A murit și fiica femeii ucise de o mașină care a lovit un baraj al fermierilor ridicat pe un drum din Franța
Mama fetei, o agricultoare în vârstă de 35 de ani, a murit şi ea în accident, iar tatăl a fost grav rănit.
"Tânăra a murit în urma rănilor suferite la scurt timp după ora 19.00", a precizat parchetul din Foix într-un comunicat.
Trei persoane aflate în maşina care s-a izbit de baraj au fost reţinute de poliţie şi sunt "în prezent interogate de către agenţii de la postul de poliţie din Pamiers", a precizat marţi seara parchetul din Foix.
Într-un comunicat de presă, prefectura din Ariège a explicat că accidentul s-a produs la ora locală 5.45 la Pamiers "la locul unde se desfăşoară manifestaţia agricolă". Un vehicul s-a izbit de o barieră din baloţi de paie instalată de agricultori în apropierea podului peste drumul departamental 119.
Zidul de paie era acoperit de "o mare prelată neagră", iar în spatele acesteia se aflau manifestanţi care mâncau.
Din motive încă neclare, maşina s-a izbit de baloţii de paie şi i-a lovit pe cei trei membri ai aceleiaşi familii, apoi şi-a încheiat cursa lovindu-se de remorca unui tractor.
Comentând accidentul, premierul Gabriel Attal a declarat că "toată Franţa rurală este în doliu", anunşând că se va întâlni cu toate organismele care reprezintă interesele agricultorilor în zilele următoare.
La rândul său, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că femeia a murit "în timp ce îşi apăra profesia". Acesta şi-a anulat călătoria la o reuniune a UE la Bruxelles pentru a se deplasa la faţa locului.
"Pentru fermierii noştri: Am cerut guvernului să fie pe deplin mobilizat pentru a oferi soluţii concrete la dificultăţile cu care vă confruntaţi", a declarat preşedintele Emmanuel Macron pe X.
Politica agricolă a fost întotdeauna o chestiune sensibilă în Franţa, cel mai mare producător agricol din UE, unde mii de producători independenţi de carne, produse lactate, vin şi alte produse au un record de proteste perturbatoare, scrie Reuters.
Macron se teme de sprijinul tot mai mare al agricultorilor pentru extrema dreaptă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, partidul Rassemblement National al lui Marine Le Pen fiind în fruntea sondajelor.
Lobby-ul agricol spune că indignarea fermierilor este alimentată în principal de eforturile recente ale guvernului - în frunte cu ministrul economiei şi finanţelor, Bruno Le Maire - de a lupta împotriva inflaţiei, îndemnând comercianţii cu amănuntul şi giganţii alimentari să reducă preţurile.
Patrick Benezit, şeful sindicatului crescătorilor de bovine FNB, a spus într-o conferinţă de presă că presiunea asupra furnizorilor este transferată asupra fermierilor, forţându-i pe unii să vândă sub costurile reale, ceea ce ar contraveni unei legi ce vizează garantarea unor preţuri corecte. Benezit a criticat, de asemenea, "contradicţia" pe care o reprezintă faptul că UE face presiuni pentru o reglementare mai strictă în domeniul mediului şi, în acelaşi timp, urmăreşte încheierea de acorduri de liber schimb precum acordul MERCOSUR cu America Latină.
Comisia Europeană a publicat marţi un raport potrivit căruia, între 2014 şi 2023, au fost luate 63 de măsuri în valoare de 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru a sprijini fermierii şi producătorii din UE.