Satul din Timis care are zona industriala pe locul fostului islaz. “Oamenii ar fi votat si un sugar ca sa scape de fostii”


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Duminica 29 Noiembrie 2015 18:54
Categorie: Sezonul 2

 UN SAT EUROPEAN. Dudestii Noi. Asa se numeste comuna cu cel mai mare grad de absorbtie a fondurilor europene pe cap de locuitor. Si nu e totul. Islazul satului a fost transformat in loturi pentru casele tinerilor.

In Dudestii Noi, in Timis, sunt acum sute de afaceri si toata lumea are de munca. Si asta de cand un tanar a ajuns acum cativa ani la conducerea primariei.

Acum 5 ani, in vestul tarii, in Dudestii Noi, caminul cultural rasuna de cantecele primarului Alin Nica. Avea si motive sa fie vesel. Comuna sa era pe primul loc la capitolul accesare fonduri europene, cu cei multi bani atrasi pe cap de locuitor din tara. Strazi asfaltate cu nume, case noi, multe firme si oameni multumiti.

A ridicat comuna vanzand izlazul satului. Peste o suta de firme erau in 2010 in Dudesti. O fabrica de mobila investise 20 de milioane de euro si peste 200 de sateni erau angajati.

"Numai impozitele ne ajuta sa asfaltam o strada pe an”, spune atunci primarul. L-am regasit acum pe Alin Nica in zona industriala a satului, unde acum lucreaza peste 1500 de oameni din sat si din imprejurimi. Iar numarul firmelor care functioneaza in Dudesti a ajuns la 130. Pe langa vanzarea terenurilor, bani multi au ajuns aici din fondurile europene. S-au asfaltat strazi, s-a tras canalizare intr-un sat unde odinioara, spun oamenii, nu era nici apa de baut

Acum Dudestii Noi are o strategie de dezvoltare pentru urmatorii 7 ani pe fonduri europene. “Cheia succesului pentru noi este a fi primii”, spune edilul. “Primii cu proiectele descrise si a le depune la timp, pentru ca dupa aceea se trezesc multi si bani or sa fie tot mai putini.”

Alin Nica a fost ales in 2004. Era cel primar din tara, la doar 23 de ani. "Oamenii erau asa de satui de tot ce a fost incat ar fi votat si un sugar, numai sa scape de fostii.”

Pe langa modernizarea comunei, in 2009 si-a incercat norocul si la Eurovision. Nu l-a castigat dar a facut reclama localitatii pe care o pastorea. Aflata intre Timisoara si granita cu Serbia, comuna Dudestii Noi a devenit adevarata atractie pentru investitori. Populatia satului a crescut cu 25 la suta si aici e locul cu cea mai tanara populatie din zona Timisului. A dovedit intregii lumi ca daca muncesti, te zbati si folosesti orice portita, poti schimba fata locului in care traiesti.

Fondurile europene au ajuns sa ne urateasca tara. Metodele prin care se fura O TREIME din banii de la UE
Fondurile europene au ajuns sa ne urateasca tara. Metodele prin care se fura O TREIME din banii de la UE
Orasul cu telegondola, dar fara turisti. Valea Jiului, taramul primariilor in faliment
Orasul cu telegondola, dar fara turisti. Valea Jiului, taramul primariilor in faliment
Primarul pistolar si consilierul care se joaca de-a televiziunea. Povesti din Hulubesti, comuna cu beculete, dar fara curent
Primarul pistolar si consilierul care se joaca de-a televiziunea. Povesti din Hulubesti, comuna cu beculete, dar fara curent
VIDEO PROTVPLUS.RO
Asezamantul Sfantul Leontie din Radauti
Asezamantul unde copiii isi primesc inapoi inocenta. "Unii dintre ei au vazut crime, trebuie sa le reparam sufletul"
Destainuirile unui procuror DNA. “Intotdeauna politicienii au o reactie diferita fata de alti cetateni”
Parintii fotografi care si-au luat copiii la protestele impotriva coruptiei. "Sa nu accepte lucrurile cum le-am acceptat noi"
Si-a modernizat satul si a facut scoli doar din banii primariei. “Degeaba faci drumuri, daca merg pe ele oameni needucati”
A ajuns din Columbia lui Escobar la consultarile de la Cotroceni cu presedintele. Cum incearca Tudor Benga sa schimbe Romania
Francezul care face harta mestesugurilor traditionale din Romania. “Asta este valoarea cea mai faina”
elevi in prima zi de scoala cu manualele in mana
Tinerii care vor sa dea restart educatiei. “Intrebam daca au copiii manuale, dar nimeni nu intreaba ce e in manualele alea”
Tinerii care si-au lasat joburile pentru a rezista impreuna dupa tragedia din Colectiv. "Am ajuns sa facem treaba Guvernului"
Campioana de box a Romaniei care si-a petrecut copilaria in orfelinate si pe strazi. "De foame, rupeam lucerna si mancam"
Invatatorul din Hunedoara care isi aduce singur elevii la ore. “Are vreun rost sa ma duc la scoala fara copii?”
Doi profesori din Iasi fac meditatii gratuite pentru copiii sarmani, “Prin ei imi realizez visul de a fi medic”
“Pustiul foarte insistent” care s-a mutat la 16 ani de acasa cu banii din video-blogging. De ce nu vrea sa dea Bac-ul