UE a aprobat acordul pentru BREXIT. Precizările MAE pentru românii care muncesc în Regat

×
Codul embed a fost copiat

În cadrul unui summit istoric, desfăşurat la Bruxelles, Uniunea Europeană a aprobat acordul pentru BREXIT.

Este un moment tragic, nu unul de sărbătoare, au ţinut să sublinieze liderii europeni, care şi-au declarat spriinul atât pentru documentul ce consfinţeşte divorţul de Marea Britanie, cât şi pentru declaraţia politică privind viitorul relaţiilor dintre cele două părţi.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a dat asigurări că drepturile românilor care trăiesc şi muncesc în Regatul Unit vor fi protejate.

Donald Tusk, preşedintelui Consiliului European: ”Astăzi, Consiliul European şi-a aratat sprijinul pentru acordul de ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.”

Jean Claude Juncker, preşedintelui Comisiei Europene: ”Este o zi foarte tristă. Nu este o zi în care să închinăm pahare de şampanie şi să aplaudăm.”

Citește și
klaus iohannis
Klaus Iohannis, la Bruxelles. Mesaj pentru românii din Marea Britanie, după Brexit
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Theresa May, premierul britanic: ”Mulţi au spus că va fi imposibil să ajungem la un acord pentru BREXIT, care să funcţioneze în interesul ambelor părţi. Astăzi avem acest rezultat.”

Într-o atmosferă sobră, de tristeţe declarată, cei 27 de preşedinţi şi şefi de guvern ai statelor membre UE au aprobat documentul care consfinţeşte ieşirea Marii Britanii din Uniune, la 45 de ani după aderare.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că acordul le protejează drepturile romanilor care trăiesc, muncesc sau studiază în Regatul Unit.

Klaus Iohannis: ”Pentru românii aflaţi în Marea Britanie nu se schimba mare lucru. Dacă acest acord intră în vigoare, el protejează românii, le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obţinut şi nu numai atât. Pot munci, pot studia, pot primi pensii, asigurări de sănătate şamd. Lucrurile sunt clarificate foarte în detaliu şi foarte bine.”

Theresa May, premierul Marii Britanii: ”Dacă vă număraţi printre cei peste 3 milioane de cetăţeni comunitari, veniţi să îşi construiască o viaţă nouă în Marea Britanie, şi care sunteţi deja vecinii, colegii şi prietenii noştri, avetio nevoie de un acord care vă garantează drepturile.”

Klaus Iohannis: ”Noi am insistat şi am obţinut să fie clarificat în Declaraţia politică referitoare la relaţia viitoare să nu existe discriminări între membrii UE. De exemplu, să nu se introducă vize pentru românii care vor ulterior să călătorească în Marea Britanie.”

''Acesta este cel mai bun acord posibil. Este unicul acord posibil", a insistat Jean Claude Juncker, care i-a sfătuit pe membrii Parlamentului britanic care va trebui să ratifice acordul să "ţină cont de acest lucru''.

Votul din Parlamentul de la Londra va avea loc în decembrie. În cazul în care rezultatul va fi negativ, Uniunea Europeană are pregătit un plan B, după cum a declarat premierul italian Giuseppe Conte.

Precizări MAE pentru Știrile PRO TV

Conform datelor statistice oficiale, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de cetățeni români. Aceștia reprezintă cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză.

• Acordul de retragere andosat astăzi de către liderii statelor membre UE27 prevede în art. 9-39 cadrul juridic aplicabil cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie și cetățenilor britanici rezidenți în UE27. Astfel, Acordul de retragere garantează protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în prezent în Marea Britanie, precum și ale cetățenilor români care se vor stabili în această țară până la 31 decembrie 2020 (finalul perioadei de tranziție). Practic, atât cetățenii românii, cât și membrii de familie ai acestora vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană după data de 29 martie 2019 (data retragerii Marii Britanii din UE).

• Totodată, Acordul de retragere asigură baza legală pentru continuarea coordonării sistemelor de securitate socială, în conformitate cu regulamentele europene în materie, aspect care garantează cetățenilor români certitudine în ceea ce privește pensiile, asigurările medicale etc.

• Toți cetățenii europeni/români care doresc să beneficieze, în continuare, de aceste drepturi vor trebui să depună o cerere online pentru obținerea unui nou statut (statut special / settled status). Procedura de înregistrare va fi disponibilă începând cu 30 martie 2019, sub rezerva aprobării Acordului de retragere de către Parlamentul European și, în special, a ratificării lui de către Parlamentul britanic,etapă esenţială pentru transformarea acestui Acord în realitate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Theresa May: ”Am negociat cel mai bun acord posibil. Părăsim Uniunea Europeană, nu Europa”
Theresa May: ”Am negociat cel mai bun acord posibil. Părăsim Uniunea Europeană, nu Europa”

Premierul britanic Theresa May a declarat, duminică, după ce liderii UE au aprobat acordul cu privire la Brexit, că acordul negociat este cel mai bun posibil şi va fi supus votului parlamentului luna viitoare, relatează standard.co.uk.

Klaus Iohannis, la Bruxelles. Mesaj pentru românii din Marea Britanie, după Brexit
Klaus Iohannis, la Bruxelles. Mesaj pentru românii din Marea Britanie, după Brexit

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.