(P) Generatia care a inteles ca poti face bani si daca esti sofer, frizer sau mecanic. Ce isi doresc tinerii de 18-24 de ani

mecanic auto

Tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani ies in evidenta atunci cand privesc catre viitor. Au inteles ca Romania are nevoie de profesionisti si sunt gata oricand sa dea „gulerul alb” pe unul „albastru”. 

Cel putin asta reiese din studiul "Meserii pentru Romania", realizat de D&D Research, impreuna cu berea Bucegi.

Obisnuiti sa auda ca fac parte dintr-o generatie care nu poate sa treaca BAC-ul, tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani au ajuns sa fie categoria de varsta cu cei mai scazuti parametrii psihologici ocupationali.

Tinerii nu sunt satisfacuti cu munca pe care o fac, ar migra oricand spre o alta ocupatie daca ar insemna sa-si pastreze nivelul salarial si, poate chiar mai important decat atat, simt ca nu aduc prin munca lor nicio contributie la societate. In plus, tinerii se confrunta si cu un nivel extrem de redus al stimei de sine.

Speranta pentru aceasta categorie de varsta poate veni insa din sfera meseriilor. Din studiul "Meserii pentru Romania", reiese ca tinerii cu varste intre 18-24 de ani sunt mult mai atrasi de ideea de meserie decat cei din orice alta categorie de varsta. Doar 37,7% dintre ei cred ca o diploma obtinuta la facultate conteaza pentru a obtine job-ul visat.

Citește și
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Poate si pentru ca acestia au inteles foarte bine ce oportunitate au in fata. Din locurile de munca vacante doar aproximativ 1200 sunt pentru cei cu studii superioare iar aproximativ 15000 sunt disponibile pentru persoanele cu studii medii sau profesionale (date furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, 15.07).

Intrebati ce meserie ar alege daca ar fi "sa o ia din nou de la inceput", tinerii intre 18-24 de ani au pus pe primul loc meseria de sofer, pe 3 cea de coafeza/frizer si pe 5 cea de mecanic. Ei sunt practic singura categorie de varsta ce a ales in TOP 5 3 meserii din sfera "gulerelor albastre".

Romania are nevoie de buni profesionisti si, chiar daca trec prin momente mai grele in alegerea unei meserii, tinerii de pana in 25 de ani au inteles cel mai bine potentialul urias al acestei zone.
Metodologia anchetei sociologice a fost fata in fata (PAPI), pe un sample de 1.150 persoane, probabilistic, multistadial pe cote – varsta (18-55), gen, educatie si regiune statistica. Chestionarul a fost compus dintr-un total de 36 de intrebari. Culegerea datelor a avut loc in intervalul 19-25 iunie 2014.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
La 37 de ani, Alex spune ca viata pe locul din fata ii arata in fiecare zi ca are chef de joaca.
La 37 de ani, Alex spune ca viata pe locul din fata ii arata in fiecare zi ca are chef de joaca. "Cursele sunt o provocare"

Modul in care stii sa profiti de bucuriile mici ale vietii face diferenta. Cel putin, asta e mesajul in 8 din ultimele 10 mesaje de pe wall-ul fiecaruia de Facebook.

La 34 de ani, joaca in cea mai tare liga a mecanicilor din Europa.
La 34 de ani, joaca in cea mai tare liga a mecanicilor din Europa. "Nu exista niciun meserias adevarat care moare de foame"

Cele mai serioase lucruri au voie sa inceapa din joaca. Una cu efect identic si pentru amintirile oamenilor mari si pentru bucuriile de moment ale celor mici.

Romanul care nu isi permite sa aiba nici macar o zi proasta pe an.
Romanul care nu isi permite sa aiba nici macar o zi proasta pe an. "Imi iubesc meseria si nu pot sa imi propun lucruri mici"

Ziua proasta e un capriciu pe care ti-l permiti din cand in cand. 'Azi NU!' se aude din toate partile. In soneria telefonului, la mesageria vocala sau pe repeat-ul din casti.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.