Romania, te iubesc! Intre doua lumi: romano-arabii!


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 05 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri

"Cine-a baut din apa Romaniei n-o poate uita", spun arabii care s-au stabilit pe meleagurile noastre. Una dintre cele mai mari si mai bogate comunitati de la noi isi dezvaluie secretele la Romania, te iubesc!

 


Au adus cu ei aromele Orientului, condimentele cu care mermelesc carnea , shaorma si kafta, lipia facuta din grau curat si coapta in cuptor.

Au adus prajiturile insiropate in apa de flori, in esenta de portocala si de lamaie, un amestec de gusturi si de culori irezistibil. Si au adus cu ei obiceiuri si gusturi muzicale de care nu eram tocmai straini, poate si pentru ca am stat mereu intre Orient si Occident.

Au intrat in afaceri avand din plin iscusinta si flerul stravechilor negustori arabi, fara sa le scape niciun sector important din economie. Au investit in domeniul imobiliar, in turism, in hoteluri de lux, in industria alimentara, in agricultura, in porturile de la mare si de la Dunare.

Din 1990 si pana astazi au fost inregistrate aproape 12.000 de societati comerciale cu capital din Orientul Mijlociu. Acolo unde a fost rost de facut bani a venit si un arab.

Multi dintre ei au invatat carte in Romania pe vremea lui Ceausescu, s-au indragostit, si-au intemeiat familii, au plecat, dar s-au intors dupa 1990 ca sa ramana pentru totdeauna. Au fugit de razboaie, au venit din Siria, din Liban, Iordania, din Irak, Iran sau Palestina si astazi formeaza comunitatea araba din Romania.

Au fost langa noi in ultimii 30 de ani, in decembrie 1989 multi au fost suspectati ca erau teroristi. Dupa 1990, la televizor au aparut numai nume sonore, Iskandarani, Munaf, Awdi, Taher, Hayssam, adica uscaturile din padurea fiecarei natii. In tot acest timp, arabii obisnuiti si-au vazut de viata lor, si-au facut un rost.

Viitorul comunitatii sta astazi in mainile celor tineri. In puterea celor pe jumatate romani, pe jumatate arabi. In sansa copiilor care viseaza si se roaga in doua limbi.

Romania, te iubesc: Arhitectul Dorin Stefan despre tranzitie si bun gust
Romania, te iubesc: Substante halucinogene, cu livrare la domiciliu!
Romania, te iubesc: Primesc sau nu romanii prime de Craciun?
VIDEO PROTVPLUS.RO