(P) Preluarea de terenuri in baza punctelor ANRP, departe de realitate. Despagubiri in numerar sau amanari ale licitatiilor


Ultimul update: Sambata 06 Mai 2017 07:23
Data publicarii: Miercuri 03 Mai 2017 14:16
Categorie: a
Alpha Quest

Licitatiile pentru preluarea de terenuri si imobile ale statului in contul despagubirilor acordate celor deposedati abuziv de regimul comunist au toate sansele sa nu fie organizate niciodata.

A trecut mai mult de un an de cand ele trebuiau sa demareze, dar nici macar etapele preliminare organizarii lor nu sunt finalizate si, in aceste conditii, ele devin iluzorii.

Nu exista o situatie clara a activelor imobiliare ale statului care ar putea fi cedate la astfel de licitatii, iar identificarea lor este dificila in lipsa unui cadastru national.

Mai bine fara...

Legea 165 din 2013, pentru finalizarea reparatiilor catre fostii proprietari a introdus sistemul de despagubire prin puncte, iar acestea ar trebui folosite fie in cadrul unor licitatii saptamanale in care sa fie scoase la vanzare terenuri si imobile ale statului, fie pentru a solicita plati in numerar din partea statului dupa 1 ianuarie 2017, in transe de pana la 20% anual.

Statul deja a inceput sa emita titluri de plata in baza punctelor, insa pentru licitatii procedurile sunt mult intarziate si sunt greu de pus in practica. Utilitatea lor este pusa acum la indoiala inclusiv la nivel oficial. George Baesu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a afirmat public ca, din punctul sau de vedere s-ar putea chiar renunta la licitatii deoarece nivelul total al despagubirilor in baza Legii 165/2013 va fi mult sub prognozele initiale: 4-5 miliarde de euro fata de o estimare preliminara peste 8 miliarde de euro. Decizia de a renunta la licitatii apartine insa Guvernului.

Esecul licitatiilor este prevazut si de jucatorii importanti din piata secundara a punctelor ANRP.

”Multe termene au fost depasite.Statul nici macar nu a finalizat restituirea in natura a imobilelelor, acolo unde este posibil, pentru a avea o situatie clara a activelor disponibile. Ar fi si mai bine sa fie inchisa aceasta varianta iar detinatorii sa se indrepte catre alte modalitati de valorificare,” declara Ovidiu Fer, reprezentantul fondului de investitii Alpha Quest, fond care are in desfasurare pana la 30 aprilie o oferta publica de preluare a 400 de milioane de puncte ANRP, la pretul de 0,5 lei/ punct.

Doar termene amanate

Termenul la care licitatiile trebuiau demarate a fost stabilit prin Legea 165/2013 pentru ianuarie 2016, dar, prin ordonanta de urgenta, a fost amanat cu un an, dar nici pana acum nu a fost organizata vreo sesiune si nici nu sunt sase sa se intample.

Conditia pentru demararea licitatiilor saptamanale era ca Fondul National al terenurilor agricole si al imobilelor sa devina functional. Dar fara cadastru si intabulare valabila la nivel national este imposibil de tinut o evidenta clara a activelor. In plus la nivelul administratiilor locale nu a fost finalizat procesul de restituire in natura astfel incat sa se transfere catre Agentia Domeniilor Statului terenurile si imobilele ramase, pentru a fi incluse in Fondul National prin care sa fie puse la dispozitie active pentru licitatii. Inventarierea imobilelor si terenurilor pentru restituirea in natura trebuia si ea sa se incheie pana la 1 ianuarie 2016. A fost amanata de doua ori, iar noul termen este ianuarie 2018.

Intr-un asemenea scenariu despagubirea in baza punctelor ANRP se va face exclusiv de la buget, ceea ce poate atrage dupa sine greutati dat fiind ca sarcina financiara asupra bugetului va fi mare. Mai sunt circa 55 de mii de dosare care asteapta solutionare, ceea ce inseamna ca finalizarea procesului de despagubire va mai dura cativa ani. In consecinta si investitorii institutionali care au ales plasamentele in puncte de despagubire si-au luat un angajament pe termen lung.

 

Alpha Quest Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: StirilePROTV

Tags: alpha quest,

VIDEO PROTVPLUS.RO
(P) Lasă-te purtat de o poveste senzorială cum nu ai mai întâlnit, la Electric Castle 2019
(P) Lasă-te purtat de o poveste senzorială cum nu ai mai întâlnit, la Electric Castle 2019
(P) Experiență senzorială completă la Electric Castle 2019. Iată cum se simte muzica!
(P) STUDIU: OMV aduce la Electric Castle tehnologia Super Selfie
(P) MEGA IMAGE crește legume controlate pas cu pas
(P) Informații utile despre jocurile de noroc online din România
Bile sărate sau dulci, cu cremă de brânză Hochland
La Provincia
(P) Campionii se cresc de mici cu pui de cea mai bună calitate. LaProvincia luptă pentru viitorii olimpieni
Cele mai cool 5 festivaluri din lume, unde muzica chiar e pentru toți
(P) Ce este și cum funcționează un elevator auto?
(P) Serviciile de investigații private Detectiv Premium – o soluție necesară și de actualitate pentru publicul românesc
(P) Premium Store se extinde în București și deschide al doilea showroom de mobilă și electrocasnice
(P) Reputația online, o necesitate pentru orice companie care își dorește succesul