(P) Despre pompele de căldură – ce nu știu cei ce își doresc un astfel de sistem de încălzire

pompe de caldura
Pro TV

Acest sistem de încălzire, prin pompe de căldură, este unul de care mulți români au auzit. El este cel care a primit numeroase feedback-uri pozitive datorită principiului de funcționare și al eficienței aferente. Cum funcționează mai exact?

Căldura va fi extrasă din apa ce se obține de pe urma unui foraj sau din lichidul termic introdus în furtunele colectoare din foraje. Ulterior, apa sau lichidul respectiv intră într-un proces de schimbare de căldură – ele venind din foraj cu o temperatură de 12-14 grade Celsius, vor intra în contact cu freonul din pompa de caldură care va trece din stare lichidă în stare gazoasă.

Cele enunțate anterior sunt procesele ce se realizează pe timp de iarnă. Vara, ciclurile se inversează, iar locuința este răcită prin intermediul pompelor – responsabil de acest lucru fiind compresorul.

De ce are nevoie freonul pentru a trece într-o altă stare de agregare?

Este deja cunoscut faptul că freonului îi trebuie minim -5 grade Celsius pentru a face trecerea din stare lichidă în stare gazoasă.

După ce capătă această stare și intră în compresor este supus compresiei ajungând la o temperatură de 70 – 75 grade Celsius. Ulterior, intră în contact cu un alt schimbător de căldură care transportă căldură în lichidul din instalația interioară, ajungând să aibă o temperatură de 55 – 60 grade Celsius.

După acest transfer termic, freonul aflat în stare gazoasă intră în instalația de depresurizare. Acolo este transformat din nou în stare lichidă, reluându-se procesul. În toate procesele enunțate anterior, consumatorii sunt pompele de recirculare și compresorul.

Cum se măsoară eficiența pompei de căldură? Randamentul pompelor este măsurat de indicele COP. Cu cât acesta este mai mare, cu atât sistemul de incazire este mai eficient. COP indică mai exact raportul de încălzire sau răcire furnizat de o unitate în legătură cu nivelul de energie electrică necesar pentru generarea acestuia.

Pompele de căldură sunt de 3 tipuri:

- Pompă de căldură APĂ – APĂ.
- Pompă de căldură SOL – APĂ.
- Pompă de căldură AER – APĂ.

Pentru că profesionalismul este cartea de vizită a oricărei firme, pompele de căldură APĂ – APĂ și SOL- APĂ sunt specialitatea echipei Ecodrillforaje. Acestea nu sunt singurele servicii pe care le oferă. Cei interesați găsesc mai multe detalii privind serviciile diverse pe ecodrillforaje.ro.

Știai că...?

- Ele nu încarcă în niciun fel factura lunară la curent electric pentru că dau randament optim fără să aibă nevoie de o cantitate însemnată de combustibil.

- Nu emit sunete atunci când sunt pornite – funcționarea este silențioasă.

- Promovează utilizarea inteligentă a energiei din sol sau ape subterane pentru un confort sporit.

- Nu emană gaze toxice, deci sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

- Pot fi legate cu ușurință la rețea.

- Sunt sigure și fiabile – ele au fost concepute acum peste 100 de ani în urmă și cunosc o dezvoltare continuă.

Despre pompa de căldură APĂ – APĂ

Ea funcționează după principiul de extragere a apei dintr-o pânză freatică cu temperatura constantă de 12 – 14 grade. Pentru ca principiul să funcționeze, este nevoie de cel puțin 2 foraje – unul pentru extracție și celălalt pentru deversarea apei în pompa de căldură.

Totuși, atunci când se găsește o cantitate mare de apă, cu un nivel ridicat, apar diferite probleme cu deversarea ei. De aceea, echipa Ecodrillforaje recomandă executarea mai multor foraje de mică adâncime. În acest fel, apa se va menține la același debit pe tot anul și se va putea deversa cantitatea optimă ce va fi folosită de pompa de caldură.

Pompa de căldură SOL – APĂ

Se poate spune că pompa de căldură SOL- APĂ este mult mai avantajoasă în comparație cu cea APĂ – APĂ. Numărul forajelor diferă în funcție de necesarul de căldură pentru locuința în cauză, măsurat în kw termici.

Apoi, se introduce un colector din polietilenă prin care va fi recirculat agentul termic. Acesta traversează țevile dispuse în sol până când ajunge la circa 12 – 14 grade Celsius. Ulterior, agentul termic recirculat transportă energia captată către schimbătorul de căldură.

Această pompă de căldură poate fi folosită vara pentru a răci locuința. După cum s-a enunțat mai sus, vara ciclurile se inversează, iar locuința este răcită prin intermediul pompelor – responsabil de acest lucru fiind compresorul.

Cei dornici să beneficieze de avantajele unui astfel de sistem de încălzire, găsesc mai multe detalii de interes aici: https://ecodrillforaje.ro/servicii/pompe-de-căldură/.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) OMV Petrom, contribuție record de 20 miliarde de lei la bugetul de stat în 2022, dublu față de anul precedent
(P) OMV Petrom, contribuție record de 20 miliarde de lei la bugetul de stat în 2022, dublu față de anul precedent

OMV Petrom a anunțat rezultatele aferente anului 2022. Compania a avut o contribuție record la bugetul statului, de 20 de miliarde de lei, din care taxe și impozite în valoare de 19 miliarde lei și dividende în valoare de circa 1 miliard de lei.

(P) Reprezentanți de bază ai UE, CE, NATO și MADR susțin Romanian Agri Trade Summit și i se alătură în calitate de speakeri
(P) Reprezentanți de bază ai UE, CE, NATO și MADR susțin Romanian Agri Trade Summit și i se alătură în calitate de speakeri

Printre primii vorbitori confirmați ai evenimentului de la București se numără autorități de renume, precum: Achim Irimescu, Janusz Wojciechowski, Mircea Geoană și Sorin Moise.

(P) Mega Image a obținut certificarea Top Employer 2023, cu cea mai bună aliniere a obiectivelor de HR cu cele de business
(P) Mega Image a obținut certificarea Top Employer 2023, cu cea mai bună aliniere a obiectivelor de HR cu cele de business

Mega Image a obținut certificarea Top Employer 2023, acordată de Top Employers Institute, cel mai important jucător mondial din domeniul certificărilor pentru condiții excelente oferite angajaților.

Recomandări
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii

Deși suntem abia în luna februarie, statul român a împrumutat o treime din banii de care are nevoie pentru tot anul 2023: două miliarde de euro și patru miliarde de dolari, de pe piețele externe.

Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius
Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius

Se anunță o săptămână cu vreme rea și nopți geroase în toată țara. Un val de frig va acoperi toate regiunile și va aduce minime de până la minus 20 de grade Celsius.

Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice
Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice

Bucureștiul ar putea rămâne fără singurul regulament care oprește investitorii imobiliari să construiască haotic în zonele istorice.