Dragostea ne innebuneste, la propriu

Cercetatorii spun ca ceea ce se intampla in creierul nostru atunci cand suntem indragostiti este similar simptomelor bolilor mentale. Dragostea nu apare brusc, ci in trei etape in care actioneaza hormoni diferiti.
Roseata din obraji, inima care bate gata sa-ti sara din piept si mainile umede sunt doar cateva dintre semnele ca suntem indragostiti.
In interiorul corpului nostru se produc reactii chimice, asa ca se poate spune, pe buna dreptate, ca sageata lui Cupidon chiar lasa urme adanci.
Unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori in domeniu, Helen Fisher, de la Universitatea Rutgers, din New Jersey, a explicat ce se intampla in corpul nostru in fiecare dintre cele trei faze ale indragostitului
Faza 1: Dorinta
Dorinta este efectul actiunii a doi hormoni: testosteronul si estrogenul. Testosteronul nu este specific doar barbatilor. El joaca un rol important si in mecanismul sexual feminin. Acesti doi hormoni, spune Helen Fisher, “te fac sa te uiti dupa un partener sau o partenera cu orice pret”.
Faza a 2-a: Atractia
Este punctul culminant al dragostei. Cand oamenii se indragostesc nu se mai pot gandi la nimic altceva. Isi pot pierde apetitul pentru mancare, pot sa aiba insomnii si, uneori, prefera sa petreaca ore bune din zi, gandindu-se la nimic altceva decat la noul iubit.
In aceasta faza, actioneaza un grup de neuro-transmitatori numiti “monoamine”. Este vorba despre dopamina, activata si de droguri puternice ca nicotina sau cocaina, norepinefrina, cunoscuta sub numele de adrenalina – este cauza pentru care transpiram si ne creste pulsul – si serotonina, elementul cel mai puternic din punct de vedere al reactiilor chimice care se produc in interiorul corpului nostru atunci cand iubim pe cineva si care este responsabil de simptomele de nebunie.
Faza a 3-a: Atasamentul
Este faza care face ca relatia sa dureze. Oamenii nu ar putea sta in permanent in starea de atractie, pentru ca altminteri nu ar mai putea face nimic altceva.
Atasamentul este o legatura de durata, in care doi hormoni sunt produsi de sistemul nervos: oxitocina si vasopresina. Oxitocina este produsa de hipotalamus in timpul nasterii si intareste legatura puternica dintre mama si copil. Hormonul mai este produs si in timpul orgasmelor si este responsabil de intarirea relatiei sexuale dintre parteneri. Vasopresina, spune Helen Fisher, este la fel de important ca oxitocina in mentinerea relatiei pe termen lung.