(P) Fondurile de investitii iau locul samsarilor. Alpha Quest devine principalul jucator pe piata punctelor de despagubire

07-03-2017 14:05

Alpha Quest

Piata nereglementata a punctelor de despagubire acordate de Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP) celor deposedati abuziv de regimul comunist face o tranzitie rapida din zona gri catre tranzactii transparente.

Locul samsarilor si negociatorilor de pe pozitii de forta este luat acum de investitorii institutionali, care joaca dupa reguli si preturi prestabilite prin oferte publice.

Sistemul punctelor ANRP a fost construit pentru a-i despagubi pe cei care nu si-au putut primi bunurile in natura sau nu au beneficiat de actiuni la Fondul Proprietatea. Punctele reprezinta creante asupra statului roman si valoarea nominala a fiecaruia este de un leu. Platile ar urma sa se faca pe o perioada de cinci ani, in transe egale de cate 20%.

2017 este primul an in care detinatorii de puncte ANRP pot cere valorificarea punctelor in bani, din alocari bugetare. Pana in prezent, au fost acordate 2,2 miliarde de puncte, ceea ce face ca volumul total sa atinga valoarea de aproape jumatate de miliard de euro. Dosarele aflate in diverse stadii de aprobare la ANRP vor duce la acordarea suplimentara a inca 3,5 miliarde de puncte. Se va ajunge la un nivel al despagubirilor de aproape 1,3 miliarde de euro.

In scenariul in care toti posesorii vor alege sa converteasca punctele in bani, sarcina maxima pentru stat poate ajunge la 260 de milioane de euro pe an, greu de acoperit din alocari bugetare. In cazul in care sumele devin prea mari, statul poate trece la amanarea unor plati.

Despagubirea in transe anuale si perspectiva unor alte amanari determina sute de detinatori sa se indrepte catre vanzarea cu discount a acestor creante asupra statului roman. De la tranzactii incheiate acum cativa ani la 20-25 de bani pentru un titlu cu valoarea nominala de un leu, s-a ajuns acum la un pret dublu. Saltul a fost posibil datorita intrarii investitorilor de calibru, care iau locul micilor speculatori.

Fondul de investitii Alpha Quest a anuntat o oferta publica de preluare a 400 de milioane de puncte emise de ANRP, la un pret de 0,5 lei((50% din valoarea nominala). Acesta este cu 20% mai mare decat cel la care se fac acum tranzactiile. Fondul a cumparat deja 150 de milioane de puncte si, in cadrul acestei oferte care se desfasoara pana la 30 aprilie 2017, are disponibile 200 de milioane de lei.

Ovidiu Fer, reprezentantul AlphaQuest, considera ca exista trei mari avantaje in vanzarea imediata a punctelor. “In primul rand, este eliminat riscul amanarii platilor. In al doilea rand, prin oferta noastra tranzactia este la vedere, fara intermediari si comisioane. In al treilea rand, se inlatura riscul unor preturi disciminatoare si negocieri la colt de strada. Prin publicarea unui pret standard, vanzatorii au posibilitatea de valorificare printr-un proces de tranzactionare transparent.” a punctat Ovidiu Fer.

Detalii suplimentare despre oferta pot fi accesate la adresa: www.alphaquest.ro.

Vanzarea efectiva se face la sediul unui notar autorizat care verifica validitatea actelor. Plata se face pe loc, la semnarea contractului de vanzare cumparare. Costurile notariale sunt suportate de Alpha Quest.
 

Sursa: StirilePROTV

Tags: alpha quest,


VIDEO PROTVPLUS.RO