Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Constructorii români, afectați de criza oțelului. Combinatele din țară sunt pe butuci

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unul dintre puținele sectoare economice care au crescut în pandemie și oferă speranțe pentru viitor este cel al construcțiilor.

Avem însă și aici o problemă: este criză de fier beton, căci combinatele de oțel din țară sunt pe butuci şi anul acesta nu au produs nimic.

Cererea de case s-a dublat în acest an la Sibiu, iar pe şantiere se lucrează zi lumina. Dezvoltatorul se plânge însă că termenele de livrare întârzie şi cu două luni, din cauză că oţelul necesar construcţiilor soseşte cu întârziere.

Tibor Konrad, dezvoltator imobiliar: "Există o mare problemă cu fierul beton. Pentru cei care nu ştiu, fierul beton reprezintă structura de rezistenţă a unei case. Dacă primim un start definitiv de lucrări, comunicăm ca aproximativ 1-2 luni durează până primim fierul. De fapt cu fierul se şi începe structura unei case."

Construcţiile au crescut în primele 7 luni ale acestui an cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar oţelul beton e folosit peste tot: la fundaţii, stâlpi de susţinere, pereţi, planşee, chiar şi la garduri.

Citește și
Un bărbat a murit după ce a mâncat zilnic mai mult de o pungă de jeleuri
Un bărbat a murit după ce a mâncat zilnic mai mult de o pungă de jeleuri

Elanul construcţiilor i-ar putea scoate din criză pe toţi cei ce produc materiale. Noi, însă, importam acum tot fierul beton necesar construcţiilor - aproximativ un milion de tone doar în acest an.

Alexandru Vrânceanu, reprezentant magazin materiale de construcţii: "Aprovizionarea cu fier beton o facem de la distribuitori, iar aceştia la rândul lor ne aduc acest material din afara ţării"

În urmă cu 10 ani, în România erau 7 producători de fier beton, care livrau un milion de tone pe an, inclusiv la export. Acum au rămas două combinate, COŞ Târgovişte şi Ductil Steel Buzău, care nu au funcţionat însă aproape deloc anul acesta. Ambele sunt în proprietatea unor investitori ruşi, care nu au reuşit să le redreseze. La Ductil Steel din Buzău, patronii au anunţat că vor concedia 452 din cei 550 de angajaţi.

Vasile Mânica, preşedinte Cartel Alfa Buzău: "Angajatorul a făcut o notificare sindicatului cu privire la disponibilizare colectivă, se pare că nu sunt soluţii de – se pregătesc pentru ce este mai rău şi anume un faliment"

Nici la Târgovişte situaţia nu este mai bună. Combinatul de la Târgovişte mai are aproape o mie angajaţi, însă toţi sunt în şomaj tehnic, de la finele anului trecut, fără să ştie dacă se vor mai întoarce sau nu la lucru. Societatea se află în insolvență, are datorii uriaşe şi şanse mici să îşi revină. Patronatul rus a refuzat să ofere orice informaţie despre situaţia combinatului, dar şi despre planurile de viitor.

Nicolae Dragodanescu, lider sidicat COŞ Târgovişte: "Acum este un boom pe piaţa construcţiilor, avem nevoie de oţel, oţel pe care îl luăm din spaţiul Uniunii Europene şi din import. Pierderea noastră este câştigul altora. Este trist, am pierdut nu numai COS Târgovişte, am pierdut Câmpia Turzii, Buzău, Brăila"

Sindicaliştii de la Târgovişte cer ca autorităţile să preia combinatul în contul datoriilor pe care firma le are la bugetul de stat. Deocamdată nu au primit răspuns.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult