Specialiștii, despre coiful vechi de 2.500 de ani pe care un bărbat din Iași îl ținea în pod: ”Valoare istorică excepțională”

16-01-2021 15:24


Specialiștii, despre coiful vechi de 2.500 de ani pe care un bărbat din Iași îl ținea în pod: ”Valoare istorică excepțională”

Coiful vechi de peste 2.500 de ani pe care un bărbat din Iași îl ținea în pod a fost predat de polițiști Muzeului Național Moldova, unde va fi restaurat și apoi expus. Specialiștii spun că obiectul are o valoare istorică excepțională.

Coiful corintic din bronz descoperit în 2014 în albia Siretului datează din secolul al V-lea î.H., iar specialiștii spun că reprezintă o ”piesă cu valoare istorică excepțională”, scrie Ziarul de Iași.

Coiful a fost predat vineri în custodia Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iași de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, iar în etapa următoare se va stabili o comisie formată din restauratori şi conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul muzeului.

Coiful corintic din bronz cântăreşte 880 grame, are circumferinţa de aproximativ 60 cm şi înălţimea de 26 cm.

Potrivit reprezentanţilor Complexului Muzeal „Moldova”, acesta este în stare bună de conservare, însă din cauza condiţiilor „de zacere” reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, „prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundişului”.

 

Valorează peste 400.000 de euro

 

Bărbatul din comuna ieșeană Alexandru Ioan Cuza care îl ținea în pod spune că l-a găsit în 2014 în Siret în timp ce se scălda și s-a dus cu el la poliție, dar agentul din localitate nu a știut ce să-l îndrume și i-a spus doar să-l păstreze.

Săteanul l-a învelit și l-a depozitat în podul casei și a refuzat de mai multe ori să-l vândă, polițiștii aflând de existența obiectului abia după ce un profesor din Roman l-a văzut din întâmplare și a postat apoi fotografii cu acesta pe internet.

Oamenii legii au descins pe 12 ianuarie la profesorul din Roman și la locuința din Alexandru Ioan Cuza, unde au descoperit coiful corintic din bronz.

Un coif asemănător a fost vândut acum câțiva ani cu 200.000 de dolari la New York, dar cel din Iași valorează cel puțin 400.000 de euro, pentru că a fost descoperit la mare distanță de zona corintică.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO