Sebastian Vlădescu, al 2-lea fost ministru al Finanţelor României condamnat la închisoare, după Vâlcov. S-a predat la poliție

×
Codul embed a fost copiat

După Darius Vâlcov, Sebastian Vlădescu a devenit al doilea ministru de Finanțe al României condamnat definitiv la închisoare pentru corupție. Vlădescu are de executat 7 ani și 4 luni pentru o mită de 20 de milioane de euro.  

Vlădescu s-a predat la o secție de poliție din București, la orele amiezii, pentru a fi dus la penitenciarul Rahova.

”Admite apelurile declarate de inculpaţii Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea Ionuţ, Mititelu Mihaela, Dascălu Constantin şi Boureanu Cristian Alexandru împotriva sentinţei penale nr. 127 din data de 24 martie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr. 2987/1/2019 (...) aplică inculpatului Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe pedeapsa cea mai grea, de 6 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 1 an şi 4 luni închisoare, urmând ca acesta să execute, în final, pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare, este sentinţa definitivă pronunţată, vineri, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, lui Vlădescu i se confiscă mai multe sume de bani.

”În baza art. 289 alin. (3) din Codul penal, dispune confiscarea speciala a sumelor de 3.990.248,6 lei și 65.000 euro de la inculpatul Vladescu Sebastian Teodor Gheorghe. În baza art. 291 alin. (2) din Codul penal, dispune confiscarea speciala a sumei de 2.177.000 euro de la același inculpat.”

Citește și
Radu Berceanu şi Arpad Paszkany, citați ca martori în dosarul lui Sebastian Vlădescu. Cum s-a dat mită de 20 milioane de euro
Radu Berceanu şi Arpad Paszkany, citați ca martori în dosarul lui Sebastian Vlădescu. Cum s-a dat mită de 20 milioane de euro
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cristian Boureanu a scăpat de închisoare. S-au prescris faptele

În schimb, Cristian Boureanu a scăpat de închisoare, deoarece faptele sale s-au prescris.

El a fost judecat pentru trafic de influenţă, dar şi pentru că ar fi încasat ilegal peste 2 milioane de euro.

Boureanu ar fi urmat să ajungă la închisoare vreme de 4 ani şi 3 luni pentru că judecătorii au decis - în primă instanță - să îi contopească pedeapsa de 3 ani jumate din acest dosar, cu cea veche de 1 an şi 9 luni primită în 2019, după scandalul agresării agenţilor de la Brigada Rutieră.

Totodată, lui Boureanu, ar fi urmat să i se confiște peste 2 milioane de euro.

În baza art. 396 alin. (1) rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala, dispune încetarea procesului penal pentru infractiunea de trafic de influenta, prev. de art. 291 din Codul penal rap. la art. 6 și art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, savarsita de inculpatul Boureanu Cristian Alexandru, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, conform art. 154 lit. c) din Codul penal. Înlătură dispozițiile art. 97 din Codul penal privind anularea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 1 an și 9 luni inchisoare, aplicata inculpatului Boureanu Cristian Alexandru prin sentinta penală nr. 388 din 20 iunie 2018, pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 Bucuresti in dosarul nr. 24005/299/2017, definitiva prin decizia penala nr. 641 din 9 mai 2019 a Curții de Apel Bucuresti – Secția a II-a penala. Înlătură dispozitiile art. 45 alin. (2), (4) si (5) din Codul penal.” - se arată în decizia finală a judecătorilor.

Cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Costea, a primit 6 ani cu executare

În același dosar a fost condamnat şi omul de afaceri Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. A fost secretar de stat la Finanţe şi preşedinte al Eximbank, cu un salariu lunar de 20.000 de euro la vremea aceea.

În primă instanță, Costea a fost găsit vinovat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, iar pedeapsa dată de prima instanţă este 7 ani de închisoare.

Acum, el a primit 6 ani de închisoare cu executare.

Ionuţ Costea a fost judecat pentru că ar fi ajutat la realizarea acestor înţelegeri ilegale şi ar fi încasat la rândul său şpăgi de peste 3 milioane de lei şi aproape 2 milioane de euro.

