Romania, te iubesc: Drumul ciocolatei
Un roman mananca anual aproape 2 kilograme de ciocolata. Pare mult, dar de fapt suntem pe unul dintre ultimele locuri in Europa la consumul acestor dulciuri.
Si totusi, vanzarile aproape se dubleaza, mai ales de sarbatori. Reporterii nostri au patruns acolo unde curg rauri de ciocolata, inainte ca acestea sa se transforme in tablete, batoane sau figurine. La "Romania, te iubesc", veti afla care sunt secretele unei ciocolate bune si de ce se transforma tara noastra din producator in importator.
Ne place ciocolata cu lapte si o mancam mai ales de sarbatori. Romania are un potential imens de crestere, pentru ca noi cumparam si consumam de cinci ori mai putin decat elvetienii si de doua ori mai putin ca vecinii nostri din Ungaria.
Reporterii Stirilor ProTv au intrat in laboratoarele fabricilor de ciocolata din tara. Acolo, supriza, iepurasii de Pasti le-au luat locul Mos Craciunilor.
La "Romania, te iubesc", incercam sa aflam care este viitorul industriei de ciocolata de la noi. O fabrica din Brasov se va muta in Bulgaria, asta dupa ce la Timisoara un producator cu o traditie de 100 de ani si-a inchis portile.
Unde cei mari isi inchid productia, cei mici gasesc o oportunitate. Vom intra in bucataria unui laborator din Cisnadie, care produce ciocolata pentru clienti exclusivisti si excentrici. Numar de angajati: 12. Cifra de afaceri: peste 1,5 milioane de euro.
In plus, vom afla cum sa deosebim o ciocolata de calitate de una slaba, chiar de la specialistii care o fabrica.