Cazul Dani Mocanu. Documentul care a dus la trimiterea în judecată a manelistului

Ultima actualizare: 16-01-2020 14:51
Dani
youtube.com

Controversatul cântăreț de manele, Dani Mocanu, a fost trimis în judecată pentru un videoclip postat pe YouTube în care este acuzat că incită la ură împotriva femeilor.

Asociația Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), reclamând melodia „Curwa” a manelistului Dani Mocanu, pe motiv de discriminare și instigare la violență.

Reclamanții au cerut sancționarea lui Dani Mocanu și retragerea melodiei din spațiul public.

Reclamanții, am motivat că piesa reprezintă „discriminare pe criteriul sex și instigare la violență și are ca efect crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare și ofensatoare la adresa femeilor, cu atât mai mult cu cât mesajele transmise prin versurile și videoclipul melodiei Curwa sunt din partea unui artist cunoscut publicului larg, care legitimează astfel și încurajează atitudinile misogine”.

Reclamația integrală înaintată la 22.07.2019 împotriva lui Dani Mocanu este disponibilă în finalul articolului.

Între timp în caz s-a autosesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Potrivit articolului 369 din Codul Penal, instigarea la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Reacția Parchetului

 

În rechizitoriu este menționat: „În data de 27.04.2019, inculpatul a încărcat pe platforma online Youtube un videoclip filmat și montat anterior, prin intermediul căruia a instigat publicul larg, la ură și discriminare împotriva femeilor. La finalul lunii noiembrie 2019, videoclipul înregistra peste 18 milioane de vizualizări şi a generat venituri de aproximativ 34.000 $, ce au constat în drepturi de publicitate aferente videoclipului”.

Melodia este încă pe platforma YouTube și are nu mai puțin de 20 de milioane de vizualizări, strângând 163 de mii de like-uri și 22 de mii de dislike-uri.

Din 5 septembrie 2014, ziua în care a fost creat canalul oficial de Youtube al lui Dani Mocanu, acesta a strâns 874.418.730 de vizualizări și 1,96 milioane de abonați.

Canalul său de YouTube este pe locul 18 în România, după numărul de abonați.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO