Romania, te iubesc: Dragos lupta pentru viata

×
Codul embed a fost copiat

In Romania, sistemul omoara cu zile, la propriu, foarte multi oameni. Unii bolnavi se sting inainte ca statul sa le aprobe dosarul pentru tratament in strainatate.

Dragos Croitoru, un tanar de 18 ani, a asteptat trei luni sa primeasca bani de la stat. Aprobarea a venit in ziua in care medicii i-au spus mamei ca baiatul mai are doar o saptamana de trait.

Dragos si-a pus viitorul intre paranteze. Nu se mai gandeste la el. Traieste clipa cu clipa miracolul de a fi inca in viata. Medicii romani nu i-au mai dat mult de trait si de aceea se agata de minut, de fiecare zi. Isi ducea boala cu tristetea omului ce-si vede salvarea departe.

A fost diagnosticat cu leucemie in noiembrie anul trecut. Pentru ca nu raspundea la tratamentul cu citostatice, doctorii i-au spus ca unica salvare e un tranplant cu celule stem de la un donator neinrudit. Pentru ca Romania nu are un registru pentru a-i cauta un donator, unica sansa de a ramane in viata era sa ajunga la o clinica din strainatate.

Asteapta ziua in care va pleca la tratament si, desi n-o spunea prea des, se teme ca n-o va apuca.

Citește și
Romania, te iubesc: Ruben a invins moartea
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pentru ca tranplantul in strainatate costa peste 150.000 de euro, mama lui Dragos a cerut Ministerului Sanatatii sa suporte cheltuielile. Din acel moment, si-a dedicat viata copilului ei, alergand intre spital si autoritati, cautand ajutor la oamenii din jur. In tot acest timp, copilul ei se topea pe picioare.

Povestea lui ilustreaza un sistem defectuos, in care vietile lor sunt decise de angajati ai unor directii pentru care ei nu inseamna nimic. Sunt doar simple dosare.

Dosarul lui s-a plimbat pe la comisii, ministere, consilieri si specialisti. Si poate ca si-n ziua de azi s-ar fi plimbat daca in viata lui n-ar fi aparut intamplator doua tinere care si-au propus sa-l tina viu.

Se intrampla intr-o dimineata. Oana primise un mail prin care i se cerea ajutorul pentru un tanar de 18 ani bolnav de leucemie. A sunat-o pe Carmen, prietena ei si impreuna au decis sa intre in lupta cu autoritatile. Pentru ca desi nu-l cunosteau, simteau ca Dragos e condamant la moarte de sistem.

Abia dupa ce au intrat in contact cu sistemul si-au dat seama ca doar schimbarea legii care nu prevede termene clare de rezolvare a dosarelor celor suferinzi ar putea sa-l ajute pe Dragos si pe cei ca el.

In tot acest timp Dragos astepta un semn ca va fi salvat. Una cate una, sperantele dispareau pe masura ce oamenii, cei care se ocupau de dosarul lui, faceau greseli dupa greseli, iar saptamanile curgeau una cate una, desi medicii scrisesera pe dosarul lui "risc de existus", adica "risc de moarte"


"Pentru ei toate sunt noiste dosare. Si cred ca e politica de a pastra fondurile. Sunt niste dosare care trebuie intarziate pentru ca acesti oameni sa moara", a spus Oana Gheorhe

Pornind de la acesta premisia, cele doua au inceput lupta cu functionarii din sistem. Au sunat la Ministerul Sanatatii in fiecare zi.

Apoi au refacut traseul dosarului si au calculat zilele pierdute din vina functionarilor. Pe 28 ianuarie dosarul a fost depus la Directia de Sanatate Publica Bucuresti, care l-a trimis mai departe unei comisii de medici specialisti de la Fundeni. Dosarul s-a intors la directie, iar angajatii au ceruti trei oferte de la clinici din strainatate, unde baiatul ar fi putut face transplant medular de la un donator neinrudit. Pe 12 martie, Carmen afla ca dosarul e pregatit sa plece spre minister. Ajunge insa dupa cinci zile, pentru ca angajatii n-au gasit un sofer sa-l duca. Practic dosarul a plecat din directia de sanatate publica dupa 48 de zile de la depunerea lui.

Pe 17 martie, dosarul ajunge pe masa ministrului. Nu intra in sedinta de guvern din 25 pentru ca o functionara nu stie sa faca o nota de fundamentare.

O zi mai tarziu dosarul ajunge la Guvern, dar nu intra in sedinta pentru aprobare pentru ca ii lipsesc niste avize. Se intoarce la Ministerul Sanatatii care il trimite Ministerului Muncii pentru avizare.

Disperate ca nu primesc nici un semn de la autoritati, pe 7 aprilie, Oana si Carmen fac un miting in fata guvernului prin care cer alaturi de colegii lui Dragos sa i se respecte acestuia dreptul la viata.

La o zi de la mitingul de protest, guvernul aloca fonduri pentru sapte pacienti care au nevoie de tratament in strainatate. Dupa 70 de zile de asteptare.

Dragos n-a putut sa se bucure de veste. In ziua aceea a fost internat la spital in stare grava, iar mamei ii era teama ca desi au suma necesara copilul ei nu va supravietui pana in ziua plecarii.

Dragost a pierdut cel putin trei saptamani pentru ca nu a exista un sofer, pentru ca o angajata n-a stiut sa faca o nota de fundamentare, pentru ca dosarul a ajuns la guvern fara toate avizele. A pierdut cel putin trei saptamani de tratament in strainatate din vina unor functionari. Care n-au termene, n-au interes si nici constiinta. Dragos a avut sansa de a fi ajutat de oamenii care au crezut in sansa lui la viata. Zeci, poate sute de bolnavi sunt insa abandonati. De un sistem in care birocratia omoara sperante si oameni.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Romania, te iubesc: Laura, balerina rapusa de leucemie
Romania, te iubesc: Laura, balerina rapusa de leucemie

In Romania, oamenii inca mor de leucemie, desi in strainatate boala este tratabila intr-un procent, atentie, de 90%. Rata mortalitatii la noi este de 50%.

Romania, te iubesc: Ruben a invins moartea
Romania, te iubesc: Ruben a invins moartea

In fiecare zi, un spaniol bolnav de o forma de cancer al sangelui este salvat de la moarte, gratie donatorilor onorifici de celule stem.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.