacuarea fumului în afară.

Așadar, dacă ești hotărât să-ți achiziționezi un șemineu calitativ, dar în același timp acorzi și o atenție semnificativă pentru construcția corectă a coșului de fum, Șeminee Alba - parteneri PEFOC, reprezintă opțiunea perfectă, atât din punct de vedere al soluțiilor de încălzire puse la dispoziția clienților pe site-ul propriu, cât și din punct de vedere al expertizei asigurate de către profesioniști cu experiență dovedită, de-a lungul a mii de proiecte livrate cu succes.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO