Romania, te iubesc: E pregatita Romania sa faca fata unui cutremur?

×
Codul embed a fost copiat

Au trecut 32 de ani de la cutremurul din 1977 si, la fiecare seism de intensitate medie sau mica, intram in panica. Face insa Romania suficient pentru a se pregati pentru urmatorul cutremur?

Afla cati bani sunt alocati cercetarii in domeniul seismelor, cat de rezistente sunt cladirile noastre si cat de constienti suntem de pericolul care vine din Vrancea.

Daca in America sau Asia, cutremurele se produc in crusta pamantului, aproape de suprafata si la intalnirea a doua placi tectonice mari, cunoscute si instabile, noi suntem... speciali. Avem in tara si cutremure clasice si unul mai putin obisnuit- cel din zona Vrancea.

Cum seismele nu pot fi analizate la fata locului, iar studiul lor este interdisciplinar, nu exista inca certitudini si unanimitate de opinii, ci doar cateva teorii. Una spune ca toate cutremurele din Vrancea sunt produse de un singur calup litosferic care impinge in Carpati. Alta, ca in Vrancea se intalnesc trei subplaci, sub care ar fi aparut un corp neobisnuit si foarte greu de studiat.

In Vrancea, energia e atat de mare, incat zona poate fi comparabila cu California. Spre deosebire de americani sau de japonezi insa, noi studiem foarte putin cutremurele si asta ne impiedica sa avem date foarte clare despre compotramentul cladirilor la seism. Construim mult pe verticala, desi caracteristicile cutremurului de Vrancea, combinate cu cele ale terenului din Bucuresti, favorizeaza amplificarea efectelor undelor seismice. De asemenea, se folosesc inclusiv materiale de constructie care, desi vin din tari occidentale, nu sunt verificate si la cutremurul de Vrancea. Vizate sunt in special panourile de sticla, care imbraca tot mai multe cladiri din oras.

Citește și
Romi
Romania, te iubesc! Romani Kris, legea tiganeasca
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Au trecut 32 de ani de la marele seism din '77. Este Romania pregatita pentru urmatorul?

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Romania, te iubesc: Ovidiu Ene, romanul neaos ajuns american bogat
Romania, te iubesc: Ovidiu Ene, romanul neaos ajuns american bogat

Romanii par sa aiba un dar special de a scapa de oamenii care si-ar putea pune talentul si mintea la bataie in sprijinul tarii. Pentru noi e o pierdere, pentru ei, un pas inainte.

Romania, te iubesc! Romani Kris, legea tiganeasca
Romania, te iubesc! Romani Kris, legea tiganeasca

"Nimeni nu este mai presus de Romani Kris", adica de judecata tiganeasca. O echipa a emisiunii a intrat in culisele unui proces arzator. In fata batranilor au venit doua familii invrajbite pentru ca Alfonso Nazaret a furat o virgina.

Romania, te iubesc: Las Vegas, la limita intre kitsch si senzational
Romania, te iubesc: Las Vegas, la limita intre kitsch si senzational

Ce au in comun New York-ul, Parisul, Egiptul antic si Venetia? Raspuns: Las Vegas. Un oras care a adunat laolalta minunile pamantului.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.