”Descontopește pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare, aplicată inculpatului Costea Mircea Ionuț, în pedepsele componente, după cum urmează:

– 6 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, prev. de art. 257 din Codul penal anterior rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal;
– 7 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, prev. de art. 26 rap. la art. 254 alin. (1) din Codul penal anterior rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

În baza art. 396 alin. (1) rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penală, dispune încetarea procesului penal pentru infracțiunea de trafic de influență prev. de art. 291 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, conform art. 154 lit. c) din Codul penal.

Reduce cuantumul pedepsei pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 rap. la art. 289 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 6 și art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000 și art. 5 din Codul penal, de la 7 ani închisoare la 6 ani închisoare.

În baza art. 67 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) și g) din Codul penal, pe o perioada de 4 ani. În baza art. 65 alin. (1) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) și g) din Codul penal, pe durata executării pedepsei principale.” - se arată în decizia judecătorilor.

De asemenea, lui Costea i se confiscă sumele de 3.121.328,41 lei și 1.919.900 euro.

Bancherul Ionut Costea n-a fost de găsit, așa că Poliția Română l-a dat în urmărire generală și este căutat în aceste momente.

Comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român


După trei ani și jumătate, cât a durat procesul, Instanța Supremă a României a decis că Vlădescu și Costea, împreună cu un fost secretar de stat de la transporturi s-au lăsat mituiți timp de 12 ani.

Procurorii anticorupție spun că, pe când era ministru al Finanţelor, Vlădescu ar fi perceput de la reprezentanţii unei companii austriece un comision de 3,5 la sută din plăţile făcute de stat pentru reabilitarea căii ferate Bucureşti - Constanţa.

Aşa ar fi încasat în diferite conturi peste 3 milioane de euro, afirmă acuzarea.

Sumele uriașe au fost oferite de firmele care modernizau calea ferata București-Constanța. De altfel, chiar reprezentantul consorțiului a recunoscut la DNA mita și, după ce a plătit 1,1 milioane de euro, a primit doar închisoare cu suspendare, în urma acordului de recunoaștere a vinovăției.

Deși inculpații primiseră în prima instanță pedepse mai mari cu câte un an de pușcărie, fiecare, decizia finala a Curții Supreme nu e nicidecum una mult mai blândă.

Judecătorii au hotărât că fostul ministru de finanțe Vlădescu să plătească 2,9 milioane de euro, iar fostul bancher Costea - 2,6 milioane de euro.

De asemenea, menține sechestrul pe averile acestora, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

Acuzațiile confirmate de judecătorii Înaltei Curți sunt extrem de grave: luare de mită, mascată în diverse comisioane și trafic de influență.

Ca să dea de urma banilor plimbați prin 43 de companii offshore, DNA a lucrat cu anchetatori din nu mai de șapte țări, răspândite pe două continente.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Fostul ministru Sebastian Vlădescu, condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare. Ce pedeapsă a primit cumnatul lui Mircea Geoană
Fostul ministru Sebastian Vlădescu, condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare. Ce pedeapsă a primit cumnatul lui Mircea Geoană

Sebastian Vlădescu a fost condamnat de ÎCCJ la opt ani şi şase luni de închisoare, iar Cristian Boureanu, la patru ani şi trei luni de închisoare, în dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa.

Radu Berceanu şi Arpad Paszkany, citați ca martori în dosarul lui Sebastian Vlădescu. Cum s-a dat mită de 20 milioane de euro
Radu Berceanu şi Arpad Paszkany, citați ca martori în dosarul lui Sebastian Vlădescu. Cum s-a dat mită de 20 milioane de euro

Zeci de martori sunt citați în dosarul de corupție al fostului ministru Sebastian Vlădescu, acuzat de DNA că, alături de Cristian Boureanu, Mircea Ionuț Costea și alți complici ar fi primit mită 20 de milioane de euro.

Fostul ministru Sebastian Vlădescu, trimis în judecată pentru corupție. Mita uriașă pe care ar fi primit-o
Fostul ministru Sebastian Vlădescu, trimis în judecată pentru corupție. Mita uriașă pe care ar fi primit-o

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, începerea judecării pe fond în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

Sebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA
Sebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

Omul de afaceri acuzat că i-a dat mită lui Sebastian Vlădescu și-a recunoscut fapta
Omul de afaceri acuzat că i-a dat mită lui Sebastian Vlădescu și-a recunoscut fapta

Omul de afaceri Josef Hornegger a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind acuzat că a dat mită mai multor oficiali români.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.