(P) Putem utiliza anvelope all season în România? Sunt ele legale?

anvelope advertorial

Siguranța noastră în timpul șofatului ține de multe aspecte, printre care se numără și anvelopele.

Alegerea acestora este extrem de importantă încât are un impact direct asupra calității șofatului, dar și siguranței și stabilității mașinii pe drum.

Până la sfâarșitul anilor 1970, șoferii din multe părți ale lumii erau nevoiți să schimbe anvelopele când vremea se răcea. În 1977, pentru a stopa acest inconvenient, Goodyear Tire & Rubber Company a lansat primele anvelope all season.

Allseason însemna că aceste anvelope puteau fi utilizate în aproape toate locurile pentru majoritatea anului, indiferent de vreme. Nu însemna că șoferul putea să instaleze cauciucurile și să uite de ele. Deși majoritatea mașinilor sunt vândute acum cu anvelope all season direct din fabrică, există momente când poți să provoci serios anvelopele allseason și să le împingi peste limita lor.

Știind că cauciucurile sunt special fabricate pentru anumite vehicule și pentru anumite regiuni, și ajută la menținerea siguranței șoferului și pasagerilor, atunci când vremea caldă se schimbă și intrăm în sezonul rece, cu atât mai mult trebuie să avem grijă la anvelopele pe care le utilizăm.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

În ceea ce privește anvelope all season, acestea au un model și sunt realizate dintr-un cauciuc ce le face potrivite pentru condiții umede și o varietate de temperaturi scăzute sau ridicate. Aceste cauciucuri sunt gândite să poată funcționa pe strat de zăpadă mic, ceea ce înseamnă că șoferii le pot utiliza în multe situații de-alungul anului. Cauciucul utilizat în anvelope all season este gândit să rămână flexibil și pliabil chiar și în temperaturi apropiate de cele de înghețare.

Chiar și termenul de all season indică faptul că aceste anvelope sunt potrivite pentru toate sezoanele, dar acesta nu e cazul. Sunt proiectate pentru a se plia pe condițiile întregului an, dar nu putem utiliza anvelope all season ca și cauciucuri dedicate special pentru iarnă. Nu vor avea aderența maximă de care avem nevoie iarna.

Ce spune legea în România despre anvelope all season?


Nu există nici o dată oficială la care cauciucurile de iarnă să fie montate, însă este specificat că acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulăm pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de luna în care ne aflăm.
Legea precizează că anvelopele de iarnă sunt marcate cu literele M și S sub forma: M+S, M.S. sau M&S. Potrivit RAR, anvelopele all season nu corespund anvelopelor de iarnă. Denumirea de anvelope all season este una pur comercială și, cum spuneam și mai sus, nu îndeplinesc aceleași caracteristici ca anvelopele de iarnă. Anvelopele trebuie să fie omologate pe timp de iarnă conform Ordonanței OG 5/2011, iar singurul criteriu care certifică faptul că anvelopele sunt omologate este inscripția literelor M și S.

Anvelopele all season sunt recomandate pentru a fi utilizate pe tot parcursul anului în țări cu climă mai temperată, nu în țări cu climat atât de diferit ca al României, unde verile sunt foarte diferite de ierni. Conform legii, orice nerespectare este sancționată cu între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 1300 și 2900 de lei. De asemenea, ți se vor reține și certificatul de înmatriculare sau înregristrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Pentru vehiculele până în 3,5 tone este necesară montarea doar a anvelopelor de iarnă, iar pentru vehiculele de peste 3,5 tone și cele de transport cu mai mult de 9 locuri, pe roțile de tracțiune este neesară montarea unor lanțuri sau echipamente antiderapante certificate.

Există, într-adevăr, beneficii în ceea ce privește utilizarea de anvelope all season. Iată câteva dintre acestea:
• Tracțiune bună pe suprafață umedă datorită modelului complex de caneluri ce mută apa în exteriorul cauciucului.
• Eficiente în temperaturi scăzute de până la 4 grade Celsius.
• Durată de viață mai lungă decât cauciucurile special fabricate pentru anumite condiții de vreme.
• Pot fi utilizate pe aproape orice tip de autoturism, de la SUV la mini dube.
• Stabile pe o varietate de terenuri și condiții.

Cu toate acestea, au și foarte multe dezavantaje, după cum menționam și mai sus, și, deși au o durată de viață mai mare, fiind anvelope all season pe care le-am utiliza mai mult timp fără a le schimba, se vor uza mai rapid pentru că vom atinge limita de rulare mult mai repede.

Ideea de anvelope all season sună foarte bine pentru că ar însemna să nu mai stăm primăvara și toamna la coadă la mecanic pentru a schimba cauciucurile și nici nu trebuie să ne mai gândim unde depozităm celălalt set de anvelope. Ne-am îngriji de un singur set pe care l-am schimba atunci când se tocește. Cu toate acestea, vremea în România este cam imprevizibilă, iar legea trebuie respectată pentru siguranța noastră. 

De aceea, este indicat să utilizați anvelopele corespunzătoare fiecărui sezon, mai iarna când temperaturile sunt scăzute și este ninsoare sau polei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024
Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024

PRO TV și VOYO sunt parteneri media principali ai GpeC. Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE și se va desfășura în București pe 20-21 Mai.

(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara
(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara

Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara.

Recomandări
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.