(P) Diagnosticarea si monitorizarea efectului tratamentului cancerelor de sange poate face diferenta intre viata si moarte

Ultimul update: Duminica 05 Octombrie 2014 06:53
Data publicarii: Joi 02 Octombrie 2014 18:02
Categorie: a

O mare problema a sistemului medical romanesc este depistarea tipurilor de cancere de sange, in asa fel incat tratamentul sa se faca corect si tintit.

Un prim pas pentru a schimba aceasta situatie a fost facut, iar bolnavii cu leucemii sau alte tipuri de cancere ale sangelui beneficiaza acum de analize ultraperformante la Institutul Clinic Fundeni. Acest lucru este posibil datorita unei investitii private in valoare de 375.000 de euro facute de GDF SUEZ Energy Romania.

Printre pacientii care beneficiaza concret de analizele efectuate in aceste laboratoare este Ilinca, o fetita de 4 ani. In luna august, mama ei a crezut ca a racit si a dus-o la doctor, pentru ca, in ciuda tratamentului obisnuit, copilul nu se simtea mai bine.

In urma analizelor efectuate la Spitalul Grigore Alexandrescu, micuta a fost trimisa la Institutul Clinic Fundeni, cu suspiciunea unei “boli de sange”. Aici a venit ca un fulger diagnosticul: leucemie acuta limfoblastica.

Cu mama Ilincai am vorbit la doar cateva zile de la aflarea vestii. Fusese internata cu fiica ei intr-un salon din sectia de Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, alaturi de alte patru mamici care aveau copiii in aceeasi situatie. Nu intelegea inca exact ce se intampla si incerca sa se adune. Notiunile referitoare la tratament erau inca foarte noi pentru ea.

O mamica a corectat-o in momentul in care a confundat “cura de citostatice” cu “doza de citostatice” si i-a spus, cu dorinta sa o linisteasca: “In curand nu o sa mai faci asemenea confuzii. O sa inveti aceste tratamente ca pe apa!” Cuvintele nu au avut, insa, deloc acest rol.

“Eu nu vreau sa invat asta! Eu vreau ca Ilinca sa fie bine! Sa fie ca inainte!” Din pacate, pentru o vreme, nimic nu va mai fi la fel ca inainte.

Modernizarea si dotarea cu echipamente a laboratoarele fac parte din programul ,,Energie pentru o sansa la viata’’, demarat in octombrie 2013 si finalizat in prezent. Acesta a vizat dezvoltarea infrastructurii de diagnostic si monitorizare a bolilor de sange, la copii si adulti, prin achizitionarea de echipamente performante.

Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni au fost renovate complet si dotate cu doua echipamente de ultima generatie: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux.

Prin acest program Institutul Clinic Fundeni devine un centru regional de diagnosticare in profunzime
a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Programul Energie pentru o sansa la viata face parte din platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ Energy Romania reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.

FULLSCREEN
(P) Diagnosticarea si monitorizarea efectului tratamentului cancerelor de sange poate face diferenta intre viata si moarte
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
piata capital
(P) Cum poate bursa de la București să-ți dezvolte afacerea. Studiu de caz: MedLife
(P) Marea aventură LEGO se întoarce
(P) A.E.D.E: "Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov ascunde documentele de autorizare ale poluatorului de la groapa Glina"
(P) Groapa de gunoi Glina, o nouă poluare cu iod radioactiv
(P)Lidl România şi-a îmbunătăţit cu 17% strategia de management al carierei în 2018 şi a obţinut certificarea "Top Employer"
Consumatorii Bergenbier sunt eroii pădurilor de brad
Telekom Romania
(P) Telekom joacă în prima ligă, cu o reţea mobilă foarte bună
(P) Mobiup propune primul configurator 3D pentru accesorii de telefoane mobile
Tânăra din România care ajută una dintre cele mai sărace comunități din țară
Banca Transilvania: Noua taxă este o naţionalizare a profiturilor și va crea dezechilibre grave în sistemul bancar
Clever: premieră românească în Europa centrală în mobilitate urbană
Asociaţia "Mausi" a transformat un teren plin de gunoi din Galaţi într-un parc sportiv