Temperatura optimă în casă. Unele țări trec iarna cu centrala termică setată chiar și la 17 grade

temperatura in casa iarna
Shutterstock

Care e temperatura optimă în casă? Este întrebarea pe care toți cei care plătesc facturi la căldura și-o pun când vremea rece începe să își facă apariția.  

Răspunsul la această întrebare, totuși, nu este o temperatură specifică, mai ales că preocupările legate de finanțe și consumul de energie diferă de la o familie și casă la alta.

Care este temperatura optimă în casă iarna

Temperatura ideală nu este una universal valabilă. Depinde de cum te simți confortabil tu și familia ta.

Dacă cineva este acasă în timpul zilei, 22° C este un început bun, dar vizează 20 de grade. Dacă toată lumea este plecată de acasă în timpul zilei sau noaptea, 19 până la 17 grade sunt ideale.

Dar în loc să te concentrezi pe un număr perfect, stabilește o strategie eficientă din punct de vedere energetic pentru casa ta. Pentru asta, ia în considerare câteva sfaturi:

Acomodează-te treptat cu iarna pentru a începe economisirea. Cea mai bună temperatură la care să setezi termostatul este o chestiune de preferință.

Cu toate acestea, să setezi o temperatură specifică și să nu o schimbi niciodată nu este de ajutor pentru facturile tale de energie.

Setează termostatul la temperatura maximă pe care o vrei în casă. Odată ce tu și familia vă adaptați la vremea mai rece, redu temperatura din casă cu un grad în fiecare săptămână.

Acestă reducere de un grad - menținută chiar și opt ore - poate reduce factura de energie a unei case cu 1%.

Scăderea temperaturii și menținerea acestor temperaturi mai scăzute pentru perioade mai lungi de timp crește economiile, și probabil nu vei observa diferența cu o schimbare atât de lentă și graduală.

Investește într-un termostat programabil și optimizează-l. Nu există o temperatură interioară perfectă pentru fiecare casă în timpul iernii, iar cei mai pricepuți proprietari își dau seama că nu există o temperatură perfectă pentru fiecare moment în casele lor.

Perioadele când casa este goală - cum ar fi când cei din casă sunt plecați la munca sau în vacanță - sunt cele mai bune momente pentru a reduce temperatura și cheltuielile. Cu toate acestea, mulți proprietari nu profită de această oportunitate pentru că li se pare prea mult efort.

Avantaje și dezavantajele de a păstra o temperatură mai scăzută în apartament

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu setezi termostatul la o temperatură mai mică de 17 grade în lunile de iarnă atunci când sunt oameni în casă.

Dacă există sugari sau persoane în vârstă, se recomandă menținerea temperaturii la minimum 21 de grade.

Recomandările OMS sunt bune și precise în majoritatea situațiilor. Cu toate acestea, pot exista excepții, desigur.

De exemplu, în timpul somnului, mulți oameni își doresc ca locuințelor lor (sau cel puțin dormitoarele lor) să fie mai reci decât 17 – 18 grade.

Odată ce ajungi sub plapumă, 17 grade nu mai par așa de puțin. Deci, dacă toată lumea din casă e de acord să coborâți temperatura sub 17 grade în timpul somnului, atunci mergeți pe această variantă.

În ceea ce privește orele normale ale zilei când toată lumea este trează și activă în casă, se recomandă o temperatură de 17-18 grade, conform OMS.

A fi într-o casă prea rece pentru perioade lungi de timp poate avea efecte negative asupra sănătății. Corpurile noastre nu sunt făcute să fie constant sub presiunea de a fi reci sau pentru perioade lungi de timp.

Prin urmare, este mai bine să menținem temperatura la un nivel confortabil pentru toată lumea implicată.

Dacă pleci în vacanță sau chiar la serviciu, este bine să scazi temperatura termostatului pentru a economisi energie și bani. Pentru perioade scurte de timp departe, cum ar fi mersul la serviciu, se recomandă o temperatură de aproximativ 12 - 15 grade.

În timpul perioadelor lungi de absență, cum ar fi vacanța, nu seta temperatura mai jos de 10 de grade.

De ce 10 grade ca minimum? Țevile aflate în interiorul pereților vor fi probabil mai reci decât temperatura din interiorul casei. Nu vrei să te trezești cu țevi înghețate sau alte necazuri.

temperatura in casa iarna

Avantaje și dezavantajele de a păstra o temperatură mai scăzută în apartament

Există avantaje și dezavantaje atât în avea o temperatură mai ridicată în casă, cât și în a ține o temperatură mai scăzută.

Menținerea casei tale calde poate avea unele efecte pozitive asupra sănătății tale, dar poate avea și efecte negative. Într-o casă prea caldă, te poți simți fără vlagă, poți experimenta stări de somnolență în timpul zilei și poți să ai dureri de cap.

În schimb, un climat mai cald ajută la circulație.

Corpul tău trebuie să rămână într-un interval specific de temperatură. Dacă devii prea rece, plămânii și inima ta vor supra-compensa pentru a te încălzi. Acest lucru poate duce la tensiune arterială crescută și condiții rezultate precum boala de inimă.

