(P) 3 lucruri pe care să le știi dacă vrei să mergi în Delta Dunării


Ultimul update: Joi 21 Noiembrie 2019 11:32
Data publicarii: Joi 21 Noiembrie 2019 11:30
Categorie: a
delta

Delta Dunării este una dintre cele mai complexe rezervații ale biosferei, fiind adăpostite peste 5000 de specii de floră și faună

Este pe locul doi în Europa ca întindere, după delta fluviului Volga, iar suprafața ei este împărțită în 3 tipuri de zone: 20 arii strict protejate, ce însumează o suprafață de 506 Km2, zone tampon cu o suprafață de 2233 Km2 și zonele economice cu o suprafață de 3060 Km2.

Datorită complexității și unicității sale, din anul 1991 Delta

Dunării a fost inclusă în patrimoniul UNESCO și a fost declarată Rezervație a biosferei.

Cei mai mulți care ajung în Delta Dunării doresc să pescuiască, să se relaxeze, să realizeze fotografii, să facă excursii cu barca sau să mănânce pește. Dacă te regăsești între persoanele cu aceste preocupări, iată 3 lucruri pe care să le știi:

Locuri și taxe pentru pescuit

Dacă vrei să pescuiești în Delta Dunării e bine ca mai înainte să mergi în cunoașterea locurilor de pescuit, pentru a observa activitatea peștilor, a afla orele de hrănire ale lor. Cele mai bune orare pentru pescuit sunt dimineața și seara, iar dacă ești începător, te poți informa de la oamenii locului mai binevoitori, dar și de pe site-urile specializate, forumuri despre specificul peștilor și despre locurile bune de pescuit. Oricât te-ai crede de pregătit, nu pleca la drum fără un ghid sau un cunoscător al locurilor.

De asemenea, să te interesezi, dacă în perioada în care mergi se poate pescui și să nu uiți să plătești taxa de pescuit în zonă. Dacă ești un împătimit al pescuitului recreativ sau sportiv, în Rezervația Biosferei Deltei Dunării sunt amenajate habitate piscicole naturale, iar accesul se face pe baza unui permis emis de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), fie la unul dintre automatele de eliberare permise non-stop, de la centrele de informare din localitățile Chilia Veche, Sulina, Crișan, fie prin aplicația online de pe site-ul ARBDD.

Ponturi pentru fotografiat

Bogăția speciilor de floră și faună din Rezervația Biosferei Deltei Dunării este locul perfect pentru pasionații de fotografie. Dacă nu știi prea multe, caută informații la cei pasionați de fotografia wild-life sau nature, pentru a nu pierde o asemenea ocazie.

Ca și în cazul celor pasionați de pescuit și plimbări cu diferitele ambarcațiuni, pleacă însoțiți de un ghid bun, cunoscător al Deltei, pentru că nu oricine este din zona Deltei Dunării și o cunoaște. La fel, nu toți sunt binevoitori să vă însoțească atunci când este orarul cel mai bun pentru fotografiere, de aceea e bine să ai răbdare și să perseverezi în împlinirea planului tău.

Activități în Delta Dunării în sezonul rece

Iarna în Delta Dunării este o alegere foarte bună, mai ales pentru frumusețea peisajelor. Și în sezonul rece sunt specii de păsări care rămân, precum rața catifelată, rața cu ciuf, rața mică, gârlița mare și mică, gâsca cu gât roșu, codalbi, acvile țipătoare, ereți de stuf, chiar pelicani creți.

Delta Dunării este cunoscută nu numai pentru speciile ei de floră și faună, ci și pentru comunitățile de lipoveni, care încă păstrează din tradițiile și obiceiurile lor vechi. Iar sărbătorile de iarnă, pe care le țin pe rit vechi, sunt un prilej special pentru a-i cunoaște și a învăța din tainele lor de pescuit, dar și de preparare a peștelui.

De aceea, nu rata ocazia și du-te în Deltă cu vouchere de vacanță, indiferent de sezonul în care alegi să mergi, pentru că Delta Dunării are foarte multe specii de floră, faună și locuri care merită văzute. Cu fiecare vizită descoperi doar o mică parte din complexitatea Deltei Dunării.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO