Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sistemul de pensii se modifică din nou. Guvernul va abroga prevederile ordonanței 114 la pilonul II de pensii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul de pensii se modifică din nou. Că să-i stimuleze pe angajați să aleagă mai degrabă pensiile private, Guvernul a anunțat că va abroga modificările făcute de PSD prin controversată ordonanță 114 la pilonul II de pensii.

Se reduc taxele și comisioanele plătite de administratorii fondurilor, iar titularii acestor pensii vor avea mai mulți bani în conturi, susțin oficialii.

Peste 7 milioane de români cotizează la pilonul II de pensii și fiecare ar urmă să aibă mai mulți bani în conturi. Cel puțin asta promite Guvernul, prin abrogarea mai multor prevederi din ordonanța 114, referitoare la sistemul de pensii private.

Astfel, capitalul necesar pentru deschiderea unui fond de administrare a pensiilor private, triplat prin ordonanța 114, va reveni la minimul necesar de 4 milioane de euro.

Apoi, comisionul de administrare va fi redus de la 1% la 0,5%, iar cel reținut de Casa de Pensii va scădea de la 0,5% la 0,1%. Taxa pe care un admnistrator al unui fond de pensii private o plătește Autorității de Supraveghere Financiară va fi limitată la 10% din comisionul dat administratorilor.

Citește și
Ludovic Orban
Peste 1 milion de români vor avea salariul mărit de anul viitor. Câți bani primesc în plus

Ionel Danca, șeful Cancelariei premierului: „Prin această formulă câștigă, pe de o parte, contribuabilii, pentru că acel comision redus de la 1% la 0,5% înseamnă mai mult pentru contribuabili ca și contribuție în Pilonul II de pensii, câștig? și fondurile de administrare a pilonului de pensii”.

Prin modificările propuse, guvernul susține că sistemul de pensii private ar urma să fie stabilizat, iar investitorii nu vor mai fi tentați să plece din țară. Că atare, administratorii fondurilor private de pensii cer acum și majorarea contribuției fiecărui român.

Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că, în prezent, cei șapte administratori ai fondurilor de pensii private au adunat aproape 60 de miliarde de lei, iar asta înseamnă că un român contribuie, în medie, cu 180 de lei pe lună la pilonul II. În momentul de față, cei mai mulți au în conturi sub 10.000 de lei și mai puțin de 400.000 dintre ei se pot lăuda cu peste 25.000 de lei economisiți.

Și, deși doar 500 de români au renunțat la sistemul de pensii private și s-au transferat la sistemul public, Guvernul vrea să elimine și această posibilitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult