(P) Alegerea corpurilor de iluminat pentru casa ta - exemple și recomandări


Ultimul update: Miercuri 12 Iunie 2019 15:20
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2019 15:01
Categorie: a
corpuri de iluminat

Aspectul și poziționarea pieselor de mobilier dintr-o camera sunt doar câteva detalii care pot influența atmosfera din acea încăpere.

O casă cu adevărat impresionantă va reuși să fascineze și să ofere confort și cu ajutorul corpurilor de iluminat potrivite, motiv pentru care foarte mulți designeri de interior alocă eforturi deosebite acestui segment.

Modul în care lumina pune în valoare piesele de mobilier și decorațiunile poate direcționa privirea către zonele cheie ale fiecărei încăperi, iar culoarea și intensitatea luminii vor contribui cu succes la crearea unei atmosfere ideale.

În cazul în care nu te bucuri de ajutorul sau sfaturile unui designer, poți să ajungi la cele mai bune rezultate și prin eforturi proprii, însă va trebui să experimentezi puțin cu diferite corpuri de iluminat și surse cu intensități și temperaturi diferite ale luminii pentru a împlini potențialul fiecărei camere.

În rândurile de mai jos vei putea descoperi abordarea corectă a iluminării spațiilor din locuința ta și cele mai indicate corpuri de iluminat pentru fiecare situație și activitate.

Deși există câteva reguli în iluminatul de interior, recomandarea este să alegi întotdeauna în funcție de design și utilitate, astfel încât să poți asigura o atmosfera plăcută și, în același timp, confortul necesar desfășurării tuturor activităților specifice fiecărei încăperi.

Până la urmă, nu o categorie anume de corpuri de iluminat îți va asigura rezultatele optime, ci un mix reușit între diversele categorii și game, forme și dimensiuni, materiale și finisaje, culori și texturi.

Funcționalitate și aspect

După cum ai citit mai sus, în alegerea corpurilor de iluminat trebuie să ai în vedere atât esteticul, cât și funcționalul. Astfel, dacă ai găsit o lustră superbă care crezi că s-ar potrivi de minune în dormitor, nu ar trebui să faci greșeala de a te baza exclusiv pe capacitatea acesteia de a ilumina întreaga cameră.

Această rezolvare poate fi economică și poate părea a oferi numai beneficii, însă vei observa că iluminatul general, în majoritatea situațiilor, nu este suficient pentru a asigura confort.

Un singur corp de iluminat nu îți va oferi mai mult de două opțiuni: lumina aprinsă sau stinsă, iar dacă această lumina este puternică, pot apărea chiar tulburări ale somnului.

În cazul dormitorului, cele mai indicate corpuri de iluminat care să completeze iluminatul general sunt veiozele de noptieră sau aplicele montate deasupra patului.

Acestea îți vor oferi o lumină mai slabă, potrivită pentru a-ți pregăti creierul de somn, făcând trecerea de la lumina puternică la întuneric.

Atunci când este vorba de living, ai la dispoziție numeroase categorii de corpuri de iluminat în funcție de suprafață încăperii și înălțimea tavanului, precum lustrele, candelabrele, spoturile sau plafonierele, iar acestea numai pentru iluminatul general.

Pe lângă soluția aleasă în acest scop, ai putea opta pentru un lampadar lângă fotoliul de citit sau o veioză cu design aparte poziționată pe măsuța de lângă bibliotecă.

Astfel, atmosfera va putea fi modificată în funcție de activitatea desfășurată, fie că găzduiești o petrecere sau vrei o seară romantică de film.

În plus, corpurile de iluminat precum lampadarele și veiozele se conectează la priză, astfel încât vei putea întotdeauna să dai un "refresh" camerei prin schimbarea poziției acestora.

Vei obține un efect nou și vei pune accent pe zone diferite ale încăperii fără a fi nevoie să renovezi pentru a muta circuitul electric. În cazul în care vrei o schimbare chiar mai mare, poți alege să înlocuiești becurile acestor corpuri de iluminat cu unele de culoare sau intensitate diferită.

Lumina naturală este de preferat, însă există zone ale casei care nu se bucură de aceasta în niciun moment al zilei, precum holul sau casa scării. Fiind zone tranzitate frecvent, corpurile de iluminat montate aici trebuie să îndeplinească două criterii: să nu incomodeze deplasarea și să garanteze siguranța.

Astfel, lumina la nivelul podelei sau a treptelor trebuie să fie suficientă, iar aplicele montate la semi-înălțime sau spoturile din zona treptelor pot îndeplini cu succes aceste cerințe.

Deși nu pare deosebit de dificil, alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere a casei nu este la îndemâna oricui, însă pe eOrion.ro vei găsi sute de modele din fiecare categorie, astfel încât vei avea la dispoziție o paletă largă de corpuri de iluminat cu stil clasic, modern, vintage, fusion, organic, industrial sau minimalist.

Jucându-te cu diferitele nuanțe, forme și texturi, fiecare cameră va avea întotdeauna un aspect “fresh”, de care nu te vei plictisi prea repede.

FULLSCREEN
(P) Alegerea corpurilor de iluminat pentru casa ta - exemple și recomandări
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO