Romania, te iubesc. Prima editie din 2012: Romania sub zapada. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Aproape o suta de oameni au pierit sub zapezi. Dupa un inceput de iarna secetos nu ne mai asteptam sa ninga. Primarii nostri si cei care ne conduc au fost de-a dreptul surprinsi.

In localitatea Carligul Mare, Buzau, un barbat care incerca sa isi croiesca drum prin curtea acoperita de nameti a fost gasit de vecini cazut in zapada dupa 24 de ore,

Sapte zile a stat nevasta cu omul intins pe canapea in hol, pentru ca la cimitir nu era cale sa ajungi. Abia dupa o saptamana, satenii au reusit sa sparga troienele si pamantul inghetat.

Intr-un decor dramatic ca intrtr-un film sinistru, convoiul s-a pus in miscare pe campul acoperit de zapada.

O cincime din victimele facute de zapada in Europa au fost la noi. Doar in Ucraina au murit mai multi oameni decat in Romania. Puteau fi oamenii avertizati din vreme si pusi la adapost?

Citește și
inundatii
"Ar putea avea loc inundatii devastatoare". ONU avertizeaza asupra posibilelor calamitati in Romania
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Echipa "Romania, te iubesc" a ajuns in Valcelele, Buzau, in prag de cod portocaliul. Casele erau deja acoperite de nameti.

Echipa "Romania, te iubesc" a ajuns prima in aceasta zona, iar drama acestor oamenii a fost vazuta de toata tara si poate si de autoritatile de la judet.

Si povestea acestei familii a impresionat o tara intreaga. Zapada le-a acoperit cu totul casa, iar acoperisul scartaie din tatanile. Oamenii insa nu se plang si fac haz de necaz. Peste noapte, echipa "Romania, te iubesc" a ramas in casa lor. O familie de oameni gospodari, de supravietuitori care au convins ca viata nu sta intr-o constructie. Ca important este sa poti sa te bucuri de fiecare zi. Cu prietenii sau cu strainii.

Inca o zapada si casa se darama. Chiar daca vrea sa para puternic si sa nu-si sperie familia, Florin dezvaluie un secret. Il sperie gandul  ca peretii ar putea sa cedeze de atata zapada.

A doua zi, pe ulita, agitatie mare. Chiar daca ii anunta la radio ca vin zapezile, primaria nu a reusit sa curete toate drumurile.

Casa familiei Dumitrascu e toata sub zapada. Singurul care mai poate sa dea la lopata e batranul Vergil.

Primaria Valcelele. Primarul si viceprimarul spun ca au luat la cunostinta de situatia acestor oameni. In doua zile, codul portocaliu trecuse, alta zapada cazuse peste localitate. Multe drumuri erau acoperite de zapada. 

Buzaul si Vracea au fost cele mai afectate judete. Echipa "Romania, te iubesc" a ajuns la comandamentul de iarna din Vrancea chiar in momentul in care prefectii din judetele afectate de ninsori erau mustruluiti de noul ministru de interene.

In sala, membrii comandamentului nu pareau prea afectati de vorbele Ministrului. Iar cand a venit randul Vrancei, discutia nu a durat prea mult. Marian Oprisan cerea instituirea starii de urgenta.

De la comandamentul din Focsani, echipa "Romania, te iubesc" a plecat catre localitatile din sudul judetului. Mai multe sate erau blocate aici de mai bine de o saptamana. Era duminica 12 februarie. A doua zi intra in vigoare codul portocaliu de nisoare.

Comuna Ciorasti. Un drum national curatat de tractoarele unui patron din zona. Fara nici o contributie a autoritatilor locale sau de la judet. Omul nu a vrut sa vorbesca in fata camerei de teama unor eventuale controale de la centru.

In zona, in plina noapte erau utilaje la lucru. Pe timpul starii de alerta, asa cum a fost la Vrancea, contractele catre firmele deszapezire au fost increditate direct unor firme fara licitatie. Cat s-a platit? Ramane deocamdata un mister.

Oricum starea de alerta a fost motiv de zazanie si lupte politce intre partide. Pesedistii au vrut stare de urgenta, pedelistii s-au opus. Ba, a inervenit si presedintele, care vorbit de jocuri si capcane politice. Toate aceste discutii se intamplau in birouri calduroase. In tot acest timp, oamenii sufereau.

De ce era nevoie sa se instituie stari de urgenta, de ce nu au actionat autoritatile din vreme, va raspunde cineva pentru toata aceasta balbaiala? Am cerut ministerul transporturilor date despre cat a costat deszapezire. Pana acum 50 de milioane de euro. Dar nota finala inca nu s-a incheiat. Anii trecuti, cand n-am avut atata zapada deszapezirea a sarit de 70 de milioane de euro. Sefa drumarilor, Daniela Draghia, a cerut abia acum o ancheta a corpului de control. Va fi verificat modul in care s-au incheiat contractele cu firmele de dezapezire. De ce n-au facut-o pana acum?

Pe drumul dintre Maicanesti si Ciorasti, doua zile mai tarziu. Codul portocaliu trecuse si cu el si starea de alerta. Acelasi drum in care directorul firmei de deszapezire ne spunea ca vrea sa vada toata tara cum se fac deszapezirele, era pustiu, blocat cu nameti de mai bine de un metru si jumatate.

Marian Moicion este patronul unei firme de deszapezire. El raspunde de intrarea in Vrancea, pe drumul national 23B.

Nici domnul Mocion nu vrea sa vorbeasca despre preturi, dar asigura ca in curand utilajele sale vor iesi la liman. In cele din urma, cu chiu cu vai, au aparut si utilajele. Spre Focsani, drumul se infunda din nou. In aceeasi noapte, pe alte drumuri echipa "Romania, te iubesc" s-a intors la Focsani, la comandamentul de iarna. Prefectul era la birou. Stia ca drumul de pe care tocmai ne intorceam e deschis circulatiei. In cele din urma si prefectul a aflat ca in sudul judetului drumurile nationale sunt blocate.

Perdele forestiere de protectie au fost complet ignorate de autoritatile noastre in ultimii ani. Au un dublu rol. Protejeaza localitatile si tin zapada pe camp. Inca din 2002, exista o lege care ne obliga sa infiintam astfel de perdele pentru protectie. Pana acum nu s-a intamplat mare lucru.

Ministerul Mediului ar trebui sa planteze padurea. Secretarul de stat Cristian Apostol spune insa ca legile au fost proaste si n-au fost bani. In realiatate, pe nimeni n-a interesat aceasta problema. Abia acum sunt ceva planuri.

Spre satul Puiesti, zapada e din ce in ce mai mare. Toata zapada a fost troienita pe case. Toata lumea isi aminteste de perdeaua din spatele caselor. Cine a taiat-o?

Am nimerit in Puiesti in plin cod portocaliu, iar in comuna era decretata starea de alarma. Casele aici sunt insirate de-a lungul drumului si au format un adevart gard in calea viscolului. Asa ca toate sunt acoperite cu metri buni de zapada.

Mergem cativa kilometri pana intr-un sat vecin. Drumul e blocat, asa ca echipa "Romania, te iubesc" a renuntat la masina. Dupa minute bune de mers, corespondentul Pro Tv Alex Dima a dat peste o casa rupta de lume. Acolo traieste o batranica care nu mai avea lemne si nici mancare. In casa era aproape la fel de frig ca si afara. Iar ca sa se incalzeasca punea pe foc munca din vara trecuta.

Daca este sa tragem acum linie si sa privim in urma, asta am invatat in aceasta iarna: sa ajutam, sa nu ramanem nepasatori la suferinta celor de langa noi.

Dar oare autoritatile noastre au inteles ceva din toata aceasta drama? Aproape o suta de oameni au murit. De frig. Zeci de mii de oameni au suferit si inca mai sufera. Cu natura nu te joci, dar poate reusesti sa o pacalesti, iar daca iei masuri din timp, supravietuiesti. Ar trebui sa intelegem cu totii ca iarna mai si ninge. Suntem pregatiti pentru inundatii?

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Trec nametii, vin inundatiile. 30 de case din Frecatei, izolate de restul lumii
Trec nametii, vin inundatiile. 30 de case din Frecatei, izolate de restul lumii

Greu incercati de natura iarna aceasta, oamenii din Tulcea nici nu se pot bucura ca au scapat de ger si de ninsori. Se duc si nametii, dar vin inundatiile.

"Ar putea avea loc inundatii devastatoare". ONU avertizeaza asupra posibilelor calamitati in Romania

Regiunile din centrul si estul Europei, paralizate de zapezi si de frig iarna aceasta, risca sa se confrunte cu grave inundatii in primavara, avertizeaza Agentia ONU pentru reducerea riscurilor de catastrofa.

Zapada trece, incepe repararea provizorie a strazilor. Vezi unde a lasat iarna cele mai adanci urme
Zapada trece, incepe repararea provizorie a strazilor. Vezi unde a lasat iarna cele mai adanci urme

Nici nu s-a topit bine zapada, ca strazile din Timisoara s-au umplut de gropi. De diferite forme si dimensiuni, acestea sunt adevarate capcane pentru soferii din trafic, care isi expun masinile la riscuri mari.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.