Monica Bârlădeanu și lupta ei cu depresia. ”Lumea se uită la noi și zice că suntem prințese”

Dată publicare: 04-05-2018 17:49
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


A jucat în filme la Hollywood, dar şi în Italia şi România, însă puţini ştiu că viaţa Monicăi Bârlădeanu ar bate oricând orice rol pe care l-a jucat vreodată. Continuăm campania "Rătăcit în sine. Depresia, boala mileniului" cu povestea ei tulburătoare.

Sărăcia, violenţa domestică, faptul că tatăl s-a sinucis sau despărţirea de omul iubit nu au doborât-o, ci au făcut-o mai puternică. Povestea ei este o dura lecţie de viaţă.

Monica Bârlădeanu a trăit mai bine de jumătate din viaţă în lumina reflectoarelor şi continuă să o facă. Ani la rând a fost desemnată cea mai sexy femeie din România. A atras atenţia prin frumuseţe şi strălucire. A apărut în toate revistele din ţară, dar şi în presa internaţională. A jucat în filme româneşti, italieneşti şi americane. Nimeni nu ştie, însă, că viaţa ei ar bate oricând orice rol pe care l-a jucat vreodată.

Monica s-a născut în urmă cu 40 de ani, într-un apartament cu două camere din cel mai sărac cartier din Iaşi. Tatăl era inginer chimist, mama educatoare.

Monica Bârlădeanu: “Gândeşte-te că cea mai mare achiziţie pe care familia mea a făcut-o a fost un covor persan. În cartier la mine era un semn de prestigiu, de statut social. Dacă erai familie cu covor persan insemnai ceva, erai pe hartă.”

Lipsurile şi dorinţa de a fi acceptată în lumea copiilor cu covor persan au transformat-o pe Monica într-o luptătoare încă de mică. A învăţat pe brânci ca să fie prima din clasă.

Lucrurile au început să ia o întorsătură de-a dreptul dramatică în familie în momentul în care mama Monicăi l-a adus pe lume pe Petru fratele mai mic. Copilul a fost foarte bolnav iar mama a stat aproape un an prin spitale ca să-şi salveze pruncul.

Monica Bârlădeanu: “Ţin minte că am auzit-o la un moment dat pe mama într-o disperare care a zis "vinde tot, dă tot, să dăm bani la doctor să salvăm copilul" îmi dădeam seama că e o situaţie de viaţă şi de moarte.”

Durerea şi neputinţa erau greu de suportat. Deveniseră copleşitoare. Tatăl Monicăi s-a refugiat în alcool pentru a-şi anestezia emoţiile.

Elena Lasconi: "Care au fost cele mai cumplite lucruri care ţi-au rămas în minte?"

Monica Bârlădeanu: “Zgomotele înfundate, ştii cum e când loveşti un corp şi corpul ăla se loveşte de altceva, dar e un perete şi e o bufnitură. Loviturile în corp sună într-un anume fel.”

Elena Lasconi: "Şi ce simţeai în momentul acela?"
Monica Bârlădeanu: “Teroare. Mai mare teroare era când după un episod din asta nu mai zicea niciunul nimic şi atunci îmi era frică să deschid uşa.”

Dr. Adela Ciobanu, Conf. Univ. medic primar psihiatru: “Copilul care vede agresiune asupra mamei, el, la rândul lui chiar dacă nu-l agresează şi nu-l loveşte pe el chiar dacă nu-I vorbeşte lui urât, copilul este agresat.”

Nu a durat mult şi părinţii au divorţat. Copiii au rămas cu mama, iar Monica încerca să compenseze greutăţile şi lipsa tatălui prin rezultate excelente la învăţătura neştiind că de fapt, instinctiv, natural îşi făcea autoterapie.

Dr. Adela Ciobanu, Conf. Univ. medic primar psihiatru: “Există câteva lucruri care au efect antidepresiv, de exemplu învăţatul. Există studii că dacă învăţăm, învăţatul are efecte antidepresive.”

După divorţ, tatăl Monicăi a fost internat de mai multe ori pentru dezalcoolizare şi a fost diagnosticat ca fiind maniaco-depresiv.

Monica Bârlădeanu: “El stătea la 38-40 de km de Iaşi şi odată am fost şi pe jos până la el cu fratele meu sau cu bicicleta sau cu autostopul.”

Pe când era în clasa a 12-a se pregătea intens pentru facultate şi nu a mai reuşit să-şi viziteze tatăl. Însă s-a bucurat că a început el să îi caute.

