Romania, te iubesc! Intre doua lumi: romano-arabii!


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 05 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri

"Cine-a baut din apa Romaniei n-o poate uita", spun arabii care s-au stabilit pe meleagurile noastre. Una dintre cele mai mari si mai bogate comunitati de la noi isi dezvaluie secretele la Romania, te iubesc!

 


Au adus cu ei aromele Orientului, condimentele cu care mermelesc carnea , shaorma si kafta, lipia facuta din grau curat si coapta in cuptor.

Au adus prajiturile insiropate in apa de flori, in esenta de portocala si de lamaie, un amestec de gusturi si de culori irezistibil. Si au adus cu ei obiceiuri si gusturi muzicale de care nu eram tocmai straini, poate si pentru ca am stat mereu intre Orient si Occident.

Au intrat in afaceri avand din plin iscusinta si flerul stravechilor negustori arabi, fara sa le scape niciun sector important din economie. Au investit in domeniul imobiliar, in turism, in hoteluri de lux, in industria alimentara, in agricultura, in porturile de la mare si de la Dunare.

Din 1990 si pana astazi au fost inregistrate aproape 12.000 de societati comerciale cu capital din Orientul Mijlociu. Acolo unde a fost rost de facut bani a venit si un arab.

Multi dintre ei au invatat carte in Romania pe vremea lui Ceausescu, s-au indragostit, si-au intemeiat familii, au plecat, dar s-au intors dupa 1990 ca sa ramana pentru totdeauna. Au fugit de razboaie, au venit din Siria, din Liban, Iordania, din Irak, Iran sau Palestina si astazi formeaza comunitatea araba din Romania.

Au fost langa noi in ultimii 30 de ani, in decembrie 1989 multi au fost suspectati ca erau teroristi. Dupa 1990, la televizor au aparut numai nume sonore, Iskandarani, Munaf, Awdi, Taher, Hayssam, adica uscaturile din padurea fiecarei natii. In tot acest timp, arabii obisnuiti si-au vazut de viata lor, si-au facut un rost.

Viitorul comunitatii sta astazi in mainile celor tineri. In puterea celor pe jumatate romani, pe jumatate arabi. In sansa copiilor care viseaza si se roaga in doua limbi.

Romania, te iubesc: Arhitectul Dorin Stefan despre tranzitie si bun gust
Romania, te iubesc: Arhitectul Dorin Stefan despre tranzitie si bun gust
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"