(P) Cum se montează gips cartonul pe suprafețe metalice sau pereți despărțitori?

Gips carton

Ai hotărât că nu vrei să lipești plăcile de rigipis carton direct pe perete cu un adeziv, așa că ai deschis laptop-ul, iar acum cauți online profile metalice, șuruburi autofiletante și chit de rosturi.

Decizia de a-ți face singur un perete despărțitor sau de a-ți izola, pe cont propriu, unul din zidurile casei este foarte bună, mai ales dacă ai experiență în acest sens.

Orice lucrare începe cu pregătirea materialelor. În cazul în care următoarele zile ocupația ta principală va fi montarea de gips carton pe suprafețe metalice sau pentru a crea pereți despărțitori, atunci te vei opri cel mai probabil la un magazin de bricolaj. Sigur, poți face asta fizic sau online.

Avantajul major este că sistemul de cumpărături online a intrat și pe piața materialelor de construcții, ceea ce îți permite să îți comanzi necesarul lucrării direct din confortul fotoliului tău.

Așadar, intri pe internet, găsești un magazin specializat de unde poți achiziționa placi si accesorii din rigips si carton și te poți apuca de treabă!

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Perete despărțitor

Ai nevoie de câteva elemete indispensabile, cum ar fi: plăci de rigipis carton, profile CW și UW, șuruburi autofiletante, dibluri de plastic, vată minerală sau bazaltică, chit de rosturi, bandă de armare, bandă de etanșare și, bineînțeles, o bormașină.

Pașii pe care îi vei parcurge arată cam așa:

- Marcarea traseului pe podea – folosim o sfoară și avem grijă la deschiderile ușilor;

- Etanșăm profilele metalice UW și CW cu bandă;

- Tragem diblurile din plastic și fixăm profilele UW la nivelul pardoselii și plafonului;

- Fixăm profilele CW pe perete tot cu ajutorul diblurilor de plastic;

- Profilele CW sunt montate în cele UW, cu capătul inferior al profilului sprijinit de profilul inferior UW;

- Cu ajutorul șuruburilor autofiletante, montăm placăm prima față a peretului despărțitor cu plăci din gips-carton;

- Închidem peretele despărțitor cu placarea pe verso;

- Acoperim cu chit rosturile și șuruburile.

Perete pe structură metalică

O metodă de izolație suplimentară care să aibă un raport calitate-preț bun, dar să fie și extrem de practică este placarea pereților interiori cu rigips carton. Se face atât la pereții vertical despărțitori, cât și pe interiorul pereților exteriori. Totodată, această metodă de izolație este folosită și la anveloparea pe interior a tavanelor din mansardă, tocmai pentru că acoperișul este unul din principalele surse de pierdere a agentului termic.

Așadar, dacă te regăsești într-un dintre aceste situații, ar trebui să ai măcar următoarele materiale: plăcile de gips-carton, profile metalice CD și UD, vată minerală sau bazaltică (sau plăci de lână și alte materiale ceva mai recent intrate pe piață), șuruburi autofiletante, șuruburi pentru lemn și șuruburi cu diblu din plastic, bride de reglare, bandă de armare, chit de rosturi, bandă adezivă și, bineînțeles, o bormașină.

Pașii pe care îi vei parcurge sunt următorii:

- Mai întâi fixăm profilele metalice pe laturile peretului ce va fi placat;

- Marcăm în partea de jos a cadrului, la fiecare 60 de cm locurile unde vom fixa profilele verticale;

- Măsurăm distanța dintre cele două profile (podea și tavan) și tăiem profilele verticale la dimensiunea rezultată;

- Montăm termoizolația între două profile verticale,

- Începem filetarea șuruburilor în profile urmărind semnele din zona de mijloc a plăcii, pentru instalarea plăcilor de rigips carton

- E important să nu uităm decupare zonelor care se suprapun cu prizele și întrerupătoarele,

- Acoperim cu bandă adezivă îmbinările dintre plăci,

- Aplicăm chitul de rosturi cu un șpaclu,

- Șlefuim suprafețele reparate pentru a nu lăsa denivelări vizibile la faza de finisare.

Practic, diferența de montare a plăcilor de rigips vine mai degrabă din tipologia plăcii propriu-zise, a profilelor metalice și a materialului de izolație. În materie de procedeu de instalare, diferențele nu sunt chiar așa de mari.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Lansarea noului Lexus LBX
(P) Lansarea noului Lexus LBX

Lansăm în România un model revoluționar marca Lexus. Noul LBX este un crossover compact, care redefinește standardele în clasa sa, oferind un echilibru perfect între exigențele vieții urbane și aventura în natură.

(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină
(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină

Acest eveniment de prestigiu își propune să reunească profesioniști medicali din întreaga țară în cadrul unor sesiuni științifice de excepție și dezbateri de ultimă oră în domeniul medical privat.

(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara
(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara

Altex, liderul pieței electro-IT din România, dă startul evenimentului devenit tradiție, Black Friday de Primavara, care începe joi, 18 aprilie.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.