(P) Cumperi un apartament sau o casă? Avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune


Ultimul update: Joi 28 Noiembrie 2019 12:15
Data publicarii: Joi 28 Noiembrie 2019 12:03
Categorie: a
advertorial

Una dintre cele mai dificile întrebări pe care și-o pun românii care vor să-și cumpere o locuință este dacă ar fi mai bine să aleagă un apartament la bloc sau o casă cu curte.

Sigur că la prima vedere o casă cu grădină pare să fie cea mai inspirată alegere, dar în realitate fiecare variantă are avantajele și dezavantajele sale.

Costurile de întreținere

Principala diferență dintre un apartament de bloc și o casă poate să apară la nivelul costurilor de întreținere. Sigur că vei plăti mai puțin pentru facturile lunare dacă stai într-un apartament de 2 camere decât dacă te mulți într-o vilă cu 2 etaje. Dar totul depinde de nevoile tale. Dacă ai o familie numeroasă, vei avea nevoie de un apartament mare, iar atunci întreținerea te va costa destul de mult, similar cu suma pe care ar trebui să o plătești la casă.

În schimb, dacă sunteți doar 2-3 persoane și vreți să scăpați de aglomerația din marile orașe și să aveți o casă cu curte aproape de natură, cu siguranță poți găsi o casă mai mică, cu doar 3 camere. Evident, costurile de întreținere vor fi mai mici. În acest fel, ajungem la concluzia că nu există diferențe foarte mari între bloc și casă referitor la costul întreținerii, pentru că acesta este determinat de numărul de camere și de suprafața locuinței.

Prețul locuinței

Acesta este aspectul esențial de care trebui să ții cont când faci o alegere. Dar, la fel ca în cazul costurilor de întreținere, prețul de vânzare diferă în funcție de dimensiunea locuinței pe care ți-o dorești. Sigur că există și alte aspecte care vor influența prețul, mai ales amplasarea locuinței, iar în cazul caselor va conta foarte mult și dimensiunea curții pe care o au. Spre exemplu, poți găsi case de vânzare în Cluj Napoca sau în alte mari orașe la prețuri destul de mari, care se apropie de 200.000 euro, dar și case mai micuțe și mai ieftine, la doar 70.000 euro. Oferta este foarte diversificată și vei găsi cu siguranță ceva care să se încadreze în bugetul tău.

În cazul unui apartament dintr-un oraș mare, dacă ai nevoie de unul cu 3-4 camere, care să fie amplasat central, va trebui să dispui de un buget destul de generos. Avantajul este însă că ai mai multe șanse să găsești un apartament într-o zonă centrală, asta deoarece casele noi se construiesc acum mai mult spre zonele periferice sau chiar în afara orașelor.

Facilitățile la care ai acces


Aici apar de fapt marile diferențe dintre case și apartamentele de bloc. Casele noi, la prețuri accesibile, sunt construite departe de centru și astfel vei pierde mult timp în trafic. Dacă îți asumi această problemă, trebuie să te asiguri că nu vei locui totuși izolat și că ai în apropierea casei tale magazine, farmacii, parcuri, locuri de joacă, clinici și tot ce ți-ar trebui pentru un trai decent.

În cazul apartamentelor, cele mai multe sunt ridicate în zone centrale sau în complexuri rezidențiale unde ai la dispoziție toate facilitățile, inclusiv locuri de parcare și mijloace de transport în comun. Prin urmare, din acest punct de vedere, este mai bine sa alegi un apartament.

Întreținerea locuinței

Și aici sunt diferențe destul de mari. O vilă mare este mai greu de curățat ca un apartament, pentru că va trebui să te ocupi și de grădină, de terasă și de exteriorul casei. La bloc nu vei avea aceste probleme. În plus, dacă stai la casă va trebui să te ocupi singur de toate reparațiile care vor fi necesare: la gard, acoperiș, instalații etc.

Dacă locuiești la bloc, de aceste probleme se va ocupa asociația de locatari, care are de obicei contract cu un instalator și cu un electrician care va fi chemat să rezolve problema. Un alt avantaj este că multe cheltuieli cu reparații de acest fel vor fi suportate de asociație, fiind implicate spații comune. Și din acest punct de vedere, este mai simplu și mai ieftin să stai la bloc.

Acestea sunt principalele avantaje și dezavantaje de care merită să ții cont când vrei să-ți alegi locuința. În cele din urmă, este o alegere personală, pentru că va trebui să decizi ce contează cel mai mult pentru tine: intimitatea, apropierea de natură, sau să ai totul la doi pași de tine și să n-ai bătăi de cap cu reparații și alte probleme.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO