(P) De ce să eviți încălțămintea contrafăcută pentru copii - Află la ce riscuri sunt expuși micuții

Ultima actualizare: 13-12-2019 17:07
incaltaminte

Una dintre dilemele pe care le au părinții este legată de alegerea încălțămintei copiilor, deși cei mici cresc rapid și au nevoie, periodic, de o nouă pereche de pantofi.

Tocmai pentru că micuții trebuie să aibă încălțări noi la fiecare 3-4 luni (până în jurul vârstei de 12-14 ani), adulții sunt tentați să achiziționeze pantofi de slabă calitate, dintr-un singur motiv: sunt mai ieftini decât cei de brand. Acest lucru nu face decât să îi bucure pe comercianții de produse contrafăcute, care își tentează clienții prin prețurile atractive ale articolelor ce imită adidașii marilor branduri.

Totuși, deși ai putea crede că este un mod de a face economii importante, să știi căcei mici sunt expuși la serie de riscuri din cauza replicilor de calitate îndoielnică. Iată, așadar, de ce nu sunt recomandați pantofii contrafăcuți pentru copii:

Încălțămintea fake este realizată din materiale toxice
Cele mai multe dintre materialele utilizate pentru obținerea încălțărilor ieftine pentru copii sunt toxice. Ne referim aici la cauciuc, plastic sau piele ecologică, materiale care, printre altele, conțin ftalați folosiți pentru a conferi elasticitate tălpii, dar și nitrozamine. Cele din urmă au un efect cancerigen, în timp ce ftalații provoacă alergii și afectează sistemul hormonal.

Chiar și pantofii din piele naturală pot amenința sănătatea celor mici; peste 80% din pielea folosită în industria prelucrătoare de încălțări are în componență cromul, din cauza metodelor prin care se procesează.

La fel de periculoase sunt și accesoriile metalice aplicate pe ghetele pentru copii. Acestea îi expun pe cei mici la cantități mici de nichel, un factor de risc pentru intoxicații.

Surprize neplăcute: diferențe de mărime între cei doi pantofi din pereche

Un alt factor important de știut înainte de a opta pentru încălțăminte contrafăcută destinată copiilor este că, între pantofii aceleiași perechi, pot exista diferențe din punct de vedere al măsurii. Acest lucru înseamnă că este posibil ca, în timp ce dreptul îi vine perfect micuțului, stângul să fie mai mare sau mai mic.

Explicația este cât se poate de simplă: producătorii ”de ocazie” folosesc personal neinstruit și ustensile neconforme, rezultatul fiind încălțămintea de calitate slabă. Prin urmare, confortul copiilor va fi compromis și, în plus, pot să apară defecte de mers.

Pantofii contrafăcuți au un miros neplăcut

Dacă ai intrat cel puțin o dată într-un magazin cu produse chinezești, probabil că nu îți este străin mirosul specific acestora. Exact așa vor mirosi și pantofii micuțului tău, dacă alegi unii contrafăcuți.

Materialele de slabă calitate, precum și lipsa de ventilație sunt factori care favorizează transpirația piciorului. Cum știm deja că umezeala este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, consecința fiind mirosul neplăcut și chiar ciupercile care afectează picioarele.

Pe lângă toate aceste aspecte, pantofii contrafăcuți te-ar putea costa mai mult chiar și decât o pereche de adidași Nike originali, având în vedere că se vor strica mai repede. În plus, există foarte multe magazine care comercializează încălțări de marcă oferă prețuri accesibile pentru acestea.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO