Marea defrisare. Cum au reactionat autoritatile? Fara aparare, codrul moare

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

Ramanem fara padure. In prima editie din noul sezon al emisiunii "Romania te iubesc" am vazut acest lucru. Zone intregi rase de pe fata pamantului, mii de hectare pe care au ramas doar buturugile, sunt o dovada furtului fara frica.

Autoritatile si clasa politica ar trebui sa ia masuri. Catre ele ne-am indreptat astazi.

In Romania, intre 300 000 - 500.000 de hectare de padure sunt neadministrate. Acolo, in mare parte, padure nu mai exista. In Harghita, Covasna, Neamt, Bacau si multe alte zone au fost rase in ultimii ani, mii de hectare de padure. Nimeni nu stie cat. Un inventar al padurilor nu s-a facut de mai bine de 25 de ani. Nu a existat interes, nimeni nu a vrut sa se stie cat s-a furat. Toate aceste realitati au fost prezentate in prima emisiune din noul sezon Romania te iubesc.

Demersul Stirilor ProTv nu se opreste aici. Luni dimineata, echipa ProTv s-a prezentat in fata autotitatilor cu dovada dezastrului din padure. Primul popas, premierul Emil Boc. Seful Guvernului, cel care are puterea sa faca ceva pentru padure, nici nu a vrut sa auda. O inregistrare a emisiunii a fost lasata la sefii celor doua camere.

"Vom vedea", a declarat presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Presedintele Senatului Mircea Geoana a spus: "E tema care intereseaza. Emisiunea a ajuns si la parlamentari, cei care au puterea sa schimbe legile".

In emisiunea Romania te iubesc au aparut si parte din politicienii vinovati pentru dezastrul din padure. Mircea Dusa este deputat si a fost prefect in Harghita. Dupa ce a vazut emisiunea spune ca vrea sa ia initiativa.

La "Romania, te iubesc!" a aparut si Pal Arpad, acum deputat, fost primar in Gheorgheni. Si el poarta vina pentru zonele ramase fara padure. Astazi, dupa ce a vazut emisiunea, lucrurile ii sunt putin mai clare.

La baza taierilor ilegale sta o legislatie proasta, dar si nepasare si complicitatea autoritatilor. Si Ministerul Mediului a reactionat astazi.

"Ati surprins acum o legislatie bolnava poate de 20 de ani, elaborata pe acest sistem. Astfel de aspecte pe care le-ati gasit, noi le-am identificat. Ati observat ca noi avem controale in zona respectiva, dar eu as putea pune problema altfel: inseamna ca legislatia noastra este mult prea subtire. Si ca urmare anul acesta, fiind Anul International al Padurii, o sa incepem o campanie de consultare a opiniei publice despre cat de dure ar trebui sa fie pedepsele in justitie pentru furtul de lemne. mie mi se par deocamdata permisibile", a spus Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Deocamdata ramanem la coada Europei la capitolul paduri, iar pana acum pentru dezastrul din padure nimeni nu a fost pedepsit. Teancuri intregi de dosare sunt blocate in instanta sau deja au fost inchise.

Anul 2011 este Anul International al Padurii. Stirile ProTv vor prezenta in continuare dezastrul din padurile noastre si vor cere autoritatilor sa isi faca datoria.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO