(P) Care sunt costurile ascunse ale unui automobil nou?

Ultima actualizare: 17-03-2020 14:20
advertorial

Dacă privim lucrurile strict din punct de vedere calitativ, achiziția unei mașini noi este clar cea mai bună soluție, în comparație cea a unei mașini la mâna a doua, însă puțini știu că o astfel de tranzacție presupune și câteva costuri ascunse.

 

Prin urmare, dacă ai în plan să-ți cumperi o mașină în viitorul apropiat, îți arătăm care sunt costurile reale pe care le ai de suportat dacă de vei decide pentru un autoturism nou.

Creditul de finanțare
 

De obicei, prețul unei mașini noi nu este unul de neglijat, iar cei care au o situație financiară care să le permită să cumpere un autoturism „cu banii jos” sunt foarte puțini. E foarte posibil să nu te numeri printre ei, iar în acest caz trebuie să găsești o soluție pentru a face rost de suma necesară.

Dacă ai nevoie de bani urgent să-ți cumperi mașina, o soluție este să faci un credit și astfel, la costul autovehiculului se vor adăuga și dobânzile pe care le vei avea de plătit. Mulți dealeri auto lucrează în parteneriat cu anumite bănci sau alte instituții financiare, iar dacă ți se oferă o astfel de ofertă de creditare trebuie să citești cu mare atenție clauzele din contract. Deși, la prima vedere, oferta pare extrem de avantajoasă, există riscul să te convingi ulterior că nu este chiar așa, iar atunci va fi prea târziu pentru a mai putea îndrepta lucrurile.

Asigurarea CASCO
 

Presupunând în continuare că nu îți poți permite să cumperi mașina cu banii jos și ai nevoie de un împrumut, în acest caz vei fi obligat să închei și o poliță de asigurare facultativă cunoscută mai bine sub denumirea de CASCO. „Cine mă poate obliga să fac asta?”, te vei întreba, ținând cont de faptul că este vorba de o asigurare facultativă, nu una obligatorie, așa cum este poliță de răspundere civilă auto – RCA. Răspunsul este foarte simplu: te obligă instituția financiară care-ți acordă împrumutul, deoarece mașina devine garanție pentru creditul contractat, iar creditorul vrea să aibă certitudinea că își poate recupera investiția în caz de accident cu daună totală sau de furt. Astfel, până când vei achita și ultima rată din împrumut vei fi obligat să îți faci și CASCO pentru mașină, iar asta înseamnă o altă cheltuială în plus.

Costurile service-ului
 

În cazul unei mașini noi beneficiezi și de garanție, iar la prima vedere asta pare un lucru extraordinar. Într-adevăr, e bine să ai mașina în garanție, doar că asta te și costă în plus, iar cu cât mai lungă este garanția, cu atât mai mulți bani vei scoate din buzunar. Pentru a-ți păstra această garanție, dealerul te obligă să faci reviziile periodice ale mașinii doar în service-uri agreate, care practică de obicei, prețuri mai mari decât alte ateliere auto. La fel, și piesele și consumabilele care trebuie înlocuite periodic sunt mai scumpe, iar orice reparație sau revizie efectuată în alt service decât cel agreat de dealer duce la pierderea garanției.

Prin urmare, nu îți rămâne decât să respecți contractul de garanție și să scoți din buzunar de fiecare dată mai mulți bani decât ai scoate la un service obișnuit.

La toate acestea s-ar mai putea adăuga și taxele vamale, în cazul în care te-ai hotărât să îți cumperi o mașină din afara spațiului Uniunii Europene. Mașinile achiziționate din spațiul intracomunitar sunt scutite de aceste taxe, însă, în ambele situații, e nevoie de multă alergătură pentru a întocmi toate actele necesare, la care de adaugă și costurile aferente, care sunt suportate integral de cumpărător.

Acestea ar fi cele mai importante costuri suplimentare care s-ar putea să-ți scape din vedere la momentul respectiv, pe fondul entuziasmului generat de noua achiziție și trebuie să ții cont că valoarea lor cumulată nu este deloc mică.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!