Cazul Dani Mocanu. Documentul care a dus la trimiterea în judecată a manelistului


Ultimul update: Joi 16 Ianuarie 2020 14:51
Data publicarii: Joi 16 Ianuarie 2020 14:00
Categorie: Stiri Mondene
Dani

Controversatul cântăreț de manele, Dani Mocanu, a fost trimis în judecată pentru un videoclip postat pe YouTube în care este acuzat că incită la ură împotriva femeilor.

Asociația Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), reclamând melodia „Curwa” a manelistului Dani Mocanu, pe motiv de discriminare și instigare la violență.

Reclamanții au cerut sancționarea lui Dani Mocanu și retragerea melodiei din spațiul public.

Reclamanții, am motivat că piesa reprezintă „discriminare pe criteriul sex și instigare la violență și are ca efect crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare și ofensatoare la adresa femeilor, cu atât mai mult cu cât mesajele transmise prin versurile și videoclipul melodiei Curwa sunt din partea unui artist cunoscut publicului larg, care legitimează astfel și încurajează atitudinile misogine”.

Reclamația integrală înaintată la 22.07.2019 împotriva lui Dani Mocanu este disponibilă în finalul articolului.

Între timp în caz s-a autosesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Potrivit articolului 369 din Codul Penal, instigarea la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Reacția Parchetului

 

În rechizitoriu este menționat: „În data de 27.04.2019, inculpatul a încărcat pe platforma online Youtube un videoclip filmat și montat anterior, prin intermediul căruia a instigat publicul larg, la ură și discriminare împotriva femeilor. La finalul lunii noiembrie 2019, videoclipul înregistra peste 18 milioane de vizualizări şi a generat venituri de aproximativ 34.000 $, ce au constat în drepturi de publicitate aferente videoclipului”.

Melodia este încă pe platforma YouTube și are nu mai puțin de 20 de milioane de vizualizări, strângând 163 de mii de like-uri și 22 de mii de dislike-uri.

Din 5 septembrie 2014, ziua în care a fost creat canalul oficial de Youtube al lui Dani Mocanu, acesta a strâns 874.418.730 de vizualizări și 1,96 milioane de abonați.

Canalul său de YouTube este pe locul 18 în România, după numărul de abonați.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33