Expansiunea militară a Rusiei, favorizată de încălzirea globală. Ce se întâmplă în zona Arctică
Your browser doesn't support HTML5 video.
Îngrijorările sunt legate de o torpilă cu propulsie nucleară, aflată în faza de teste.
Unele dintre bazele militare ridicate de Rusia se află lângă Alaska - lucru nemaivăzut din perioada Războiul Rece încoace.
Printre armele testate acolo se număra o torpilă cu propulsie nucleară. Numită "Poseidon", este invizibilă pentru radare şi se poate strecura, pe fundul mării, pe lângă paza de coastă a altor state. Dispozitivul este destinat să livreze un focos de două megatone, capabil să provoace un tsunami radioactiv. Potrivit CNN, testul final va avea loc la vară, într-o regiune de lângă Norvegia.
Nils Andreas Stensønes, Șeful serviciului de informații norvegian: "Se află într-o fază de testare, dar este un sistem strategic și are o influență mult mai mare decât regiunea în care este testată în prezent."
Preşedintele Vladimir Putin şi-a anunţat intenţia de a dezvolta o astfel de armă încă din 2018. Atunci a prezentat şi această rachetă hipersonică, pe care a testat-o în noiembrie, anul trecut.
Iniţial, oficialii americani au luat în derâdere noile dispozitive şi au spus că dezvoltarea lor este improbabilă.
Imaginile din satelit obținute de CNN de la o companie de tehnologie spațială dezvăluie bazele militare instalate de ruşi în regiunea arctică, unde se crede că s-ar afla până la un sfert din rezervele de petrol și gaze naturale ale lumii. Printre echipamentele amplasate în zonă se află două sisteme radar, mai multe bombardiere şi avioane de vânătoare.
Nick Paton Walsh, corespondent CNN: "Rusia avea în plan să controleze regiunea arctică de ani de zile şi, în prezent, se îndreaptă tot mai mult către această direcţie. Da, aceasta este zona lor geografică, dar oficialii americani şi-au exprimat motive de îngrijorare că toate aceste manevre nu ar fi doar pentru protejarea zonei, ci Rusia ar vrea, de fapt, să-şi arate puterea şi să şi-o extindă până la Polul Nord."
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a lansat un apel către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite "un adevărat semnal" Rusiei. În est, de câteva săptămâni au luat amploare tensiunile izbucnite în 2014 între separatişti susţinuţi de Moscova şi forţele ucrainene. În ultimele 24 de ore, doi militari au fost ucişi.