„Moscova se bucură când nu găsim un limbaj comun”. Ce le cere Zelenski liderilor Poloniei şi Comisiei Europene
Fermierii sunt supăraţi din cauza a ceea ce ei consideră că ar fi o concurenţă neloială din partea Kievului.
Semn al măsurii în care protestele polonezilor îi deranjează pe ucraineni, preşedintele Zelenski şi-a adresat apelul de două ori, în două alocuţiuni video separate, postate pe site-ul Preşedinţiei la distanţă de câteva ore, ultima fiind, de fapt, discursul său zilnic către compatrioţi.
„Astăzi, le-am propus partenerilor noştri din Polonia să rezolve problemele existente la graniţă, de dragul intereselor comune. Guvernul nostru şi toate instituţiile noastre sunt pregătite pentru întâlniri şi dialog.
Eu sunt gata să mă alătur acestor întâlniri. Este foarte important ca şi Comisia Europeană să participe la acest dialog. Cu toţii avem nevoie de un rezultat. Şi cu atât mai mult atunci când statele şi popoarele noastre din Europa sunt ameninţate de agresiunea rusă într-un fel sau altul.
Atunci când ucrainenii şi polonezii, sau oricine altcineva din Europa noastră, nu găsesc un limbaj comun unii cu alţii, doar Moscova se bucură de acest lucru”, a subliniat Zelenski în discursul său video către compatrioţi de miercuri seara.
Fermierii polonezi au organizat marţi o zi majoră de proteste, blocând aproape tot traficul la graniţa cu Ucraina, într-o escaladare faţă de demonstraţiile anterioare, ceea ce a înfuriat Kievul.
Varşovia a fost un susţinător ferm al Kievului în lupta sa împotriva agresiunii ruse lansate în 2022, dar protestele fermierilor care se plâng de concurenţa neloială au tensionat legăturile.
„Am avut destule neînţelegeri. Nu ar trebui să ne umilim reciproc, nu ar trebui să umilim nici fermierii ucraineni, nici pe cei polonezi. Avem nevoie de unitate.
Avem nevoie de soluţii - între noi, Ucraina şi Polonia, şi la nivelul întregii Europe", a spus Zelenski într-o primă pledoarie.
Zelenski a adăugat că Ucraina nu poate accepta apariţia la proteste a unor sloganuri de susţinere a preşedintelui rus Vladimir Putin, după ce marţi a fost afişat un astfel de banner.
Fermierii polonezi au blocat miercuri opt drumuri importante. Poliţia a declarat că protestele au continuat la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din Medyka şi Korczowa, dar traficul de pasageri a fost fluid şi unele camioane au fost, de asemenea, lăsate să treacă.
Fermierii din întreaga Europă au manifestat împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice, precum şi împotriva creşterii costurilor şi a ceea ce ei consideră a fi o concurenţă neloială din străinătate, în special din Ucraina.
Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat reporterilor că guvernul i-a invitat luni pe fermieri la discuţii, în timp ce fermierii au spus că guvernul ar trebui să vină la ei.
„Trebuie să fim pragmatici în abordarea noastră pentru a rezolva problemele sociale şi economice - fără politizare excesivă, fără manipulare - manipulare a relaţiilor dintre state şi popoare. Cu cât suntem mai pragmatici - toţi cei din Europa - cu atât valorile noastre comune sunt mai protejate, cu atât mai puternică este independenţa noastră. Şi, bineînţeles, aceasta este prioritatea noastră în acest moment în ceea ce priveşte relaţiile cu Polonia”, a punctat miercuri seara preşedintele Zelenski.
Anterior, el anunţase că a instruit guvernul să se ducă la graniţa cu Polonia până la 24 februarie, pentru a încerca să rezolve situaţia de la graniţă în comun şi în mod corect.
Tonul din această primă intervenţie video este mult mai tăios, liderul de la Kiev fiind deranjat că la protestele poloneze a fost aruncat grâu din camioanele ucrainene, grâu pe care agricultorii ucraineni l-au obţinut cu trudă şi asumându-şi riscuri, printre atacuri cu drone şi rachete, a arătat el. Zelenski avertizează că deja este vorba despre o politizare excesivă şi nedreaptă, care periclitează legătura bilaterală.
„Acum vreau să mă adresez tuturor celor care îşi amintesc ce înseamnă sensul deplin al cuvântului "solidaritate". Un cuvânt care a schimbat în bine istoria întregii noastre Europe. Aşa a fost. Şi, în multe privinţe, încă mai este. Dar acum asistăm şi la o politizare excesivă şi nedreaptă, care poate face ca realizările comune să se destrame.
La fel ca grâul ucrainean pe care, din păcate, lumea l-a văzut pe drumurile poloneze aruncat cu brutalitate din maşini şi căruţe.