Pe de altă parte, există beneficii în a ține casa mai rece. Menținerea casei răcoroase, în special pe timp de noapte, oferă multe avantaje.

Când e frig, corpul tău arde calorii. Corpul tău folosește grăsimea corporală pentru a te menține cald în condiții reci. Dacă ai o casă răcoroasă, corpul tău te va ajuta natural să îți menții grăsimea sub control.

Multe insecte care pot fi găsite în case nu pot supraviețui în vreme rece. Țânțarii și gândacii vor muri într-un mediu rece, ceea ce este o veste bună pentru tine. Aceste insecte pot transmite boli cu ele.

Dacă ai văzut vreodată un sportiv suprasolicitat care se scufundă într-o baie cu gheață, probabil că înțelegi deja de ce condițiile reci ajută la recuperarea musculară.

Unele beneficii ale statului într-o casă răcoroasă sau într-un mediu rece sunt reducerea inflamației și recuperarea musculară.

În plus, unul dintre cele mai importante motive pentru a menține o casă răcoroasă este pentru un somn mai bun. Oamenii trebuie să fie răcoriți în timpul somnului pentru ca ciclul REM să se completeze fără întrerupere.

Dacă îți e prea cald, te poți trezi cu o stare proastă și poți provoca deteriorarea memoriei, sistemului imunitar și capacităților de învățare.

Practică frecventă în țările din vest

Întreaga lume face economii la energie, însă pentru multe țări din vestul Europei, menținerea caselor la temperaturi mici este o practică frecventă.

Mult mai învățați cu frigul, europenii de vest nu dau drumul la căldura decât ocazional. Sau, cei care au un termostat se asigură că acesta nu trece de 17-18 grade.

De ce? Ei percep frigul diferit de persoanele care trăiesc într-un climat cald. Sunt mai rezistenți la frig și percep 17-18 grade drept temperatura ideală.

În plus, mizează pe pături și haine comode și călduroase în casă.

În plus, somnul la temperaturi scăzute este extrem de benefic.

De exemplu, Germania reglementează temperatura în locurile de muncă.

Termostatele în multe locuri de muncă din Germania au fost coborâte la 19 grade Celsius în conformitate cu reglementările guvernamentale, anul trecut.

Pentru angajații care desfășoară activități fizice "grele" - utilizarea uneltelor electrice, manipularea încărcăturilor, săparea și tăierea - legea impune o temperatură rece de 12 grade.

Unele încăperi din clădirile publice, inclusiv zonele comune unde oamenii nu stau, cum ar fi holurile și coridoarele, nu pot fi încălzite deloc. Există excepții pentru spitale, cămine de bătrâni și școli.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Muncă din Germania a recomandat ceaiul fierbinte, plimbările de prânz, păturile și două perechi de șosete.

Pe de altă parte, asociațiile de locatari din Berlin au decis să furnizeze încălzire doar la 17 grade noaptea și 20 grade în timpul zilei.

Și Franța a avut un plan de economisire a energiei pentru iarna trecută. Prim-ministrul Élisabeth Borne a spus că 19 grade este "regula".

Teoretic, companiile ar putea fi amendate cu mii de euro dacă își încălzesc excesiv spațiile.

Pentru a scăpa de frig, unii europeni au decis să-și petreacă perioade prelungite ale iernii în părți mai însorite ale continentului, inclusiv în Spania.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Câte cereale a importat România din Ucraina în ultimele șase luni. Anunț oficial al Autorității Vamale
Câte cereale a importat România din Ucraina în ultimele șase luni. Anunț oficial al Autorității Vamale

Autoritatea Vamală Română a anunţat luni că, potrivit datelor deţinute de instituţie, în ultimele 6 luni nu au fost înregistrate operaţiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui.

Directoarea unei școli din SUA a pupat un porc pe rât, după un pariu pierdut cu elevii. Imaginile au devenit virale
Directoarea unei școli din SUA a pupat un porc pe rât, după un pariu pierdut cu elevii. Imaginile au devenit virale

Directoarea unei școli din statul american Maine a găsit o metodă cel puțin interesantă de a-i convinge pe micii elevi să citească mai mult.

De ce să adaugi zeama de lămâie în apa în care fierbi pastele. Secretul care va îmbogăți gustul preparatelor
De ce să adaugi zeama de lămâie în apa în care fierbi pastele. Secretul care va îmbogăți gustul preparatelor

Stoarce puțină zeamă în apa în care fierbi pastele. Trucul este știut de foarte puțină lume, dar are un efect surprinzător.  

Recomandări
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia

Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”
Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”

Cătălin Cherecheș nu s-a opus arestării din Germania și nici nu ar fi vrut să fugă din țară. Asta susține avocatul din România al fostului primar din Baia Mare, care nu exclude ipoteza ca edilul să fi fost păcălit de cineva să fugă din țară.

Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie
Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la summit-ul COP28, care are loc în Dubai, că țara noastră şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.