Monica Bârlădeanu: “El a murit după o lună. A fost ultima lui vizită la noi acasă.”
Elena Lasconi: “Dar ce s-a întâmplat?”
Monica Bârlădeanu: “Aşa a vrut el.”
Elena Lasconi: “Îmi pare rău, Monica. Dumnezeu să-l odihnească!”
Monica Bârlădeanu: “Şi când te gândeşti că toată lumea se uită la noi şi zice "că suntem prinţese" oamenii au senzaţia că “Doamne", şi ştii de ce? Pentru că nimeni nu vorbeşte despre lucrurile astea. Eu nu înţeleg de ce lucrurile astea care i-ar putea ajuta şi pe ceilalţi să-şi înţeleagă situaţia, pentru că nu am ajuns la felul în care am ajuns să mă uit la lucrurile care mi s-au întâmplat pentru că sunt câteva variante de cele mai multe ori te uiţi la ele din poziţia de victima şi ai senzaţia că cu acest bagaj, nu ai cum să faci paşi înainte în viaţă şi mie mi se pare că nu e deloc aşa că, de fapt, toate lucrurile astea care îţi dau un complex etraordinar pentru că în primul rând te duci la şcoală şi auzi copii care vorbesc despre tine că eşti orfan, ăla e primul lucru care te complexează. Ei au un tată, tu n-ai asta. Ei au covor persan, tu n-ai. Mai târziu îi la Bucureşti şi ţi se pare că toţi oamenii ăştia că sunt deştepţi, că uite ce blocuri mari, uite ce străzi largi, au tot ce spun oamenii ăştia, e mult mai deştept decât ce spun cei din mediul meu, evident, din nou dezvolţi un complex. Pe mine toate aceste complexe m-au făcut şi m-au alimentat să învăţ să ajung să stau pe scaun cu cei de la București sau cu cei din clasă.”

Faptul că tatăl s-a sinucis a devastat-o pe Monica însă a reuşit să intre printre primii la Drept. În timpul facultăţii şi-a dat seama că îşi poate ajuta familia fără a lipsi de la şcoală şi a muncit din greu la terasa.

Monica Bârlădeanu: “Am făcut nişte poze pentru că colegele mele de la facultate făceau nişte poze pentru o firmă de pijamale şi când am văzut că e aşa de simplu " ce, adică, stau în poze nu trebuie să fac nimic şi mă îmbrac în pijamale cu ursuleţi şi i-au salariul lui mama pe o lună? Doamne fereşte! Păi să tot fie".

Şi aşa a şi fost. Fotorafiile ei ai ajuns la o firmă de modele din Bucureşti unde a fost chemată pentru mai multe reclame. De acum a înţeles că trebuie să joace o altă carte: frumuseţea.

Monica Bârlădeanu: “Doamne, câtă navetă am făcut. Cred că nu există vagon din Gara de Nord, numai dacă le-au schimbat, în care eu să nu fi dormit pe ruta Bucureşti – Iaşi.”

Aşa că, la 24 de ani, se hotărăşte să se mute la Bucureşti unde îl aduce şi pe fratele mai mic de care avea grijă cu sfinţenie.

Monica Bârlădeanu: “Am intrat în 2002 în televziune fără niciun fel de background, de sprijin, fără să ştiu, fără antrenament şi pregătire. Premiul ăsta e cel mai devreme . premiul pentru cea mai sexi femeie din România.”
Elena Lasconi: “Crezi că a fost bine?”
Monica Bârlădeanu: “Eu zic că nu.”
Elena Lasconi: “De ce?”
Monica Bârlădeanu: “Atunci m-am bucurat, dar nu înţelegeam de fapt ce înseamnă premiul ăsta. Era cumva în adâncul meu ca o nouă formă de impostură pentru că eu am aterizat în televiziune acum un an, nu m-am antrenat pentru asta, nu m-am pregătit, nu ştiam să vorbesc, eram absolut terifiată de fiecare om care se aşeza pe canapea în faţa mea şi nu mă gândeam decât la care e următorul lucru pe care trebuie să-l spun eu.”

Tot atunci începe o relaţie cu un om de afaceri bogat şi deşi nimeni nu ştia ce e în sufletul ei, o deranja faptul că mulţi considerau că e doar o aventură bazată pe interes. Nu i-a fost uşor, dar a reuşit să facă faţă zvonurilor cu mult bun simţ şi delicateţe. Şi-a dat seama că şi din punct de vedere profesional mai are de învăţat, aşa că la 26 de ani pleacă la Los Angeles unde se înscrie la cursuri de actorie. Voia să ştie cum să se comporte în faţa camerei.


Monica Bârlădeanu: “Ziceai că am aterizat pe o bucăţică ruptă din haina lui Dumnezeu când îi priveam pe oamenii ăia care vorbeau în propoziţii, nu ca mine în cuvinte. îi vedeam ca pe fiinţe umane superioare.”

Munceşte din greu, merge la sute de castinguri şi în cele din urmă a început să primească roluri atât în filme americane cât şi româneşti.

Elena Lasconi: “Ţi se pare că, prin faptul că “îmi doresc să fiu cea mai bună la … Să fac cel mai bine asta” nu făceai altceva decât să cerşeşti iubire?"
Monica Bârlădeanu: “Absolut. Televiziunea cu asta m-a prins pentru că înţelegeam că poţi să obţii iubire de la un număr mare de oameni în acelaşi timp. Despre asta e vorba. Nu cred că există actor sau om care alege să fie în ochiul public fără să fie alegerea asta motivată de cel puţin două lucruri. Nu vorbim de chestii derizorii cum ar fi remuneraţia. Este vorba de iubire sau de putere.”
Elena Lasconi: “Până acum, până la vârsta asta ţi-ai cumpărat vreodată undeva, oriunde, pe unde ai stat un covor persan?”

Monica Bârlădeanu: “Am acum în Los Angeles un covor persan sub masă de afară din curte. Am un covor persan dacă poţi să crezi. Hamacul meu stă pe un covor persan, în iarbă. . Incredibil, la asta nu m-am gândit.”

După 11 ani de relaţie Monica s-a despărţit de partenerul ei şi asta a devastat-o. La fel cum se întâmplă la majoritatea oamenilor care trec prin aşa ceva. Dar a reuşit să se echilibreze şi vrea să-i ajute şi pe alţii să facă asta cu mijloacele pe care le avem cu toţii la îndemână.

Monica Bârlădeanu: “Sunt foarte multe lucruri pe care poţi să le faci. Unul este să intri pe Youtube, pentru că eu de acolo am învăţat o meserie, o altă meserie. Eu fac astăzi bijuterii învăţând singura de pe Youtube pentru că acolo sunt multe tutoriale, conferinţe şi sunt nişte oameni care au trecut prin ce am trecut noi şi vorbesc despre expereinta lor şi exact asta îți spun că în momentul în care treci prin niște greutăți îţi vine să te întinzi pur şi simplu şi să nu te mai dai jos din pat. Există oameni care vorbesc fix despre starea asta.”


Elena Lasconi: “De ce ai ales tu să vorbeşti despre lucrurile astea atât de intime cu mine?” Despre depresia ta? Traumele tale?
Monica Bârlădeanu: “Pentru că am simţit că le înţelegi. Nu le-am vorbit niciodată cu nimeni pentru că am învăţat în timp să nu vorbeşti despre lucruri pe care celălalt nu le înţelege aşa cum le spun eu.”

Elena Lasconi: “Crezi că i-ar putea ajuta şi pe alţii?”

Monica Bârlădeanu: “Cu siguranţă. În primul rând îi ajută şi simplu fapt că înţeleg că nu sunt singuri, că un om la care ei se uită la TV îmbrăcat în rochiţe şi cu părul ondulat şi machiată frumos care pare că nu a avut, că a trecut de fapt prin experienţe similare şi că lucrurile astea nu numai că nu sunt o ruşine, trebuie să fie motorul care te alimentelaza să faci paşi şi să câştigi pur şi simplu . tot ce te complexează ar trebui să foloseşti să creşti.”
Elena Lasconi: “Ce îţi doreşti tu cel mai tare?”
Monica Bârlădeanu: “O masă de Crăciun în care sunt aşezată alături de un bărbat, că ţin în braţe un copil, că lângă mine stă mama, fratele mai mare cu soţia şi cei doi copii şi Petru cu iubita lui. Îmi doresc asta.”

Luni, 7 mai, continuăm campania "Rătăcit în sine. Depresia, boala mileniului" cu povestea Oanei Roman. Puţini ştiu ce era în sufletul ei atunci când tatăl ei, Petre Roman a devenit prim-ministrul României. Care este motivul pentru care Oana a luat în greutate 25 de kg în doar două luni, şi cum a fost nevoită să lupte cu moartea după ce a născut. Îi ascultăm mărturisirile luni la Ştirile PROTV de la ora 17.00.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!