(P) Ce este supralegalizarea documentelor și când ai nevoie de ea?

advertorial

Dacă urmează să te deplasezi într-o țară străină pentru afaceri, studii, muncă sau pentru încheierea căsătoriei, trebuie să rezolvi mai întâi câteva formalități, ca să nu ai probleme de ordin juridic.

Mai precis, în anumite state cu care România nu are tratat bilateral de recunoaștere a actelor oficiale, trebuie să dovedești că toate documentele tale sunt originale, pentru a fi acceptate de către autoritățile străine.

Pentru ca un act din țara noastră să fie recunoscut la nivel internațional, e necesar ca acesta să fie supus unei proceduri de supralegalizare. Iată ce presupune întregul proces și când trebuie să apelezi la o firmă pentru a beneficia de servicii de supralegalizare:

Ce reprezintă supralegalizarea documentelor?
 

Supralegalizarea se referă la o procedură efectuată de autoritățile competente din țara noastră, prin care se atestă faptul că un act notarial este oficial, se demonstrează ce calitate are semnatarul documentului, identitatea sigiliului ori a ștampilei existente pe acesta.

O asemenea acțiune este obligatorie dacă actul va fi folosit pe teritorii ale statelor care nu au calitatea de parte a Convenției de la Haga sau cu care țara noastră nu are semnate tratate pentru recunoașterea reciprocă a documentelor.

Cu toate că mulți fac această confuzie, supralegalizarea nu este similară cu apostilarea. Chiar dacă actele care pot fi supuse acestor sunt aceleași, țările în care pot fi utilizate documentele sunt diferite, la fel și instituțiile care aplică apostila și supralegalizarea.

Așadar, este bine să știi că se impune apostilarea anumitor certificate pentru a se arăta veridicitatea lor doar atunci când urmează să fie folosite într-un stat semnatar al Convenției de la Haga în 1961. De fapt, această convenție a fost încheiată tocmai pentru a suprima cerința supralegalizării pe cale administrativă și consulară a actelor oficiale străine. Prin urmare, în țările care nu sunt parte a acestui acord, ca de exemplu Canada, Indonezia, China, Thailanda sau Vietnam, se aplică în continuare cerința supralegalizării.

Când ai nevoie de supralegalizare?
 

Documentele care pot fi supralegalizate sunt actele originale, copiile legalizate sau traducerile legalizate ale lor. Acest instrument de recunoaștere a certificatelor emise de un stat pe teritoriul altui stat a fost creat din dorința mai multor țări de a beneficia de protecție, de securitate a datelor, a informațiilor și a oamenilor.

Fiecare stat în parte are propriile reguli pentru emiterea actelor oficiale, recunoașterea valabilității și utilizarea lor, iar supralegalizarea este necesară pentru a asigura o procedură unitară, ca urmare a intensificării relațiilor diplomatice dintre țări. În acest sens, ai nevoie de supralegalizare pentru acte precum certificate de stare civilă (naștere, căsătorie, deces) emise după anul 1998, acte notariale, certificate de cazier judiciar, adeverințe prin care se atestă domiciliul, documente de studii, certificate de botez, acte medicale, documente cu caracter fiscal, certificate care atestă calificarea profesională sau documente originale emise de Registrul Comerțului.

Cine poate să aplice supralegalizarea?
 

Autoritățile române competente să aplice supralegalizare pe diferite documente sunt Ministerul Afacerilor externe - pentru documente administrative, Ministerul Justiției - dacă este vorba de hotărâri judecătorești și acte emise de Registrul Comerțului, și Camera Notarilor Publici - pentru acte notariale sub formă de înscrisuri autentice, cu dată certă, cu legalizare de semnătură, traduceri legalizate.

În funcție de tipul de document ce trebuie supralegalizat, poate fi nevoie și de avize de la ministerele competente (Educație, Sănătate etc.), notari publici, traducători autorizați sau secția consulară a statului în care îți dorești să folosești actele.

Ce acte nu se pot supralegaliza?
 

Documentele care nu pot fi supralegalizate sunt cele emise în alte țări, certificatele în format vechi emise înainte de 1998, cazierele judiciare emise în urmă cu mai bine de 6 luni, actele de identitate, livretele, diplomele onorifice, certificatele de înregistrare a rezidenței pe teritoriul României ori adeverințele de angajat eliberate de firme.

De asemenea, nu pot beneficia de această procedură nici adeverințele de asigurat, documentele de competență lingvistică, adeverințele de grad/definitivat ale profesorilor, certificatele de prim ajutor sau cele care atestă absolvirea cursurilor pentru personal sanitar auxiliar.

Totodată, sunt scutite de la supralegalizare certificatele de stare civilă sau oricare alte documente întocmite de către agenții diplomatici ai României și actele ce vor fi utilizate în state cu care țara noastră are încheiate tratate ori convenții bilaterale de asistență juridică.

Ca să te asiguri că totul este în regulă atunci când pleci din țară, optează pentru procedura de supralegalizare a actelor, dacă statul în care vei ajunge solicită acest lucru.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Mobexpert Office – soluția ideală să îți amenajezi rapid biroul cu mobilier Fabricat în România
(P) Mobexpert Office – soluția ideală să îți amenajezi rapid biroul cu mobilier Fabricat în România

Amenajarea biroului se poate dovedi o adevărată provocare, ținând cont de complexitatea unui astfel de proiect care trebuie să ia în calcul nevoile tuturor angajaților.

(P) Ne bucurăm de cel mai interesant campionat de fotbal intern din ultimii zeci de ani. Cum s-a modificat topul favoritelor
(P) Ne bucurăm de cel mai interesant campionat de fotbal intern din ultimii zeci de ani. Cum s-a modificat topul favoritelor

Noul sezon fotbalistic din Superliga a venit cu multe surprize, iar Farul și Rapid s-au instalat în fruntea clasamentului, în timp ce FCSB este pe loc de baraj după disputarea primelor 11 etape.

(P) Cum să ai succes la pariurile sportive
(P) Cum să ai succes la pariurile sportive

Există milioane de fani ai sportului din întreaga lume care se uită la meciuri și care probabil cred că a paria pe echipele de pe teren este una dintre cele mai ușoare activități.  

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Proiect de lege. Intrarea sau șederea ilegală pe teritoriul României a anumitor persoane nu se va mai pedepsi
Proiect de lege. Intrarea sau șederea ilegală pe teritoriul României a anumitor persoane nu se va mai pedepsi

Ministerul Justiției a inițiat un proiect de lege care ar putea produce o schimbare majoră în sistemul de acordare a azilului în România și la trecerea ilegală a graniței.  

Scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2. „Este periculoasă pentru traficul maritim”
Scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2. „Este periculoasă pentru traficul maritim”

Autoritatea daneză a traficului maritim a anunţat luni, o scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, victimă, conform autorităţilor germane, a unei scăderi inexplicabile a presiunii.