(P) Cum îți poți asigura casa?

Ultima actualizare: 16-10-2020 15:04
(P) Cum îți poți asigura casa? - 5
StirilePROTV

O casă este mai mult decât un acoperiş deasupra capului, este căminul nostru. Poate fi cel mai valoros bun pe care îl deţinem şi, cu toate acestea, se întâmplă să evităm să ne gândim la riscurile la care este expus.

România este țara cu cel mai ridicat procent de proprietari de imobile din Europa, însă locuințele noastre sunt printre cele mai puțin protejate. Cu toate că fenomenele meteo extreme, cutremurul sau factorul uman pot provoca deteriorări grave sau chiar distrugeri totale ale locuinţelor, te poți apăra împotriva acestor riscuri cu poliţa de asigurare pentru locuință.

Înainte de a alege asigurarea corespunzătoare, trebuie știut că ele se împart în două categorii: asigurări obligatorii și asigurări facultative pentru locuință. Asigurările obligatorii ne protejează doar împotriva a 3 riscuri de catastrofe naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Ele asigură un minim de protecţie, fiind limitate la o despăgubire de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de tipul construcției asigurate, chiar dacă valoarea locuinței este mai mare.

În schimb, asigurările facultative te asigură la valoarea reală a locuinței și acoperă, în plus, alte riscuri majore precum: incendiul, explozia, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, ploile torenţiale etc. Avantajul acestui tip de asigurare constă în posibilitatea de a adăuga și alte clauze suplimentare de protecție, conform nevoilor fiecăruia, cum ar fi asigurarea bunurilor casabile, a instalațiilor interioare ale clădirii, a obiectelor de valoare, a echipamentelor electrice, electronice sau chiar asigurarea de răspundere civilă față de terțe persoane, de exemplu - față de vecinii tăi. Un alt aspect foarte important îl reprezintă faptul că asigurarea facultativă de locuință nu se poate achiziționa dacă nu ai încheiată și o asigurare obligatorie în prealabil.

Conform celui mai recent studiu sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES, în acest an, interesul românilor pentru asigurarea locuinței și a bunurilor a crescut. Astfel, 74% (cu 3 puncte procentuale în plus față de 2019) dintre respondenți au declarat că sunt interesați și foarte interesați de asigurarea locuinței și a bunurilor. Însă, în continuare, există un număr mare de case neasigurate.

În acest context, UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România vine în sprijinul proprietarilor sau viitorilor proprietari cu o nouă campanie de informare - „#ANTIGHINIONpentruAcasă”, care abordează tematica superstițiilor legate de locuințele românilor.

Noua inițiativă aduce în prim-plan importanța acestui tip de asigurări, împreună cu o serie de activități de educare și informare a consumatorilor în acest domeniu. Prin “#ANTIGHINIONpentruAcasă”, UNSAR continuă seria campaniilor de educare și conștientizare cu privire la rolul și utilitatea asigurărilor şi pune la dispoziția publicului informații și ghiduri utile pe Asiguropedia.ro, portal dedicat informării consumatorilor.

Dacă îți pasă de locuința ta, ai aici mai multe informații cu privire la ce să te uiți când alegi o asigurare pentru locuință.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO