(P) ROG Flow X13: Laptopul de gaming ce îți poate crește productivitatea profesională

Dată publicare: 03-03-2021 15:00
Dată actualizare: 03-03-2021 17:44


ASUS și-a câștigat renumele de inovator printr-o serie de produse ce au ieșit din tiparul clasic, verificat deja de piață.

Asumându-și riscul de a dezvolta astfel de dispozitive noi, ASUS a obținut rezultate remarcabile, iar în urma unor decizii de acest fel, astăzi avem pe piață laptopuri convertibile, telefoane specializate de gaming și sisteme portabile mai puternice ca niciodată.

ROG Flow X13 este primul laptop de gaming 2-in-1, convertibil prin rabatarea ecranului tactil de 13” la 360 de grade. Notebook-ul este însoțit de stația grafică externă ROG XG Mobile, ce conține un chip video de top din gama Nvidia GeForce RTX 30, care completează performanțele grafice ale portabilului. Flow X13 are la bază un hardware puternic, montat într-un corp ultra-subțire.

Designul e asemănător cu cel al modelelor Flip, cu o balama dublă, care le permite utilizatorilor să apeleze la diferitele moduri de utilizare pentru sarcini variate. Modul tabletă face posibilă glisarea prin conținut sau desenarea și luarea notițelor scrise de mână cu un stilou activ compatibil, cum ar fi ASUS Pen. Ecranul tactil este protejat de Corning Gorilla Glass, care rezistă zgârieturilor ce pot să apară în activitatea de zi cu zi. Balamaua dublă permite, de asemenea, modul stand, care apropie ecranul de utilizator, și modul cort, care minimizează amprenta dispozitivului. ROG Flow X13 este un laptop de gaming ușor și subțire având o grosime de 15,8 mm și o greutate de 1,3 kg.Dincolo de aceste realizări tehnologice, portabilul nu reprezintă doar o demonstrație inginerească, ci are un grad de utilitate ridicat. Acceleratorul video extern este bazat pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, care combină nucleele CUDA pentru umbrire programabilă cu nucleele RT de a doua generație pentru trasarea avansată a razelor și nucleele Tensor de generația a treia, care oferă un tranzit mai mare pentru grafica DLSS accelerată de AI. Această putere grafică nu este utilă doar în jocuri, ci poate fi folosită la editarea foto, randarea video și a animațiilor 3D. Răcirea eficientă cu ajutorul camerei de vapori menține XG Mobile la temperaturi ideale, în ciuda carcasei sale mici. Acest lucru înseamnă că acceleratorul video extern poate funcționa la o putere mai mare, fără limitări termice specifice laptopurilor subțiri.

Atunci când dorim să avem un bagaj mai ușor, nu va fi necesară transportarea acceleratorului video extern - ROG XG Mobile. Flow X13 integrează o placă video GeForce GTX 1650 capabilă să atingă viteze de până la 1255 MHz la 35W în modul Turbo cu ROG Boost, cu capacitatea de a absorbi încă 5W prin Dynamic Boost, oferind performanțe puternice în cele mai recente jocuri.

Procesoarele ce urcă în gamă până la AMD Ryzen 9 5980HS cu 8 nuclee și 16 fire de execuție furnizează performanțele necesare pentru sarcini de lucru solicitante. Procesoarele mobile din seria Ryzen 5000 dispun de o nouă arhitectură Zen 3, susținută de o memorie cache mare de până la 20 MB.

Sistemul de răcire al ROG Flow X13 este reglat pentru obținerea de performanțe ridicate într-o carcasă cu dimensiuni reduse. Compusul termic din metal lichid îmbunătățește transferul termic de la procesor la conductele de căldură, reducând temperatura procesorului cu până la 10° C în comparație cu pasta termică standard. ROG a fost primul care a automatizat aplicarea metalului lichid în producția de masă. Acum, acest proces brevetat a fost adaptat procesorelor AMD Ryzen, care prezintă provocări diferite datorită prezenței componentelor conductoare din jurul nucleului.

Opțiunile pentru ecran completează experiența vizuală. Panoul FHD de 120Hz permite un joc mai fluid, aspect remarcat în mod special în jocurile cu ritm rapid, în timp ce afișajul 4K Ultra HD, opțional, oferă o densitate mare de pixeli, potrivită pentru munca artistică. Ambele opțiuni de ecran sunt calibrate din fabrică pentru a îndeplini standardul de validare PANTONE pentru precizia culorii.

ROG Flow X13 oferă, de asemenea, o conectivitate amplă, inclusiv un port USB 3.2 Gen 2 Type-C care acceptă atât Power Delivery, cât și DisplayPort 1.4. Un port HDMI 2.0b permite conectarea unui alt monitor. Un port USB 3.2 Gen 2 de tip A este gata pentru mouse de gaming sau gamepad-uri, iar un conector de 3,5 mm acceptă diverse căști. Pentru conectivitate suplimentară, hub-ul I/O al ROG XG Mobile le permite utilizatorilor să-și extindă setupul.

ROG Flow X13 poate fi achiziționat din eShop Oficial ASUS, în diverse configurații
.