Acesta este grâul pe care fermierii noştri, ţăranii noştri îl cultivă cu mare dificultate, în ciuda tuturor dificultăţilor cauzate de agresiunea rusească nemiloasă, în ciuda bombardamentelor. De multe ori, pe câmpuri care a trebuit să fie minate. În ciuda ameninţării cu incendierea depozitelor şi a fermelor cu lovituri de rachete şi drone.
Preţul grâului ucrainean este special pentru noi. La fel ca orice alt produs pe care economia noastră îl produce în această perioadă. Aceasta este o economie de război.
Companiile care lucrează permit Ucrainei să asigure aprovizionarea frontului şi, astfel, să ne păstreze independenţa - libertatea noastră şi, prin urmare, libertatea dumneavoastră”, a punctat Zelenski.
„Ucraina îşi va aminti întotdeauna de alegerea poloneză făcută la 24 februarie ca răspuns la invazia rusă. (...) Vă sunt recunoscător tuturor celor care nu tăceţi şi susţineţi o soluţie echitabilă de dragul intereselor noastre comune. Şi cred că toată lumea va înţelege că Ucraina nu poate accepta ceea ce se întâmplă la graniţa dintre ţările noastre. Şi cu atât mai mult cu cât acolo au început să apară sloganuri pur şi simplu pro-Putin. Acest lucru este greşit.
Şi anti-solidaritate. Şi, în special, în cazul de ieri (marţi - n.r.) cu grâul nostru, care a fost vărsat din vagon, a fost, de asemenea, pur şi simplu fals. Pentru că nici măcar un gram din acel grâu nu a fost dus în Polonia pentru vânzare, nici măcar un gram nu a fost dus pe piaţa poloneză. În prezent, nu există nicio aprobare pentru exportul de cereale din Ucraina în Polonia”, a argumentat Zelenski.
„Deşi este evident că acest lucru este neprofitabil pentru producătorii ucraineni, ne ţinem de el, deoarece relaţiile cu Polonia sunt o prioritate absolută pentru securitatea noastră naţională. Parteneriatul nostru - Ucraina şi Polonia - are ca scop protejarea securităţii naţionale, atât a noastră, cât şi a dumneavoastră.
Iar această poveste cu comerţul agricol durează de mai multe luni, nu doar din prima zi. S-au întâmplat multe lucruri în acest timp. Dar toată lumea poate vedea că situaţia este încă mult mai mult politică decât economică. Doar Moscova se bucură acum. Iar când şoferii noştri ucraineni sunt blocaţi pe drumurile poloneze înseamnă că politicienii ar trebui să intensifice un dialog real. La toate nivelurile. Şi cu rezultate”, a arătat Zelenski.
În continuare, el a adresat un mesaj direct oficialilor polonezi, implorându-i să se implice şi să găsească o soluţie pentru deblocarea graniţei. Miza nu este numai economică, ci şi una de securitate, a explicat Zelenski, sugerând că în felul acesta sunt împiedicate inclusiv transporturile destinate frontului, în condiţiile în care Ucraina şi-aşa suferă de o criză acută de muniţii:
„Aş dori să mă adresez societăţii poloneze şi să exprim recunoştinţa Ucrainei faţă de fiecare persoană care fac distincţia între manipulările politice şi problemele fundamentale de securitate naţională. Doresc să mă adresez guvernului polonez - prim-ministrului Tusk şi miniştrilor săi.
Am instruit guvernul nostru să se afle la graniţa dintre ţările noastre cât mai curând posibil, până la 24 februarie.
Prim-ministrul Ucrainei, întregul nostru guvern, de la logistică la sectorul agricol şi, bineînţeles, ministrul apărării din Ucraina, pentru că această blocadă la graniţă, din păcate, se adaugă la ameninţările la adresa aprovizionării cu arme a băieţilor noştri de pe front. Şi vă rog, Donald, domnule prim-ministru, să veniţi şi dumneavoastră la graniţă.
Andrzej, domnule preşedinte, vă cer să sprijiniţi acest dialog. Este vorba de securitate naţională. Nu trebuie să îl amânăm. Următoarele câteva zile ne oferă şansa de a face acest lucru. Sunt pregătit să fiu la graniţă împreună cu guvernul nostru.
Şi vreau să fac apel acum la Comisia Europeană: trebuie să păstrăm unitatea în Europa. Acesta este un interes fundamental al Uniunii Europene.
De aceea, Ucraina face apel la Comisia Europeană pentru ca un reprezentant al Comisiei Europene să ia parte la această reuniune, de asemenea, de dragul intereselor comune şi pentru a opri manipularea politică”, spune Zelenski în pledoaria sa.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea birourilor premierului polonez Donald Tusk sau a preşedintelui Andrzej Duda, potrivit agenţiei Reuters.