Cetatea Sarmizegetusa, regat devastat de nepasare si cautatori de aur

Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Joi 15 Octombrie 2009 00:00
Categorie: Stiri
Cetatea Sarmizegetusa

Din ce in ce mai multe exemple par a spulbera orice dubiu referitor la faptul ca romanilor nu le pasa cine sunt si de unde vin si ca istoria nu are greutate pentru ei decat atunci cand ea se poate cantari, la propriu, in aur.


Corespondentul Stirilor Pro Tv, Alex Dima, prezinta in cadrul emisiunii Romania, te iubesc!, difuzata de Pro Tv duminica, 18 octombrie, de la ora 18:00, o ancheta despre situatia actuala a cetatii Sarmizegetusa, monument incadrat in patrimoniul UNESCO, si despre celebrele bratari dacice, furate si recuperate ulterior de statul roman, cum altfel decat pe bani grei.

Cei care se incapataneaza sa ajunga pana la Sarmizegetusa, in Muntii Orastiei, pe un drum care, desi a costat fabuloasa suma de 78 de miliarde de lei vechi, a fost rupt imediat de ape, constata ca locul zace in paragina. Indicatoarele pana la cetate, pliantele informative, ghizii sau orice alt detaliu ce tine de prezentarea civilizata a unui astfel de loc, de o inestimabila valoare istorica, lipsesc cu desavarsire.

Statul si-a luat mana de pe leaganul civilizatiei dacice si nici o autoritate a acestuia nu are grija ca acest loc sa fie amenajat, reconstruit si valorificat. Asa cum numai pe aceste meleaguri se intampla, responsabilitatea este pasata de la un om la altul, pana la cel mai inalt nivel cu putinta.

Pana la urma insa, legislatia proasta, stufoasa si incompleta, la care s-au adaugat autoritatiele nepasatoare si incompetente au facut ca acest loc sa fie al nimanui. Dar, cum se intampla mai de fiecare data, nu lipsesc cei care au de castigat de pe urma faptului ca acest loc este neadministrat si nepazit: cautatorii de aur, care misuna nestingheriti prin zona.
In ultimii ani, Muntii Orastiei au fost scormoniti cu simt de raspundere si sute de kilograme de aur, cosoni si podoabe au fost vandute peste granita.

"Romania, te iubesc!": Alex Dima, despre groapa de gunoi de la Cluj Napoca

Alex Dima a obtinut in premiera un interviu cu Florin Rambetea, zis si „Bratara”, cautatorul de aur care a descoperit cele zece bratari dacice in 2000 si care acum se teme pentru viata lui. Acesta s-a lasat cu greu convins sa povesteasca despre anul 2000 cind a fost angajat de doi camatari din Deva pentru a-i ajuta sa sape in munti si sa gaseasca aur, precum si despre momentul descoperirii pretioaselor podoabe, care i-a schimbat viata pentru totdeauna, in rau insa.

Bratarile au intrat pe piata neagra, iar in clipa in care au fost descoperite, statul roman a cheltuit sute de mii de euro pentru a le recupera. Insa si aceasta poveste are ceva cusut cu ata alba, pentru ca exista voci care ridica semne de intrebare despre autenticitatea lor.

Cei care le-au analizat si care au semnat expertiza sustin autenticitatea lor, in timp ce un bijutier afirma cu sinceritate ca „daca stii compozitia, se pot face simplu” si ca „baietii destepti fac asta”. O poveste dureroasa despre o cetate care candva era inima unui regat si despre sumele fabuloase cheltuite de statul roman pentru a recupera ceva ce poate fi un veritabil fals, duminica, la Romania, te iubesc!, intr-o investigatie realizata de Alex Dima.

"Romania, te iubesc!" Alex Dima, despre drama celor din Ocnele Mari

FULLSCREEN
Cetatea Sarmizegetusa, regat devastat de nepasare si cautatori de aur
  • /

Sursa: Pro TV

poluare

Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE

Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"

Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"

Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet

Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata

Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania

RTI

Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni

Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an

Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"

Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi

Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"

Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"