(P) Făt Frumos din Tărâmul de Azi, la Miercurea Ciuc într-o poveste 3D

Ultima actualizare: 07-09-2020 19:17

Făt-Frumos din basme a putut fi văzut într-o proiecție 3D, bilingvă, pe fațada Consiliului Județean Harghita.

 

Asociația DATE (Asociația Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a prezentat cu ajutorul artiștilor și dezvoltatorilor de noi forme artistice, pe 5 și 6 septembrie, personajul de basm Făt-Frumos din Tărâmul de Azi, într-o poveste proiectată 3D, bilingv, pe fațada Consiliului Județean Harghita.

Basmul românesc din secolul XXI, cu Făt-Frumos adus în tărâmul zilelor noastre, a fost proiectat în cele două seri, începând cu ora 20:30, pe fațada Consiliului Județean Harghita.

La finalul primei săptămâni din septembrie, Piața Libertății a fost dominată de personajul de basm care s-a înălțat cu ajutorul unei instalații pline de culoare, la 5 metri deasupra solului.

Făt-Frumos din Tărâmul de Azi a venit cu elementele tradiționale ale portului din Miercurea Ciuc, aduse în magia culorilor unei povești cu rol psihopedagogic pentru tinerele generații.

În plus, cei mici au putut lua povestea lui Făt-Frumos acasă, având la dispoziție o cărticică ce va ilustra vitejiile eroului din zilele noastre.

În contextul în care epidemia COVID-19 a mutat divertismentul eminamente online, cu modele culturale străine, proiectul sprijinit de Guvernul României readuce în prim-plan valorile care sunt numitor comun pentru toți cetățenii acestei țări și care sunt profund ancorate în arhetipul local, pentru a consolida multiculturalismul și inter-culturalismul din inima României.

Scopul proiectului educațional Făt-Frumos din Tărâmul de Azi este de a sublinia faptul că buna înțelegere din comunitățile multietnice de la noi din țară are ca numitor comun forța cuvântului „Împreună”.

Acest proiect aduce eroul de basm al copilăriei în zilele noastre și îl pune în fața provocărilor moderne. Acest super-erou local dorește să sublinieze că răbdarea și iscusința, precum și perseverența sunt adevăratele valori pe care le împărtășim cu toții și care ne fac puternici.

Făt-Frumos din Tărâmul de Azi utilizează puterile lui pentru a transmite mesaje noi în comunitate despre toleranță, despre spirit civic, despre iubire și despre grija față de tot ce ne înconjoară.

Basmul prezentat într-o proiecție spectaculoasă pe întreaga fațadă a Consiliului Județean Harghita este despre curaj, omenie, toleranță și, nu în ultimul rând, despre apropiere.

Proiecția s-a desfășurat ținând cont de toate reglementările în vigoare cu privire la combaterea răspândirii bolilor.

Spațiul destinat trecătorilor a fost dezinfectat, zonele de vizionare au fost marcate vizibil pentru păstrarea distanței fizice, iar purtatul măștii de protecție a fost încurajat și salutat, astfel încât spectatorii și trecătorii să se bucure de eveniment în deplină siguranță.

 

 

Despre Asociația DATE

Scopul principal al asociației care a lansat platforma DATE este de a oferi acces la educație, de a promova artiștii de new media art și de a sprijini diversitatea culturală, prin încurajarea culturii minorităților naționale și a multiculturalismului. Misiunea DATE este crearea unui cadru specific pentru educația culturală și pentru asigurarea accesului și participării la cultură a publicului din toate categoriile socio-economice, inclusiv din zonele defavorizate.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO