(P) Inițiativă culturală unică în România: Muzeul Cărții și Exilului Românesc se deschide la Craiova

Ultima actualizare: 30-12-2021 10:38
muzeu
StirilePROTV

Muzeul Cărții și Exilului Românesc, unicul de acest fel din România, se va deschide peste doar câteva luni la Craiova.

Muzeul va fi găzduit de celebra Casă Dianu, un monument arhitectural, restaurat prin mii de oră de muncă și 5 milioane de euro finanțare prin fonduri europene. Inițiativa aparține Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Casa Dianu a devenit Muzeul Cărții și Exilului Românesc la inițiativa Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”, printr-un proiect de finanțare european în valoare de 5 milioane de euro. Muzeul este unic în România și va reuni opere ale autorilor români aflați în exil, precum Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia și Andrei Șerban.

Reintegrarea muzeului în circuitul cultural și turistic redă, astfel, valoarea de patrimoniu al imobilului și valorifică potențialul istoric inestimabil al colecțiilor prezente.

Ce se va putea vizita la muzeu

 

„Noua instituție este fondată în jurul a două direcții principale. Pe de o parte, în ceea ce privește zona de muzeu al cărții, vom integra donațiile academicienilor Dan Berindei și Dinu C. Giurescu și, cu titlu de noutate, într-un timp relativ scurt vom primi o importantă colecție de carte cu profil juridic, pe care o vom organiza în regim distinct în ansamblul viitorului muzeu.

Pe de altă parte, secția acoperind Exilul Românesc va fi alcătuită din fondurile pe care le-am recuperat până în acest moment, dar și cele pe care le vom recupera în perioada următoare. Este vorba aici despre fondurile Basarab Nicolescu, Mircea Eliade și Vintilă Horia, pentru acesta din urmă fiind deja planificat un al doilea transport pentru completarea colecției pe care o avem deja la bibliotecă”. a declarat Lucian Dindirică - Directorul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Muzeul va cuprinde și piese de mobilier din locuinţa lui Vintilă Horia de la Madrid, fondul personal al lui Leonid Mămăligă, precum şi Arhivele Cenaclului de la ¬Neuilly și ale Asociației Hyperion.

Casa Dianu – o bijuterie arhitectonică readusă la viață prin mii de ore de muncă

 

Casa Dianu este o bijuterie arhitectonică de la începutul secolului XX, readusă la farmecul de altă dată printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 5 milioane de euro. A fost un proiect cu un grad mare de dificultate, la care specialiștii au lucrat mii de ore pentru a reda cât mai precis detaliile arhitecturale originale. La proiectul de restaurare au lucrat restauratori de fațade, restauratori de lemn, de piatră și metal, dar și sculptori și pictori.

“S-au păstrat detaliile originale de arhitectură, inclusiv foița de aur, iar 97 la sută dintre elementele de tâmplărie au fost restaurate și recondiționate. Întreg ansamblul reflectă fidel modul în care edificiul a fost construit, la începutul secolului trecut, iar pe fațada imobilului încă se păstrează inițialele proprietarului, Tache Dianu. Ne-am propus să redăm comunității clădirea exact așa cum marele boier din Bănie a conceput-o și a edificat-o.”, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.


Locuința a apariținut familiei Dianu, un neam de moșieri cunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu).

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO