Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Linie specială pentru generația NEET. Cezar are 21 de ani și încă trăieşte din banii părinţilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autorităţile vor să afle câţi tineri avem din aşa numita generaţie NEET, adică nu muncesc, nu studiază şi nu visează la vreun viitor.

Ca să reuşească au înfiinţat, cu bani europeneni, o linie telefonică specială unde cei din această categorie pot suna şi cere consiliere. În acest fel, se va face şi o centralizare a lor, pentru că acum există doar statistici făcute la nivel european.

Potrivit Eurostat, peste 400 de mii de tineri români - care au între 16 şi 25 de ani - fac parte din aşa-numita generaţie NEET. Nu merg la şcoală, nu muncesc şi nici nu sunt înscrişi la vreun curs de pregătire.

Cezar este unul dintre ei. Are 21 de ani şi încă trăieşte din banii părinţilor. Nu vrea să audă de şomaj sau de cursuri de calificare, dar visează la un loc de muncă bine plătit.

Reporter: "Acum cine te finanţează?” Cezar: ”Sincer? Părinţii.” Reporter: ”Ştii că există un program pentru tineri care îi ajută să găseasca un loc de muncă?” Cezar: ”Nu. Nici nu m-au interesat pe mine astea. Deocamdată mai stau pe aici."

Citește și
generatie, prescolari, adulti, psihologi, educatie
Noua generaţie de preşcolari riscă să devină adulţi instabili. Avertizările psihologilor

Ca să le dea o şansă tinerilor din generaţia NEET, statul a lansat acum un an un proiect de 47 de milioane de euro, din fonduri europene. O parte din bani au fost folosiţi pentru înfiinţarea unei linii telefonice unde cei fără niciun plan în viaţă primesc consiliere.

La Iaşi, la telefonul generaţiei NEET au sunat până acum peste 300 de persoane.

Mihaela Căruceriu, expert local de intervenție: "Întreabă de locurile de muncă vacante, mulţi din ei sunt dezorientaţi, nu ştiu ce să facă, sunt ieşiţi de pe băncile şcolii şi atunci noi le oferim sprijinul."

În funcţie de numărul de apeluri, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă încearcă să îi localizeze pe regiuni.

Adriana Sârghie, purtător de cuvânt AJOFM Iași: "Proiectul îi sprijină mult, pentru că s-a constat că există categoria de tineri neinformaţi şi nu ştiu încotro să o apuce. Această bază de date era necesară."

Autorităţile speră să încheie centralizarea în 3 ani. Între timp, Guvernul încearcă să îi convingă pe angajatori să încheie contracte de muncă cu tinerii care nu sunt preocupaţi de şcoală şi nici de vreo meserie.

Firmele care îi angajează vor primi lunar de la stat 2250 de lei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult