Cum ne apără vaccinul și anticorpii de infectarea cu Covid-19. De ce trebuie să purtăm mască și după vaccinare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ce se poate întâmpla în cazul unei persoane care ajunge să fie infectată cu mai multe tulpini? Nu este cazul încă în țara noastră, însă este o întrebare care preocupă întreaga suflare medicală.
Oamenii de știință din Brazilia au raportat recent că două persoane au fost simultan infectate cu două variante diferite de SARS-CoV-2. Când două virusuri infectează aceeași celulă, segmentele virale se amestecă. Apare o nouă combinație de gene.
Noile variante apărute în Marea Britanie, Africa ori Brazilia sunt mai contagioase. Nu şi mai agresive, spune medicii. Ele se pot intersecta o perioadă scurtă. Dar biologia spune că tulpina nouă o exclude pe cea veche.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „De exemplu, tulpina din Marea Britanie, în momentul de față înseamnă cele mai multe cazuri, chiar şi în România. E puţin probabil ca tulpina veche să rămână în circulaţie.”
Dar ce înseamnă, de fapt, co-infecția?
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „El se infectează la o singură variantă virală, se pot intersecta pe perioade scurte, pot să apară variante mutant care să ridice probleme. Eventual, vorbim de reinfectare. Dacă reuşim să avem o campanie de vaccinare rapidă şi respectând măsurile de prevenţie – lucrurile merg împreună - putem să reducem din circulaţie SARS-COV-2. Reducerea din circulaţie înseamnă un număr mai mic de mutaţii. Închiderea pandemiei presupune reducerea virusului şi asta se face prin vaccinare şi măsuri de prevenţie.”
Toate tipurile de vaccinuri existente pe piaţă sunt eficiente, acoperă variantele-mutant din Marea Britanie, Africa ori Brazilia. Şi, totuşi, şi pentru cei vaccinaţi, masca este tot obligatorie. Şi va fi obligatorie până când peste 70% dintre noi ori vom fi vaccinaţi ori vom fi făcut boala.
Vaccinul produce anticorpii, aceştia circulă prin sânge ori prin secreţii. Se numesc apărare umorală. Vaccinul însă are capacitatea de a produce şi un alt tip de apărare, numit apărare celulară.
Sunt două tipuri de celule imunitare, numite limfocite B şi T de memorie. Sunt antrenate, după imunizare, în ganglionii limfatici. Învaţă să se lupte cu virusul. Odată instruite, datorită vaccinului, vor pleca în toate țesuturile umane – au această capacitate. Şi vor patrula şi ele permanent, alături de anticorpi. Dar doar anticorpii se pot evidenţia în mod curent în laboratorul de analize.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Virusul ne poate coloniza după vaccinare, dar în niciun caz nu mai poate să producă o infecţie severă. Şi asta determină, în acelaşi timp, ca şi numărul de particule virale, cu care noi suntem colonizaţi, să scadă. Ceea ce ce înseamnă că posibilitatea ca noi să transmitem infecţia altora să scadă. Dar nu dispare, deci nu trebuie să renunţăm deocamdată la mască!”
Depindem unii de alţii. De aceea, pandemia se sfârşeşte când 70% dintre noi vom fi capabili să luptăm eficient cu SARS-COV-2, indiferent de variantele mutant. Pentru că am fost vaccinaţi şi am întrerupt astfel şi posibilitatea recombinărilor virale.
Sursa: Pro TV
Etichete: pandemie , anticorpi , vaccinare , cornavirus
Dată publicare: 14-03-2021 10:45