(P) Premieră: peste 8 milioane de români vor primi un plic verde cu informații despre valoarea conturilor de pensie privată

Ultima actualizare: 11-05-2020 13:08
advertorial

Ești participant la un fond de pensii private? În această perioadă vei primi în cutia poștală plicul verde cu informații despre valoarea contului tău de pensie privată în 2019.

Anul 2020 marchează o premieră pentru modul în care administratorii fondurilor de pensii private vor trimite scrisoarea anuală de informare despre situația conturilor - Pilonul II, pensia privată obligatorie, și Pilonul III, pensia privată facultativă. În acest an, participanții la aceste fonduri vor primi informarea într-un plic verde, pentru a o găsi mai ușor în cutia poștală. 

„Plicul verde” reprezintă o informare anuală pe care administratorii fondurilor de pensii private sunt obligați să o transmită participanților în prima jumătate a anului. Acesta conține informații despre valoarea conturilor în care economisesc bani pentru Pilonul II, respectiv Pilonul III, numărul de unități de fond și valoarea acestora până la finalul anului anterior, dar și detalii despre situația financiară a administratorului. Anul acesta, plicul verde va fi trimis în cutiile poștale ale participanților până pe 15 mai.

Fiecare participant va primi această situație la ultima adresă poștală comunicată administratorului contului său de pensie privată. În cazul în care adresa nu mai este valabilă, ea poate fi transmisă administratorului. Participanții pot verifica aici la ce fond de pensii contribuie.

În cazul în care plicul verde nu ajunge la participanți, aceștia pot solicita în mod expres administratorilor de fonduri private transmiterea lui.

Pensiile private, instrumente de economisire pe termen lung

Fondurile de pensii private au fost introduse în România în 2007, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene, sub forma celor doi piloni suplimentari sistemului public de pensii - pensia Pilon II, respectiv Pilon III. Astfel, dacă o persoană economisește prin Pilonul II sau Pilonul III cât timp este angajat, la vârsta pensionării poate avea surse suplimentare de venit.

Pilonul II presupune alocarea unei părți (3.75%) din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de contribuitori către conturile lor personale deschise la fondurile de pensii private obligatorii, în scopul acumulării și investirii continue a acestor sume. În 2019, Pilonul II a avut cel mai bun randament din ultimii 9 ani, românii fiind mai bogați cu 2.6 miliarde de euro datorită fondurilor de pensii.

În prezent, peste 7.2 milioane de români au conturi individuale de pensie privată Pilonul II, valoarea activelor cumulate depășind 11.5 miliarde de euro.

Pilonul III are ca sursă plățile voluntare, facultative, făcute de salariați și/sau angajatori. În plus, contribuția la fondurile de pensii facultative beneficiază de o deductibilitate fiscală în limita a câte 400 EUR/an, la angajat și, respectiv, angajator, prin care se încurajează economisirea privată. În prezent, peste 500.000 de români contribuie la acest tip de pensie suplimentară.

Atât pensia privată obligatorie Pilon II, cât și pensia privată facultativă Pilon III sunt produse de economisire pe termen lung, al căror randament pe termen scurt are o relevanță limitată. Performanțele acestor fonduri de pensii reflectă evoluția piețelor financiare și a economiei în ansamblu.

Cât de sigure sunt pensiile private?

Sistemul de pensii private este foarte strict reglementat și supravegheat, existând numeroase garanții și mecanisme de siguranță. Participanții au drept de proprietate asupra banilor din conturile personale deschise la fondurile de pensii, iar în cazul decesului, suma acumulată poate fi lăsată moștenitorilor legali.

Pentru funcționarea transparentă și în siguranță a acestor fonduri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) supraveghează și controlează permanent activitatea administratorilor de fonduri de pensii private.

Scrisoarea de informare anuală despre valoarea contului de pensie privată care va ajunge în cutia poștală într-un plic verde, în acest an, face parte din acest proces transparent de informare a tuturor participanților despre economiile lor pentru pensie.

Mai multe detalii despre scrisoarea de informare pot fi găsite pe www.pliculverde.ro.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO