(P) Importanța cafelei la nivel global

advertorial

Cafeaua, băutura adorată de miliarde de oameni de pe întreg mapamondul, are o importanță deosebită în economia și stabilitatea unor țări și regiuni întregi.

Pentru a vorbi despre importanța cafelei trebuie să ne referim în principal la termenii economici. Adevărul este că ne confruntăm cu o băutură considerată drept motorul economic al multor țări de la tropice, fiind și al doilea cel mai comercializat produs la nivel mondial, după petrol.

Cafeaua este a doua băutură cea mai consumată din lume, după apă. Astfel, chiar dacă am reuni restul industriilor legate de băuturi, acestea nu ar putea să depășească producția de cafea. Acest lucru ne face să vedem două lucruri. În primul rând, că mulți oameni depind economic de această băutură și, în al doilea rând, că mulți oameni sunt dependenți de ea. Și, dacă istoria ne învață ceva, este că la origini cafeaua a fost văzută ca o substanță nenaturală care ar putea fi chiar înțeleasă ca un drog.

Cafea - oferte

Deși în prezent cea mai mare producție se desfășoară în țări precum Brazilia, Vietnam sau Columbia, ea s-a născut inițial în Etiopia și Arabia. Tocmai acolo imamii au început să folosească această licoare, deoarece îi ținea treji mult timp, putând să se roage timp mai îndelungat.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

A fost un emir, Khair Bey, cel care a început să-și dea seama de puterea de dependență pe care această băutură ar putea să o aibă asupra oamenilor, lucru pe care l-a interpretat ca fiind ceva contrar Coranului, deoarece musulmanilor nu li se permite să ia nicio substanță care le poate intoxica corpul. Prin urmare, a decis să o interzică și să închidă spațiile unde era furnizată. Acest lucru l-a făcut să devină extrem de nepopular, încât cafeaua a fost în cele din urmă comercializată din nou.

În 1600 cafeaua a fost introdusă în Europa. Era timpul ca europenii să savureze această băutură delicioasă care a ajuns să „agațe” nenumărați oameni.

În prezent, deși este adevărat că, așa cum am comentat, este unul dintre cele mai importante motoare economice la nivel internațional, adevărul este că în multe sectoare este încă văzută ca un drog legal și periculos.

Starea sa de dependență și toxicitate se datorează în principal cofeinei, un alcaloid care, deși este prezent și în alte produse (cum ar fi ceaiul sau ciocolata), este prezent în cantitate mai mare în cafea.

Efectele toxice asociate cu cofeina sunt mai multe. Deși este adevărat că poate fi letal, trebuie înțeles că această letalitate ar avea loc cu cantități destul de mari, precum 2 sau 3 litri de cafea pe zi.

Cafea - oferte

Adevărul este că mulți specaliști spun că un consum moderat de cafea poate fi benefic pentru oameni, deoarece stimulează cortexul cerebral și îmbunătățește performanța intelectuală. Cu toate acestea, consumul abuziv poate crea efecte cardiovasculare, ducând la creșterea tensiunii arteriale, creșterea secreției de acid gastric care poate duce la arsuri la stomac sau chiar efecte endogene, legate de cancerul pancreatic, printre altele.

Momentan, consumul mondial de cafea este la cel mai scăzut nivel din 2011, iar acest lucru se datorează situației actuale nefericite din lume, pandemia de COVID19. Întrucât oamenii petrec mai mult timp acasă, nu muncesc de la birou, ajung rar spre deloc în cafenele, unde obișnuiau să ia cafea dimineața sau la prânz, și au optat pentru cafele băute acasă și la prețuri mai mici.

Pandemia a provocat o volatilitate enormă în viitorul cafelei, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare. Brazilia și Columbia, doi dintre principalii producători, au fost afectați de virus chiar în momentul în care se pregăteau pentru sezonul recoltării.

"Efectele reale vor depinde de cerere și ofertă și de modul în care industria anticipează și răspunde la aceasta. Capacitatea fiecărei țări de a controla virusul într-un moment în care vârful de lucru este la cel mai înalt nivel va fi cheia pentru recoltă" , spune raportul Institutului mai sus menționat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Lansarea noului Lexus LBX
(P) Lansarea noului Lexus LBX

Lansăm în România un model revoluționar marca Lexus. Noul LBX este un crossover compact, care redefinește standardele în clasa sa, oferind un echilibru perfect între exigențele vieții urbane și aventura în natură.

(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină
(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină

Acest eveniment de prestigiu își propune să reunească profesioniști medicali din întreaga țară în cadrul unor sesiuni științifice de excepție și dezbateri de ultimă oră în domeniul medical privat.

(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara
(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara

Altex, liderul pieței electro-IT din România, dă startul evenimentului devenit tradiție, Black Friday de Primavara, care începe joi, 18 aprilie.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.