Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aducem pâine și paste din afară, deși suntem al doilea exportator de grâu din Europa. Care este motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mâncăm atât de multe făinoase încât importurile de pâine şi produse de panificaţie s-au situat anul trecut pe locul doi, după carnea de porc.

Aducem din străinătate peste 170.000 de tone, de la pâine şi până la biscuiţi, ori turtă dulce. Un paradox având în vedere că România este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din Europa.

În martie 2020, când oamenii s-au speriat că ar putea rămâne fără pâine, au cumpărat într-o singură săptămână peste 650.000 de pachete de drojdie, din care s-ar putea produce 7 milioane de pâini. Reacţia este justificată.

Românii mănâncă lunar 8 kilograme de pâine, adică 26 de franzele de 300 de grame. Anual, vorbim de 96 de kilograme de persoană.

Purtător de cuvânt Institutul Naţional de Statistică: "Cu această cantitate România continuă să fie cel mai mare consumator de produse de panificaţie din europa. Urmează la nivelul marilor consumatori Germania cu 72 kg pe persoane Italia şi Franţa 69 de kilograme de persoană.

Citește și
grâu
Recolta românească de grâu, devastată de secetă. Cum vrea ministerul Agriculturii să-i ajute pe fermieri

În ultimii 5 ani, a crescut şi consumul de biscuiţi. Un român mănâncă anual 2,5 kilograme. Plus alte două kilograme de produse de patiserie. Cele mai multe din alte ţări.

România aduce din străinătate peste 170.000 de mii de tone de pâine şi produse din panificaţie, de la aluat congelat până la pesmet şi paste, în valoare totală de peste 380 de milioane de euro. Cu aproape 50 de tone şi 120 de milioane de euro mai mult ca acum 5 ani.

Cel mai mult aducem din Germania, Polonia, Bulgaria, Italia, Ucraina şi Turcia.

Paradoxal, România este al doilea cel mai mare exportator de grâu al Europei, cu 4 milioane de tone, în valoare de peste 844 de milioane de euro.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli: "Exportăm în jur de 80% din marfa brută pe care noi o obţinem în agricultură şi logic faptul că noi nu avem procesare, e normal să ne aprovizionăm de afară. Noi dăm material prima practice exportăm subvenţiile şi dânşii vin cu produsul finit mult mai scump."

Produsele de patiserie ocupă locul al doilea în materie de importuri, loc care până de curând era ocupat de brânză.

Din păcate, frigiderele noastre sunt pline de produse din alte ţări. În 2020, România a importat alimente de aproape nouă miliarde de euro.

Pe primul loc, se afla carnea de porc, cu 280.000 de tone şi 593 de milioane de euro.

România are un deficit al balanţei comerciale la produse agroalimentate de două miliarde de euro. Adică importăm mai mult decât exportăm. Şi acest lucru se întâmplă din 2014. Anul trecut, am trimis în străinătate mărfuri în valoare de 6,9 miliarde de euro. Pe primul loc la exporturi se afla cerealele, cu aproape 6 milioane de tone de porumb şi peste 4 milioane de grâu. Urmează ţigările în valoare de 7 sute de milioane de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult